Feedlerimi Nasıl Yönetirim?

Bir süredir dikkat ettim ki; Google, aramalarda blog içeriğimden önce, feedlerimi üst sıralarda listeliyormuş. Bu da, Google gibi bir arama motoru kullanarak içeriğime ulaşmak isteyenleri, eğer bir RSS Readerları yoksa (ki maalesef çoğunlukta yoktur) çıkmaz sokaklarda bırakıyor olmalı.

Niçin Google, RSS beslemeleri de indeksliyor ki? RSS Reader'ı olmayan ziyaretçiler-kullanıcılar için, verdiği o sonuçların çıkmaz sokak olacağını bilmiyor mu?

Blogger, Google bünyesinde olduğuna göre; Google'ın, Blogger feedlerini arama sonuçlarında listelememesi gerektiğinin farkında olması gerekmez mi?

Yoksa, blog feedlerimin indekslenmesinin sebebi, benim hatam mı?

Arslanlar Şehri'ndeki 'RSS Beslemesinin İndexlemesini Engelleyin' yazısında (ki o yazı da
Wordpress ve Feedburner ile ilgili, Blogger'la değil); arama motorlarının öncelikli sonuçlarda feedleri listelemesinin iyi birşey olmadığına, bu "duplicate content olayı"na girdiği için, Google'ın "Spam site" olarak işaretleyebileceğine değiniliyordu...

Öneri üzerine, önceden
http://flynxs.blogspot.com/atom.xml
http://flynxs.blogspot.com/feeds/comments/full
olan
RSS beslemelerimi;
http://feeds.feedburner.com/FlynxsLynistweblog
http://feeds.feedburner.com/FlynxsLynistweblogYorumlar
yapıp, FeedBurner'a yönelttim.

Tabii bunu yapmış olmam, eski feedlerle veya
http://flynxs.blogspot.com/feeds/posts/default
http://flynxs.blogspot.com/rss.xml
gibi yollarla bloga ulaşılmasını engellemese gerek?

RSS beslemelerimi
FeedBurner'a yönelttiğimde, oradan "No Index" uygulamasını aktifledim. Bakalım bu, Google aramalarında feedlerin listelenmesini ya da içerikten önce listelenmesini engelleyecek mi? Öyle olmasını umuyorum.

Hımm... bunları yaptıktan sonra, adres satırındaki turuncu Rss ikonu da yok oldu nedense?! Umarım o da yakında geri döner :)

Evet, sorular, sorular.
Bir bilenin bana açıklamasından memnun olacağım sorular... Maalesef, şu an bende de bunların net bir cevabı yok. Sanırım ilerleyen zamanda sonuçlarını takip ettikçe, cevaplarını da bulabileceğim.

Ve minik birkaç değişiklik,
AddThis ve EkleBunu...

FeedBurner kullanmaya başladıktan sonra, sağdaki blog menüsünde de minik değişiklikler yaptım.

Önceden, yandaki görüntüdeki gibi, Rss menüsünde;
web tabanlı RSS okuyuculara blogu eklemede kolaylık olsun diye, ikonlar ve onlara verilmiş linkler kullanıyordum.

Bundan sonra teker teker o ikonları kullanmak yerine, toplu halde tüm RSS okuyuculara ulaşılıp, içlerinden istenenin kolayca seçilebilmesi için AddThis ve EkleBunu servislerini kullanacağım.

Artık, yandaki görüntüde olduğu gibi, RSS Feeds menüsündeki,
AddThis'in RSS Feed ikonuna tıkladığınızda; açılan sayfadan istediğiniz RSS Reader'ı seçip, onun üzerinden blog feedlerimi takip edebileceksiniz.

Bookmark ikonu ise; yine
AddThis aracılığıyla blogumu istediğiniz platformdaki yerimlerinize ekleyip paylaşmanızı kolaylaştıracak.

Bu ayarlamalar için araştırma yaparken,
AddThis'in Türkçe versiyonu diyebileceğimiz EkleBunu'ya da denk geldim ve pratik bir hizmet sunduğundan denemek için onu da bloguma dahil ettim. Konuyla ilgili, Webrazzi'deki 'EkleBunu.com ile tek tuşla link gönder' yazısı da okunabilir.

EkleBunu ikonuna tıkladığınızda, (yine AddThis uygulamasındaki gibi) blogumu istediğiniz platformlara ekleyerek kolayca takip etmenize imkân tanıyacağını umuyorum.

İlgili bağlantılar:
'RSS' nedir? 'Netvibes Türkiye' Ne Durumda?

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...