9-22 Nisan İnternet Haftası

Türkiye'de İnternet kullanımı; 12 Nisanda, 14. yılını doldurmuş olacak.

Bir zamanlar kitaplar yasaklanır, toplatılıp yakılırdı. Şimdi, bilgi çağında, İnternete erişimi kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak için çalışılacağına; yasaklanıyor, kötü yanlış algılanmasına yol açılıyor. Bu tavrın neresindesin?




Bilişim STK Platformu, İnternetin Türkiye'de 14. yıl dönümünde; Türkiye İnternetini büyütmek, yeni projeler başlatmak, İnterneti geniş kitlelere tanıtmak, yaymak, toplumun gündemine İnterneti yerleştirmek ve Türkiye İnternetine ivme verecek etkinliklerin yapılması amacıyla, 9-22 Nisan'ı İnternet Haftası olarak ilan etti.

Aktif Katılım Çağrısı metninden konuyla ilgili detaylara ulaşılabilir ve www.internethaftasi.org.tr sitesinden, etkinlikler hakkında bilgi alınıp, desteklenebilir.

İnternetine Sahip Çık, İnternet Yaşamdır!

- - -

(İnternet Haftası'yla ilgili bu yazıyı, iki hafta önce, konuya önceden dikkat çekmiş olmak için yayımlamıştım. Fakat, tam da bu 'İnternet Haftası' içersinde olduğumuz dönemde gelişen, birkaç talihsiz olaydan bahsetmek için, an itibariyle güncelleme ihtiyacı hissettim.)

Antoloji ve EksiSözlük'e
mahkeme kararıyla, erişim yasağı getirildi!


Evet, ülkemizde İnternet kullanımı 14 yılını doldurmuş. Beklenirdi ki geçen bunca zaman süresince, bilişimle ilgili hukuki bir alt yapı şekillendirilebilsin. Maalesef böyle bir durum söz konusu değil.

Bir ülke düşünün; bir yanda özelleştirme sevdasına kapılmış yöneticiler, ülke kaynaklarını sata sata bitiremezken; diğer yanda yasaları kendi ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmekten geri durmamak adına da, gece yarıları jet hızıyla kanunlar meclisten geçirilebiliyor olsun(!) Fakat, 14 yıldır ülkelerinde kullanılan bir 'şey'le ilgili; ne bir vizyonları, ne de bir çalışmaları olmasın(!)

'Şey' diyorum. Çünkü o ülkenin yöneticileri; 'internet' nedir, bilmedikleri gibi
(ki, yakın zamanda o ülkenin ulaştırma bakanı; interneti yaygınlaştırma kampanyası yapan fakat, ADSL hizmetini fahiş fiyatlara sunan bir servisi koruyabilmek için savunma yaparken; Gigabyte neymiş, Megabit neymiş habersiz; ezbere bilgiyle beyanatlarda bulunup, potlar kırmazdı), bilinsin ve kullanılsın da istemezler!

Yoksa bir yandan, ülkenin başbakanı; bir gazeteyle beraber, 'temiz internet kampanyası' düzenlerken; diğer yandan da 'üzerinizi sıkı giyin, üşümeyin, çocuklarınızla internette gezin ama tanımadığınız yabancılarla konuşmayın' kıvamında şeyler söyleyerek; internetin çirkin, sakınılması gereken, kötü bir yer olduğu algısını uyandırır mıydı?!

Ya da o 'temiz internet kampanyaları' başlatan gazeteler; internetin kötü bir arka sokakmış gibi, suç yuvası olduğu algısını uyandıracak haberleri; en hassas noktadan -çocuklar üzerinden- giderek, manşetlerine taşır mıydı?!
Haftalarca, çocuk pornosu ve internet kafelerle ilgili haberlerle; bilgiye aç insanların beyinleri yıkandı.

Bu tutumların; 'oraya özgürlük getireceğiz!' diyerek hareket eden, bir kısım insandan ne farkı var? Bu; 'Özgürsünüz ama sadece bizim istediğimiz, izin verdiğimiz kadar' gibi bir durum.

Kısa bir süre önce, tüm dünyaya hitap eden bir video paylaşım ortamı, orda canımızı sıkacak içerikler oluştu diye, sadece bizim ulaşımımıza kapatılmıştı!? Tüm dünya, oradaki hoşumuza gitmeyen içeriğe erişebilirken, bize sansürleniyor olması, ne kadar trajikomik bir durum!?

Çözümü sansürlemekte bulan bu zihniyetin, akıllara durgunluk veren yeni uygulaması da, birkaç gün önce yaşanan Antoloji ve EksiSözlük'ün tüm içeriğinin mahkeme kararıyla ulaşılamaz hale getirilmesi oldu.

Bir site, içeriğinde gözden kaçmış birkaç densiz veya haddini açan söylem bulundu diye, tümüyle erişime kapatılabilir mi? Eğer düşünceye saygı ve
demokrasi varsa o ülkede, kapatılmaması gerekir!

İnternet'teki bir siteye, içeriği için; sanki bir suç yüzünden yakalanmış bir zanlıymış da, kanun karşısına çıkarılacağı vakte kadar gözaltına alınıyormuş, muamelesi yapılabilir mi? Yapılmamalı, ama yapılıyor.

Bir hastane bünyesindeki labaratuvarda, son kullanma tarihi geçmiş ilaçlarla tahlil yapılıyor diye, tüm hastaneyi kapatmak gibi bir mantık bu.
Nokta atışı yap, labaratuvarı kapat, sorumluyu cezalandır. Tüm hastanedekileri madur etmek niye?!

Ne yapılabilir; uyarılır, İnternetteki rahatsızlık yaratan içerik kaldırtılır, ama site yayınına devam eder.


Hukuki alt yapı, teknolojinin gelişimine ayak uyduramamış olabilir. Ama, 14 yıl gibi bir zamandan söz ediyorsak; nasıl bir süreç işletileceğiyle ilgili, daha mantıklı kanuni uygulamalara sahip olmamız gerekmez miydi?!

Bir yandan, 'Antoloji'
ve 'EksiSözlük'e uygulanan hukuki süreç yüzünden; sozluk.sourtimes.org ve www.antoloji.com adresi ulaşılamaz olsun. Ama diğer yandan da, ilgili sitelere www.eksisozluk.com ve www.antoloji.com.tr adreslerinden ulaşılabiliyor olsun!? Böyle de tuhaf bir durum var. Kaldı ki, ulaşılması engellenmiş bir siteye, ulaşmayacaksınız gibi bir durum da söz konusu değil. Proxy kullanarak, başka ülkedeki bir sistem üzerinden, yine isteyen istediği yere ulaşabilir. Bunun ilköğretimdeki çocuklar bile farkındayken, nasıl yasa yürütücüler farkında olmaz?!...

Tek kanaldan, dayatmacı bir bilgiye maruz bırakılmak yerine, çok kanaldan özgürce gerçek-doğru bilgiye ulaşmayı sağlayan bir platformdur
İnternet.

İnternet, yaşamdır! Yaşam Hakkının elinden alınmasına izin verme! Duyarlı ol! Farkında ol! Ses çıkar, tepki göster! Ben tavrımı ortaya koymazsam, sen koymazsan; yanlışlar düzelmez!

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...