'RSS' nedir? 'Netvibes Türkiye' Ne Durumda?

Uzun zamandır bir Netvibes kullanıcısı olarak; Netvibes kişiselleştirilebilir açılış sayfasının, Türkçe içerikle yayına başladığını 'Netvibes Türkiye' yazımda sevinçle duyurmuş ve içeriği hakkında bilgi vermiştim.

Netvibes ile takip ettiğiniz siteleri tek tek gezmek yerine; tek bir sayfadan, tüm o sitelerdeki güncellemeleri görmeniz, resimlerinizi, maillerinizi takip etmeniz mümkün.

Tıpkı kendi browser'ınızda, ilgilendiğiniz sayfaların linklerini (bookmarks) sık kullanılanlarınıza ekleyerek, sonradan kolayca bulmanız gibi; kişiselleştirilebilir açılış sayfası Netvibes ile istediğiniz her pc'den kendi ayarlarınıza ulaşabiliyorsunuz. Bu Netvibes kolaylıklarından sadece bir tanesi...



Geçen süreç içersinde hem kullanıcı olarak hem de Netvibes blog'dan, Netvibes Türkiye ile ilgili faliyetleri takip ediyorum. Kendi blogumu da 'Netvibes Türkiye' bünyesinde default olarak gelen 'besleme dizininde' görmek isterdim, gibi bir sitem yanında, buradan RSS konusuyla ilgili bir eleştiride de bulunmak istiyorum.

'RSS nedir, takibi nasıl yapılır' konusunda ziyaretçilerin gerekse site sahiplerinin çok da bilinçli bir seviyede olmadıklarını düşünüyorum.

Ben, 'Netvibes Türkiye'nin açılmasıyla beraber, hem 'Netvibes Türkiye'yi duyurmak hem de RSS konusunda bir farkındalık yaratma, bilinçlendirme çalışmasına gidilmesini beklerdim. En azından bloglar arasında mim dalgaları gibi bir hareket yaratılıp, RSS'e dikkat çekilebilirdi.

Netvibes Türkiye'de, varolan adreslerin geçerliliğini koruyup korumadığının kontrol edildiği bir yapıya gereksinme var sanıyorum. Baktığımda, Netvibes Türkiye bünyesinde default olarak gelen 'besleme dizininde'ki bir kısım site-blogun RSS feeds'inin artık çalışmadığı, çalışanların da kendi site-blog üzerindeki ayarlarından kaynaklanan sebeple ('Site Feeds' ayarlarını 'Short' olarak tanımladıklarından olsa gerek), sadece yayınladıkları yazıların bir kısmının takip edilebildiğini görüyorum.

Site sahiplerinin Rss ayarlarında, ('Full') tüm içeriği RSS ile sunması, önemli bir faktör. Bunun yanında elbette kendi kişiselleştirdiğimiz Netvibes sayfasından kendi ayarlamalarımızı bağımsız olarak yapabiliyoruz ama, 'Netvibes Türkiye'de default olarak gelen kısmın güncelliğinin de takip edilmesi gerekir herhalde diye düşünüyorum.

RSS'iniz açık mı?

Site-bloglar Rss ayarlarından 'Site Feeds' yayınlarının açık ve 'Full' ayarlı olduğunu kontrol etsinler, lütfen.

Örneğin Blogger için, 'Dashboard', 'Site Feed' başlığındaki;
'Blog Posts Feed', 'Blog Comment Feed', 'Per-Post Comment Feeds' ayarlarının karşısındaki menünün 'Full' olarak ayarlandığından emin olun.

'Short' seçiliyse; yazılarınızdan sadece kısa bir kısmı RSS ile takip edilebiliyor. 'None' ise RSS takibine izin vermediğiniz anlamına geliyor. Bu pek de iyi değil, zira size ulaşımı güçleştirdiğiniz anlamına geliyor.

Rss Teknolojisini Ne Kadar Biliyoruz?!

RSS teknolojisi, kullanıcılara beğendikleri sitelerin içeriğini hızlı ve zahmetsizce takip etme imkânı sağlıyor.

Sayfalarımızın yanında sunduğumuz bu seçeneğin ziyaretçilerimiz ne kadar farkında, ne kadar kullanıyorlar?

RSS teknolojisiyle ilgili bilginin, blog yazarları arasında konudan bahsedilerek paslaşılması ile, ziyaretçilere aktarılması düşüncesiyle, bir süre önce Anafikir'den Selim Yörük; RSS nedir, öğreniyoruz paslaşması, başlıklı bir yazı yayınladı.

Blog yazarları bloglarında RSS ile ilgili birer yazı yazıyor ve Selim Yörük’ün yazısında belirttiği bazı sorulara cevap vererek, beğendiği sitelerin RSS’lerine yer veriyorlar. Yazarlar isterlerse yazılarına yeni sorular da ekleyebiliyorlar.
Ayrıca, bu beğendiğimiz sitelerin RSS’lerine yer vermek, pas anlamına da geliyor...

Konuyla ilgili cevaplarım;

1 - RSS Nedir?
RSS, Real Simple Syndication, RDF Site Summary, Rich Site Summary kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır.
Yani, Site içeriklerinin tek tek gezerek takip edilmesi yerine, RSS teknolojisi beğenilen sitelerin içeriklerine tek bir noktadan süratli ve kolayca erişmeye imkân sağlıyor.

2 - Blogunuzun RSS bağlantıları nelerdir?
Bloguma, linkini adres satırına yazarak gelmenizi tercih etsem de (kendi belirlediğim tema içinde bana misafir olun diye) kendi belirleyeceğiniz temalar içinde içeriğimi Rss ile de takip edebilirsiniz tabii...
Yazılarım için RSS beslemesi;
http://flynxs.blogspot.com/atom.xml
Yorumlar için RSS beslemesi;
http://flynxs.blogspot.com/feeds/comments/full

3 - RSS okuyucu tercihiniz?
RSS okuyucusu olarak; kişisel bilgisayarımda değilsem, tüm ayarlarıma her yerden ulaşabileyim diye, Netvibes kullanıyorum.
Kendi pc'mde ise Firefox browser kullanıyorum (Canlı yer imlerine abone olup güncellenen siteler anında takip edilebiliyor).
Google Reader da ayrı bir alternatif olabiliyor. Gmail, blogger hesapları birleştikten sonra; Gmail hesabınızla login olarak birçok google fonksiyonunu kullanabiliyorsunuz. Google ana sayfanızdan bunları yönetebiliyorsunuz.

4 - RSS okuyucunuzla ilgili istatistikler?
Listenizde kaç farklı sitenin RSS'i var?
312.
Şu an kaç okunmamış yazı mevcut?
86
Ne kadar sıklıkla kullanıyorsunuz?
Sabahları gazete haber takibi sonrası ve boş vaktim olduğunda da bakmaya çalışıyorum.
Size kazandırdığı zaman miktarı?
Kesinlikle çok fazla. Sitelere tek tek girip yeni bir şeyler var mı diye bakmakla kıyaslandığında, kesinlikle zamandan çok kazanç sağladığını söyleyebilirim. Şimdi sadece arada siteler veya bloglar tasarımda değişikliğe gitmiş mi diye bakmak için, ya da yorum bırakmak istediğimde direkt kendi sayfaları üzerinden takip ediyorum.
Yeni rss ekleme sıklığınız?
Zamanım olup da yeni bir siteye denk gelmişsem ve Rss desteği de varsa; bu şekilde içeriğini beğendiğim siteleri ekliyorum. Bu birkaç günde bir olabiliyor.

Firefox browser kullandığım için, Firefox'da site linkinin yazdığı menü çubuğunda, eğer RSS yayını varsa o sitenin, RSS feeds'e abone olabileceğini gösteren o turuncu işaret beliriyor, üzerine tıklandığında da canlı yer imlerine siteyi ekleyebiliyorsunuz.
Rss yayını olan fakat Rss adreslerini belirtmeyen siteler için de;
Rss adresi saptamak için başlığından bilgi alınabilir.

5 - Beğendiğiniz bir/birkaç sitenin RSS'ini paylaşın?
İçeriğini beğendiğim ve takip ettiğim site/blog linkleri, blogumun sağ menüsünde mevcut. Onların tamamına yakınında da RSS bulunuyor ve kendi sayfalarında bunları görülebilir bir yerlerde belirtmişler. Yazı ve yorumlarını Rss'le takip edebiliyorum.
Fakat birkaçını burada da yazmak gerekirse;
Antifit - http://www.antifit.com/?feed=rss2
AyrıksıTasarımGünlüğü - http://truetypelies.com/blog/?feed=rss2
A.SelimTuncer - http://selimtuncer.blogspot.com/atom.xml
DüğümKüme - http://www.dugumkume.org/feed/
Farketing - http://www.farketing.com/fikirler/atom.xml
GünlerinTortusu - http://www.gunlerintortusu.com/feed
MertUlaş - http://feeds.feedburner.com/mert
MuratBuyurgan - http://feeds.feedburner.com/muratbuyurgan
SavaşÖzay - http://www.savasozay.com/blog/feed/rss/
ve haber sitelerinden iki örnek;
BBC Turkish - http://www.bbc.co.uk/turkish/institutional/rss.shtml
Ntvmsnbc - http://www.ntvmsnbc.com/tools/rss/

Takip etmek istiyorum, ama RSS adresi yok?!

Eğer bir site, RSS adresini direkt olarak sayfalarında vermemişse, fakat siz de RSS ile o siteyi takip etmek istiyorsanız; bunu Dapperfox isimli Firefox eklentisiyle yapabilirsiniz.

Dapperfox ile o siteye kendiniz RSS adresi belirleyebiliyor ve bunun üzerinden siteyi takip edebiliyorsunuz.

dapper.net üzerinden oluşturulan bu RSS adresleri, Firefox eklentisi sayesinde paylaşılabiliyor da; yani, sizden önce o siteye başka biri RSS adresi atamışsa, bu eklentiyle bunu görebiliyorsunuz. Firefox kullanmak için, bir sebep daha...

RSS Nedir?

RSS, -RSS beslemesi (feed) sunan- tüm internet sitelerine yeni içerik eklendiğinde sizin bu içeriği görmenizi sağlar.

RSS teknolojisi ile en son makale başlıklarına ve makalelere (ayrıca belki müzik, resim ve video dosyalarına da), tek bir yerden, yayımlandıkları anda ve her gün ayrı ayrı siteleri ziyaret etmeye gerek duymaksızın kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

RSS kısaltmasının açılımı üzerinde tartışma olmakla birlikte genellikle "Really Simple Syndication" (Gerçekten Basit Birleşim) açılımı benimsenmektedir. RSS beslemeleri aslında bir çeşit web sayfasından ibarettir. Fakat RSS beslemesi adı verilen bu web sayfası insanlar tarafından değil bilgisayarlar tarafından okunmak için tasarlanmıştır.

Bugün için tüm web sayfaları RSS beslemesi sunmamaktadır fakat bu yöntemin popülaritesi hızla artmaktadır ve özellikle uluslararası habercilikte BBC, New York Times ve CNN gibi birçok farklı site bu desteği sağlamaktadır.

RSS Beslemelerini Kullanmaya Nasıl Başlayabilirim?

Çoğunlukla, ihtiyaç duyacağınız ilk şey bir newsreader (haber okuyucu)dır. Haber Okuyucu RSS beslemelerini denetleyen ve bu beslemelere eklenen yeni yazıları görmenizi sağlayan bir yazılımdır. Kimi bir tarayıcı (browser) kullanılarak erişilebilen, kimiyse bilgisayara indirilebilir uygulamalar olan çok farklı versiyonları vardır. Tarayıcı tabanlı haber okuyucular herhangi bir bilgisayar üzerinden RSS beslemelerine erişebilmenizi sağlarken, bilgisayarınıza indirebileceğiniz haber okuyucu programlar, bu RSS beslemelerini bilgisayarınızda depolamanızı sağlar.

Bir haber okuyucu seçtiğinizde, yapmanız gereken tek şey haber okuyucunuzda hangi bilgileri görmek istediğinizi belirleyerek RSS beslemelerine üye olmanızdır. Mesela sayfadaki RSS beslemesi bağlantısını kullanarak site üzerinde yayımlanan son yazıların başlıklarını ve özetlerini, RSS beslemesine eklendikleri anda görebilirsiniz. Site'nin RSS beslemesini haber okuyucunuza ekleyebilmek için, RSS beslemesi bağlantısına sağ tıklayın, menüdeki "Kısayolu Kopyala" seçeneğini seçin ve haber okuyucunuzdaki besleme ekleme alanına bu adresi yapıştırın.

Seçtiğiniz haber okuyucu (newsreader); Google, My Yahoo!, Bloglines ve NewsGator sitelerinden biriyse tüm sayfaların en alt kısmında bulunan bağlantıları tıklayarak -ve üyeliğiniz yoksa bir üyelik açarak- RSS beslemelerimizi bu site aracılığıyla takip edebilirsiniz.

Bir Haber Okuyucuyu (Newsreader) Nasıl Edinebilirim?

Haber Okuyucular (Newsreaders)

Windows İçin Olan Programlar
Newz Crawler
FeedDemon
Awasu

Mac OS X İçin Olan Programlar
Newsfire
NetNewsWire

İnternet Üzerinde Hizmet Veren Web Siteleri
Bloglines
My Yahoo!
NewsGator
Pluck
(yazının bu kısmı dream'den alıntılanmıştır)

www.rssnedir.com'dan da, konu hakkında etraflıca bir bilgiye ulaşmak mümkün.

Son olarak, RSS yayınınızın açık olduğundan, (Full) tüm içeriğinizi kapsadığından emin olun, hatırlatmasını yineliyor ve Rss konusuyla ilgili AnaFikir, AyyasBlog, TeknoSeyir, CeyhunAksan, AyrıksıTasarımGünlüğü... yazılarını da okumanızı öneriyorum.

(bu yazı, 03/04 gibi blog sahibesi(!?) tarafından editlenmiştir)