
Üstteki görselden sonra, bir de alttakine bakmanızı istiyorum. Evet, alltaki Power Türk için sonradan hazırlanmış olanı!

Benzerlik şaşırtıcı mı? Müzik ödülleri töreninin de bu kadar benzer olduğunu söylesem!
Hatta Power Türk ile Fransız M6 kanalı arasında kullanılan font, logo, jenerikler, arkaplan resmi gibi daha birçok benzerlik olduğunu?




(soldaki görseller asılları, sağdakiler taklitleri)
Ben, konudan, forum lenodal.com'da 'M6 & POWERTURK TV jingle, design similaire' başlığında denk geldiğimde haberdar oldum.
Onun haricinde benim fark ettiğim Incredible: dressing M6 plagiarized by a Turkish chain, M6 plagiarized by a Turkish TV!, The skin of M6 copied in Turkey!, Insolite : l'habillage de M6... sur une chaîne turque ! gibi, daha bir çok alanda mevzunun geçmiş olduğu.
Plagiarism; bu talihsiz, üzücü, utanç verici, ondan da öte prosedürlere aykırı ve etik olmayan durumun, ismi.
Türk Dil Kurumu, Plagiarism'i; intihâl, yani aşırmacılık olarak tanımlıyor.
Biliyorum ki, çok da uğraştırmadan, bir iki programla, bu kopyalanmış işlerin daha da iyisini çıkarmak mümkün.
powerturk.tv istese, kopyacılığa gitmek yerine, profesyonel bir yaklaşımla düzgün bir tasarımcının elinden çıkan orijinal işler kullanabilirdi...
Bu tür kopya, taklit, sahte işlere zerre kadar saygım olmadığını söylememe bilmem gerek var mı? Hitap ettiklerini düşündükleri insanları aptal yerine koymak değil de nedir, yapılan?
Konuyu, kopyacılığın kimseyi bir yere getirmeyeceğine bağlamak istiyorum. Hangi alanda olursa olsun, özgün işler üretilmedikçe bir yere varılamaz.
Aklınıza, akademik çalışmalarda bile aşırmacılık yapıldığının yakın zamanda ortaya çıktığı haberleri ve her alanda buna rastlanıyor, düşünceleri geliyor olabilir. Fakat bunun böyle olması, olanı kanıksayacağımız ve normal göreceğimiz anlamına gelmiyor. Aksine, yanlış olanı gösterip, doğrusuna vurgu yapmak için tüm bunlar birer fırsat olarak değerlendirmeliyiz ki gelecek daha kötü olmasın!
Aşırmacılık, en fazla, öğrenci ödevlerinin hazırlandığı zamanlarda kalmalı; öğretmen tarafından kolayca ortaya çıkarıldığında, gereken ders alınıp, yaşamın ileriki yıllarına bu kötü davranış taşınmamalı, diye düşünüyorum.
Ufak bir olasılık da olsa, bazı insanlar aşırmacılığın “ahlâksızlık” olduğunu, disiplin suçu olduğunu bilmiyor olabilirler. Mümkünse insanlara öğrencilik yıllarında bu bilgiyi verelim ki, yaşamlarının tümünde yanlış değerler benimsemiş olmasınlar!
Bloglardaki içerik hırsızlığı da mevzuya çok uzak bir bağlamda değil ama, şimdilik yazıyı daha fazla uzatmak istemiyorum. Wikipedia-alıntı kuralları ve intihâl, plagiarism başlıkları altındaki yazılara müsait bir zamanınızda bakmayı unutmayın, lütfen...
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
15 Ekim tarihinde yayımladığım üstteki yazı sonrasında, bugün, 18 Ekim'de, Power Türk Yayın Sorumlusu Emre T. Karakurt'tan, şu andaki yayın konseptlerinin farklı olduğuna işaret eden alttaki e-posta iletisini aldım.
Powerturk TV ile ilgili yazilmis olan yorumlari gormus bulunmaktayiz. Sayfada gorulen konsept kullanilmamakla beraber ekte su anda Powerturk TV'de yayinlanan konseptimizin tamamen farkli oldugunu gosteren ekran gorunumunden ornekler mevcuttur. Bu konu ile ilgili yapilan guncel tum suclamalarin yersiz oldugunu dusunuyoruz.
Saygilarimizla
Emre T. Karakurt
Powerturk TV Yayin Sorumlusu




Power Turk Tv'nin konuya gösterdiği duyarlı ve bilgilendirici tutumları için, teşekkür ediyorum.
İlgili ileti ve görüntüler, su andaki konseptin farklı olduğunu göstermekle beraber, önceki benzer konseptin kullanılmadığına işaret etmiyor.
Hoş bir izlenim yaratmadığını ve konunun bahsinin geçtiği yabancı sitelerde, şu an burada verildiği gibi, Power Türk'ten bir cevap verilmemiş olduğunu gördüğümden, konuya temas etmek ve olması gereken tutumun altını çizmek istedim. O sebeple, konuda 'yersiz' olarak nitelendirilecek bir durum görmüyorum.
Umuyorum, üstteki yazıda bağlantılarını da verdiğim, mevzudan bahseden yabancı web sitelerinde de, buradaki gibi duruma açıklık getiren bir geri dönüşte bulunulur...
Güzel bir tespit ve başarılı bir yorum yapmışsınız.
YanıtlaSilPaylaşımınız için teşekkürler.
televizyon kanallarının, kimliklerini diğerlerinden farklılaştıracak jenerik, arayüzler kullanmaları gerekirken; birinin, aynı kulvarda diğer bir müzik kanalını bu denli taklit ediyor olması, pek anlaşılır değil.
YanıtlaSiluydular, internet sayesinde insanların bilgiye erişim ve dünyayla bağlantısının ulaştığı nokta, göz ardı ediliyor olmalı, ya da...
konunun ilginizi çekmesine sevindim, yorumunuz için ben teşekkür ederim Murat bey.