Andreas Gursky ve Yoko Ono İstanbul'da





Heyecan verici iki sergi haberim, hatta güzel bir hafta sonu planım var.

Andreas Gursky
Çıplak gözün yakalayamadığı detayları ve detaylardaki mânâyı yansıtabilmekte başarısıyla takdir ettiğim ünlü Alman fotoğrafçı Andreas Gursky, İstanbul Modern'de.

Andreas Gursky’nin, 23 yıllık kariyerini kapsamlı bir biçimde yansıtan 35 fotoğrafın yer aldığı retrospektif sergisi, 30 Mayıs 26 Ağustos 2007 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.
Gursky, fotoğraflarına insanları dâhil ettiğinde, bu insanlar minyatür ölçeğinde resmedilirler. Birer birey olarak davranmayan bu figürler, izleyicinin yerine geçerler. Bir otoyol köprüsü altında gezinenler, Fransa Bisiklet Turu seyircileri, gökdelenlerde yaşayanlar, fabrika işçileri, kumsalda denize girenler ya da Bundestag üyeleri, net ve düzenli görünürler. Yineleme ve çeşitleme yoluyla yaratılan dekoratif yapılar olarak, uzaktan bakıldığında grafik bir nitelik kazanırlar ama yakına gelindiğinde, her bir ayrıntı aşırı bir bilgi yüklemesi sağlar.
Uzaktan bakıldığında, fotoğraflarda insan sadece grafik bir öğe olarak gözükürken, yakından bakıldığındaysa; neredeyse iç dünyasıyla fotoğrafın bütününe etkiyen ve fotoğrafa bakanın kendisini orda görmesini sağlayan bir öğeye dönüşen, böylece bireyin mekân içindeki konumunu düşündüren fotoğraflarıyla Andreas Gursky sergisi, görülesi.

2m x 5m boyutlarına ulaşan fotoğraflarının da olduğu sergide; Gursky’nin, 2006 yılında yapılan bir müzayedede, yaşayan bir fotoğrafçının yapıtına şimdiye kadar ödenen en yüksek ücret olan 3.3 milyon dolar ile bir rekora imza atan, 99 Cent II Diptychon adlı fotoğrafı da yer alıyor..

Sergi Tarihleri : 30 Mayıs, 26 Ağustos 2007
Sergi Salonu : İstanbul Modern Sanat Müzesi
Adres: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No:4 Karaköy
Telefon: 0212 334 73 00

Gitmişken, İstanbul Modern Dükkan'dan, enteresan hediyeler de satın alabilirsiniz.

İstanbul Modern Sanat Müzesi'ndeki 31 Mayıs 15 Haziran tarihleri arasındaki, Sanat Filmleri Bienali'ni de kaçırmayın. 'Sinemaya Övgü', 'Algı Süreçleri', 'İmge Dili' izlenesi gözüküyor.

Yoko Ono
Yoko Ono 'Açık Şehir' sergisi ise; 30 Haziran'a kadar, Sabancı Üniversitesi, Kasa Galeri'de.

Ölümü yeni bir hayat olarak gören Yoko Ono'nun 50 tabut içinden filizlenen zeytin ağaçları söze gerek bırakmıyor.
Sergilenen eserlerinin çoğu ziyaretçilerin etkileşimine açık bırakılmış. Bir masaya oturup seramiklerle oynayabilir, yeni bir hayatın kapısı olan tabutların üzerine kendinizden bir iz bırakabilirsiniz.

Düğümküme'deki, 'Yoko Ono Burada' başlığından, sergi ile ilgili izlenimleri de okuyabilirsiniz.

Sergi tarihleri: 3 Mayıs, 30 Haziran 2007
Sabancı Üniversitesi Kasa Galeri, Bankalar Cad.No:2 Karaköy
Tel: 0212 292 49 39

Programınızı düzgün yaparsanız, tüm gününüzü buralarda geçirebilir, akşam da İstanbul Modern Cafe’nin manzaralı terasında gününüzü yemekle sonlandırabilirsiniz.

(Resimler, üzerlerine tıklandığında daha büyük ebatta görüntülenebilirler.)

3 yorum:

  1. çarşamba akşamı istanbul modern"de sergiyi görme fırsatım oldu. gursky "her ne kadar ebatlardan dolayı olduğunu düşünsem de" yapıtları görülmesi gereken bir sanatçı. fakat şu dünyanın en pahalı fotoğrafı mevzuunda genel görüşe katılamayacağım, bi onu beğenmedim. kuveyt borsası ve sergide yer almayan bahreyn pisti fotoğraflarından biri benim favorim.

    YanıtlaSil
  2. @ Lyn:

    Holy Christ! Bu sabah ne kadar güzel haberler alıyorum sizden ardı ardına, önce Pacino & De Niro filmi, ardından bu! Harikasınız, milyonlarca teşekkür! :o)

    "The Beatles'in dağılmasına neden olarak -ki ben buna inanmıyorum, misyonları bitmişti zaten-, bir devri kapattığı" söylenen kavramsal sanatçı Yoko Ono'nun eserlerini görebilmek ise bambaşka bir zevk olacak!

    Sağolun, sağolun, sağolun!


    N.B. Sanatçının "ölümü yeni bir başlangıç olarak görmesi" Shintoist Japon ruhuna tamamen uyuyor.

    YanıtlaSil
  3. "dünyanın en pahalı fotoğrafı" olması, her zevke hitap edeceği anlamına gelmiyor. sergiyle ilgili üzerimizde kalan etkinin benzer olduğunu söyleyebilirim İndianropetrick.

    rica ederim sevgili Artemis. asıl ben sizin ilginiz için teşekkür ederim. sergileri böylesi coşkuyla karşılayanları görmek hoşuma gidiyor. umarım, Yoko Ono sizin için de eğlenceli bir deneyim olur :)

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...