Moon Phases 'Ay ve Evreleri'

Gök cisimlerine, astronomiye merakım vardır ve nedense, Ay'ı görebildiğim geceler kendimi daha iyi hissederim. Güneşten doğrudan ışınlar almaktansa, Ay'dan yansımış hali daha ilgimi çekiyor. Bunu, yansıttığı enerjinin etkisine de bağlayabiliriz tabii.

An itibariyle, Ay'ın kuzey yarım küreden görülebilen kısmı %1 gözüküyor. Bundan pek de memnun değilim. Dolunay zamanının gelmesini ve açık bir havada bunu rahatça izleyebilmeyi istiyorum. Bu birim ne kadar fazlaysa, kendini o kadar iyi hissedebilme; takıntılı bir durum mu acaba, yoksa med-cezir gibi bir takım fiziki, kimyasal süreçlerin insan üzerindeki etkileriyle açıklanabilir mi?

İster çağlar boyu inanılagelen, Ay'ın enerjisinden kaynaklanan bu tür bir etki, ister Placebo gibi sahte bir etki olsun; bir kısım yaratıcı bünyelerin, Ay'ın enerjisinden istifade ettikleri, evrelerinin salınımını takip ederek programlarını yaptıkları, doğrudur.

Zaman izafidir ve herkesin kendi bünyesine özgü işleyen bir zaman yerleşimi vardır. Metabolizma hızlarının kişiden kişiye farklılık göstermesi veya kimi için sabah, öğleden sonra, kimileri içinse gecenin ilerleyen saatlerinde verimli çalışılabiliyor oluşu, bunun bir sonucu olsa gerek.

Genelde, gecenin ilerleyen saatlerinde aktif olan zihin süreçlerine sahip bünyelerin, Ay'ın yaratıcı etkilerinden istifade etmeyi beklemeleri, çok da tuhaf bir durum olmasa gerek...

Belki de şu an güzel bir fikir bulamayacak kadar yorgun hissettiğimden, suçu Ay'ın sadece %1 kısmının görünmesine bağlamak istiyorum. Bu geçici bir durum, merak edilecek birşey yok...

Ay evrelerinin nasıl takip edileceğiyle ya da büyük ebatlı Ay resimleri nereden bulunabileceğiyle ilgili aldığım iletiler üzerine, birkaç link verip postu (blogger'ın yeni tanımlamasıyla; 'gönderi'yi) bitireceğim.



Blogun sağ menüsünde yer alan, 'Moon Phases' aparatıyla, Ay Evrelerini takip edebiliyorsunuz. Bu sayaç için, Moon Phases sayfasından, gerekli codeları blogunuza eklemeniz mümkün.


Üstteki resimdeki, Nisan ayının Ay Evreleri görünümü gibi; istenen zamana ait Ay Evresi görünümlerine http://stardate.org/nightsky/moon sayfasından ulaşmak mümkün.

http://tycho.usno.navy.mil/vphase.html
adresi de, seçilen zaman ve konumla ilgili Ay Evresi görünümü bilgisi edinmek için, başka bir seçenek.

http://www.ezpics.com/gh/PredictMoonPhase
sayfası, 1900-2099 arasında seçeceğiniz bir zamana ait Ay Görünümü bilgisini veriyor.

http://www.moonconnection.com; Moon Phases gibi, site/blogunuza Ay Evreleri Görüntüleyen sayaç yerleştirmenize imkan veren ayrı bir alan.

Bunların haricinde, Nasa'nın sayfasından, Ay yüzeyiyle ilgili fotoğraflara ulaşılabilir. Astronomy Picture of the Day ve Heasarc Picture Of the Week sayfalarında da, sıkça güncellenen astronomiyle ilgili görüntüler var. Astronomy Picture of the Day 'in Türkçe uyarlamasına; bulutsu.org'da Günün Gökbilim Görüntüsü başlığından ulaşmak da mümkün ve Vikipedi'de de Ay başlığında, detaylı teknik bilgiler de bulunabilir...

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...