1579'dan Genele; Teknoloji, Değerler...

1979 yılında kurulan TÜBİSAD, Türkiye'deki bilişim şirketlerini kapsayan en büyük sivil toplum kuruluşudur. Yaklaşık 180 bilişim firmasının oluşturduğu TÜBİSAD üye grubunun temsil ettiği işlem hacmi, Türkiye bilişim sektöründe %95'in üzerinde bir paya sahiptir.

TÜBİSAD, bilişim sektörünün ekonomide hak ettiği yeri alması ve ülkenin rekabet düzeyinin yükseltilmesi için; eğitim ve istihdam, yerel katma değer üretimi, teknolojik gelişmeler, hukuksal ve kurumsal altyapının oluşturulması, sektörün ve pazarın büyümesi ve güçlenmesi, bilişim sektörüne yönelik standartların oluşturulması ve yerleştirilmesi, sektörün ve Türkiye'nin AB ile bütünleşmesi gibi konularda çalışmalar yapar.
Türkiye Bilgi İşlem Hizmetleri Derneği (TÜBİSAD) ve ekolay.net katkılarıyla; Prof. Dr. Yılmaz Esmer, Türkiye'deki değerlerle bilişim teknolojilerinin kullanımı arasındaki ilişkiyi araştırdı.

Türkiye genelini temsilen 1.579 kişi ile yüz yüze görüşerek yapılan araştırmada, örnekleme dahil olan 41 ilde yaşayan 15 yaş ve üzerindeki deneklerden bilgi toplanmış.

Araştırmada, bilişim teknolojileri konusundaki tutum ve davranışlar ile, bunlarla bireyin demografik özellikleri ve Türk insanının sosyokültürel değerleri arasındaki ilişkiler irdelenmiş.

Araştırmaya katılan öğrencilerin neredeyse tamamının cep telefonu kullandığı ve gençler arasında özellikle büyük oranda kontürlü telefon tercih edildiği ortaya çıkmış.
Evinde PC olanların oranı %26.
Hayatında bir kez de olsa İnternet'e bağlananların oranı %39.
Hanesinde İnternet kullanan en az bir kişi olanların oranı %51.
Çalışıyorsa, işinde kullanabileceği İnternet bağlantısı olanların oranı %38.
15 yaş üzeri her 10 öğrenciden 9'u bir kez de olsa İnternet'e girmiş.
Üniversite mezunlarının %17'si hayatında İnternet'e hiç girmemiş.
İnternet kullananların komşu olarak başka ırktan birini istememe oranı %16, İnternet kullanmayanlarda bu oran %38.
İnternet kullananların komşu olarak başka dinden birini istememe oranı %18, İnternet kullanmayanlarda bu oran %42.
İnternet kullananların komşu olarak oruç tutmayan birini istememe oranı %16, İnternet kullanmayanlarda bu oran %39.
İnternet kullananların ilk tanıştıkları kişiye güvenme oranı %16, İnternet kullanmayanlarda bu oran %15.
İnternet kullanım sonuçlarını buraya da almak istedim. ('Değerlerimiz, Teknoloji Kullanımımızı Nasıl Etkiliyor?' başlığından diğer ayrıntılara bakabilirsiniz.)

Tabloya birkaç açıdan bakıp, düşünelim istiyorum.

Değerler ve bilişim teknolojilerinden sizin de anladığınız; internet ve cep telefonu ile ırk ve din durumu mu?

1579 kişiyle nasıl bir genelleme yapılabilir?

TÜBİSAD,
5651 sayılı, Elektronik Ortamda İşlenen Suçların Önlenmesi Kanun'u çıkarken de bu zihniyetle mi duruma yaklaşmıştı?

Türkiye'de İnternet kullanımı; 12 Nisanda, 14. yılını doldurdu. Bu araştırmanın amacını bir tarafa bırakıp, sadece İnternet'le ilgili çıkan sonuçları doğru kabul edip değerlendirirsek; 15 yıl gibi bir süre zarfında bu rakamlara ulaşabilmiş olmamız yeterli mi sizce?

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...