23 Nisan 1920



23 Nisan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, kutlu olsun...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı; TBMM'nin 23 Nisan 1920 günü kurulmasının onuruna, TBMM tarafından sadece Türk çocuklarına değil, bütün Dünya çocuklarına ithaf edilen, her yıl 23 Nisan günü kutlanan, Türkiye'nin milli bayramı, dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır.

"Bugünün küçükleri, yarının büyükleridir." diyerek, yönetimin bayram süresince öğrencilere bırakılması geleneğini başlatan
Atatürk; zor şartlarda var ettiği Cumhuriyeti, geleceğimiz olan çocuklara emanet ederken, ne kadar da haklı bir yol göstermiştir. Tek ihtiyacımız, kendi yetiştireceğiniz 'Cumhuriyet Çocukları'nın sağlayacağı istikbaldir ve ona olan inancımız olmalıdır.

23 Nisan, TBMM'nin açılışı ve dolayısıyla da halkın yönetime tam anlamıyla hakim olmasının ilk günü olduğu için ulusal egemenlik açısından da önemli bir anlam taşır...

Kendimize sormalıyız; bu günlere nasıl geldik, şimdi böyle yaşayabiliyorsak bunu kime borçluyuz, bu günün öneminin farkında mıyız, coşkusunu yüreğimizde hissedebiliyor muyuz?

Şu an içinde bulunduğumuz 'Cumhurbaşkanlığı Seçimleri' öncesi; 87 yıl önceki o günleri ve o 'Cumhuriyet Ruhunu' anımsamaya daha çok ihtiyacımız var, diye düşünüyorum.

100 yıl sonrayı görebilen bir liderin, Mustafa Kemal Atatürk'ün düşüncelerini; kulaktan dolma, 'rozet-büst Atatürkçüleri'nden değil, kendi eserlerinden öğrenelim.

Geleceğini şekillendirmek isteyen; gelecek vizyonu böylesine güçlü bir liderin, Atatürk'ün düşüncelerinden beslenilsin. Bunu yaparken de;
kime hizmet ettikleri belli olmayan birtakım odakların, Atatürk'ü yorumladıkları-empoze etmeye çalıştıkları şekilden uzak kalınmaya çalışılsın.

Tarihi iyi okumak, bire bir Atatürk'ün eserlerinden, konuşmalarından faydalanmak; onu tanıyıp değerlendirmeye, zaman üstü düşüncelerinden istifade etmeye olanak tanıyacaktır.

Araştırın, okuyun; başkalarının değil kendi algınız-değerlendirmenize güvenerek hareket edin.


Üç ciltlik 'Nutuk'; okumaya başlamak için iyi bir kaynak.

Her Türk'ün bilmesi gereken; 'Atatürk İlkeleri', Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi, Onuncu Yıl Nutku, anımsanmalı.

Kimseye bağlı kalmadan, seçimlerimizi neye göre yapmamız gerektiğini gösteren, geleceğimize ışık tutacak mahiyetteki; 'Atatürk İlkeleri'ni iyi hazmedip, ona göre bir tavır içinde olmak; 1920'lerde teşkil edilen Türkiye Büyük Millet Meclisi ile şimdikinin farkını anlamamıza ve buna göre davranmamıza da yardımcı olacaktır...




Rutkay Aziz'in seslendirmesiyle yer aldığı, 'Atatürkiye' ve 'İstiklal Marşı'nın entrümantal yorumunu, hafta sonu müziği olarak bırakıyorum. Box.net'ten de bu dosyalara ulaşılabilir...

1 yorum:

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...