Bir Sonbahar Fotoğrafı Hikâyesi



Vanity Fair'deki habere göre Nick Tosches, bir gün sıklıkla kullanılan Windows'un orjinal masaüstü temalarından 'Autumn'un nerede çekildiğini merak ediyor ve araştırmaya başlıyor.

Bunun için neredeyse gezmediği, bağlantı kurmadığı yer, incelemediği arşiv kalmıyor. Fakat, merakının peşindeki azimli araştırması; bir yıl gibi bir süre sonunda, merakını giderecek cevaba ulaşmasını sağlıyor.

'Autumn'un nerede çekildiğini öğrenmek için çıktığı yolda Nick Tosches, araştırmasına kütüphanelerden, resim arşivlerinden başlıyor. Vatikan'dan gizli arşivlere ulaşmak için izin dâhi alıyor. Çiftliklere gidiyor, İtalya'dan Kanada'ya kadar birçok yeri dolaşıyor. Microsoft yetkililerine de yüzlerce mail gönderiyor ama bu girişimi de başarısızlıkla sonuçlanıyor.

Sonunda Tosches'in şansı açılıyor ve Vanity Fair muhabirlerinden biri imdadına yetişiyor. Fotoğrafın, bir dergi için lens testi yapan bir fotoğrafçı tarafından 1999 yılında çekildiği ortaya çıkıyor.


Milyonlarca kişinin masaüstünü süsleyen 'Autumn'un, Peter Burian tarafından çekildiği, Corbis veritabanına eklendiği ve Microsoft tarafından 300$ karşılığında satın alındığı, bu paradan Burian'a düşen payın ise sadec 40$ olduğu anlaşılıyor.

Merakını gideren Tosches, şimdiki arzusunun, fotoğrafın çekildiği Toronto yakınlarındaki Burlington'a giderek, bu mekânı kendi gözleriyle görmek olduğunu söylüyor...

Corbis Library'deki fotoğraf.
Turuncu yapraklı ağaçların Google Maps görünümü.

Nick Tosches, merak etti, araştırdı, yılmadı ve sonunda isteğine ulaştı.
Bu hikâye; sonbahar ve sarı kuru yapraklarının üzerinde çatırdatarak yürümeye bayıldığım için dikkatimi çekip burada paylaşılmış değil. Yüzlerce kişinin önemsemeyeceği küçücük bir ayrıntıyı merak edip, üşenmeden cevabına ulaşan bir kişinin başarı öyküsü olduğu ve okuyanlar için fark yaratabileceği için burada aktarılmıştır.

Ne dersiniz, en son ne bu kadar çok ilginizi uyandırmıştı ve merak edip tutkuyla araştırmıştınız.


Bu arada, evet Sonbaharı da seviyorum tabii. Hatta Autumn in New Jersey '06 başlığından görebileceğiniz benzeri, bulabildiğim leziz Sonbahar fotoğraflarını biriktiriyor, hayal gücümün sınırlarında dolaşmak beni yorduğunda zihin açıcı olarak kullanıyorum. Bana ilham veriyorlar.

Elinizde varsa, beğendiğiniz Sonbahar resim-fotoğraflarını benimle paylaşmanızdan memnunluk duyarım. Hatta, kendi çektiğiniz, hikâyesi olan bir fotoğrafsa onu da beraberinde aktarın. Öylesi daha da değerli olur. Mail adresim blog'da bulunabilecek bir yerlerde mevcut.

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...