Pink Martini, Hey Eugene!



Pink Martini, geniş bir müzik yelpazesinde, pek çok değişik dilde parçalar söyleyen, Portland Oregon kaynaklı bir müzik grubu (Amerikalı bir müzik topluluğu olmasının, olası Pink Martini ile yeni tanışacaklar üzerinde önyargı yaratmamasını umuyorum.)

1994 yılında bir araya gelen
Harvard eğitimli piyanist Thomas M. Lauderdale yönetimindeki topluluğun, bu zamana kadar yayınlanmış üç albümleri bulunuyor.

'Hey Eugene!'; Pink Martini'nin son, Thomas Lauderdale ile solist China Forbes’un ise yapımcılığını birlikte üstlendikleri ilk albüm.

Bugün, tüm haftanın stresinden sıyrılıp, akşam üzeri biraz sakinleşip işleri toparlayabilmek için müzikler bakınırken, arşivde 'Hey Eugene!' albümüne denk geldim (Yakın zamanda (17 Mart, İstanbul) ülkemizde de konser vermişlerdi. Fırsat bulup gidemediğimiz için, ofiste Pink Martini'nin eğlenceli sahne performanslarını anlatmakla bitiremeyenleri dinlemekle yetinmiş, sonrasında çıkan yeni 'Hey Eugeen!' albümünü hediye getirmeleriyle de arada keyifle dinlediklerimize eklemiştik.) ve kendimizi 'Ojala', 'Taya Tan' parçalarına eşlik etmeye çalışırken bulduk. Zevkliydi. Atmosferi, kalan birkaç saati daha sürdürecek yeni bir enerji kapladı böylece. Bu yüzden, buradan da albümden bahsedip, o parçaları hafta sonu müziği olarak bırakmakta bir sakınca görmedim. İsterseniz siz de ritme kapılıp, ufak ufak hareket etmeye başlayarak, ağırlığınızı üzerinizden atabilirsiniz.

......
Pink Martini 'Ojala'
........................ Pink Martini 'Taya Tan'

[Seçtiğim bu iki müziği, buradan RadioBlog marifetiyle dinleyebiliyorsunuz. Amazon marifetiyle,
Pink Martini albümlerine (Sympathique, Hang on Little Tomato, Hey Eugene!) erişebilirsiniz. RadioBlog'tan tadımlık başka Pink Martini müziklerine de erişmeniz mümkün.]

Samurayların aşk şarkılarından 1930'ların Küba müziğine, Fransızca şansonlardan Brezilya sokak şarkılarına kadar, dinlemesi keyifli şarkıları tozlu raflardan çıkarmışlar.

Pink Martini müziklerini; eğlenceli, huzur verici, kimi zaman da hüzünlü olarak tanımlamak mümkün. Sebebi, müzikleriyle farklı türleri kapsayan müzikal yolculuklara çıkmayı sağlamalarında aranabilir.
Hollywood’un altın çağını yaşadığı dönemlerin ezgilerini taşıyan “Everywhere”den sakin güzelliği ile “Cante e Dance”ye albüm, China Forbes’un muhteşem sesiyle birlikte parıldıyor.

Aynı zamanda albüme birçok isim katkıda bulunmuş. China Forbes, “Dosvedanya Mio Bambino”nun sözlerini kardeşi Maya ile birlikte yazmış.

Romantik “Mar Desconocido” ise Peru’lu perküsyonist Martin Zarzar’ın açılışı ile başlıyor. “Pedro Almodovar’ın filminden bir şarkı gibi duruyor” diyor Thomas, “tam ortasında Chopin’in valslarından bir bölümle devam ediyor”.

Japon Saori Yuki’nin sevdiği kadının çaldığı gitar olmayı istediğini anlattığı hit parçası “Taya Tan” grup tarafından yeniden büyük bir incelikle çalışılmış.

1934’te Ataulpho Alves tarafından yazılıp Carmen Miranda’nın söylediği “Tempo Perdido”da ise Pink Martini’ye Jefferson Lisesi’nin Gospel korosu eşlik ediyor. Aşkın sonlanmasının anlatıldığı hüzünlü ve tutkulu bir samba olan şarkıyla ilgili olarak “üzerine söyleyecek yeni bir şeylerimiz olduğunda eski şarkıları yorumlamayı seviyoruz, ve bu anlamda Tempo Perdido unutulmuş bir hazine” diyor Thomas.

City of Night” şarkısı, günün sıkıntılarını geride bırakmak ile ilgili Forbes/Lauderdale tarafından ortak yazılmış bir şarkı. İspanyolca da “Diliyorum” anlamına gelen “Ojala” ise daha çok Fransızca söyledikleri yavaş ve seksi bir cha-cha.

Bukra Wba’Do” ilk Arapça söyleme deneyimimiz” diyor Lauderdale. Şarkının ismi “yarın ve sonraki gün” anlamına geliyor ve bir aşığın sevgilisiyle buluşmasını beklemesini anlatıyor. “Bir meydanda toplanıp bu şarkıyı söyleyen bir topluluk fikrinden esinlendik.... ki bu bize uygun bir şey çünkü en güçlü itirazlar buradan yükseldiği için George Bush, Portland Oregon’dan hep ‘küçük Beyrut’ diye bahsediyordu. Abdel Halim Hafez’in bu şarkısını kaydetmemiz Bollywood şarkılarına ithafen yaptığımız bir çalışmadır.”

Hey Eugene!”, bir partide China ile tanışıp telefon numarasını isteyen bir erkeğin kendisini hiçbir zaman aramaması ile ilgili bir hikayeyi anlatıyor. Şarkı, canlı performanslarda dinleyicilerin en sevdiği şarkılar arasına girmiş hemen.

Ve son olarak jazz efsanesi Jimmy Scott, olağanüstü sesiyle “Tea for Two” şarkısında China’ya eşlik ediyor. Şarkı, 1925 yılında “No, No, Nanette” müzikali için Vincent Youmans and Irving Caesar tarafından yazılmıştı.


Pink Martini, Hey Eugene! albüm kapağında kullanılan görsel ise Lauderdale’ın en yakın arkadaşının (aynı zamanda China’nın erkek arkadaşının) büyük annesi Mildred Eichler’in 1962 yılında çekilmiş bir fotoğrafı. “Mildred Eichler, 1950’li ve 1960’lı yıllarda New York’un bütün dragqueen’lerini giydirirdi” diyor ve ekliyor “bu fotoğrafı 15 sene önce ilk gördüğümde olağanüstlüğün mükemmel bir kare olduğunu düşündüm.”(*)
Pink Martini; 'niçin daha önce fark etmemişim ben bu grubu' diye düşündürecek, edinip arşivlerde bulunmasından, arada dinlemekten zevk alınacak gruplardan biri...

2 yorum:

  1. Sevgili dostum yazın gerçekten güzel ve açıklayıcı olmuş Pink Martini hakkında ne desem boş mükemmel ve kusursuz müzik insanın ölmeden önce dinlemesini şiddetle tavsiye edebileceğim evde albumlerının mutlaka demırbaş listesinde olması gereken bir gurup şu ana kadar 3 albumleri var ve mutlaka dinlenmesi gerek diyorum sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  2. yorumunuzu okurken, şimdi bir kez daha "ojala" dinleme fırsatı yarattınız bana :) teşekkür ederim. müzik zevkiniz için de sizi kutluyorum.

    ...ispanyolcada “diliyorum” anlamına gelen “ojala” ise daha çok fransızca söyledikleri yavaş ve seksi bir cha-cha...

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...