An İnconvenient Truth 'Uygunsuz Gerçek'


An Inconvenient Truth ‘Uygunsuz Gerçek’; Küresel Isınma'nın dünyayı nasıl etkilediğini, nasıl önlemler alınabileceğini anlatan 100 dakikalık belgesel bir film.

Davis Guggenheim’ın yönettiği, özgün müziğini Michael Brook’un yaptığı An İnconvenient Truth 'Uygunsuz Gerçek' filmi; 2 Şubat 2007'de gösterime girdi.

Yönetmeni, daha önceki Gossip-Seks Dedikoduları-2000 (Amerikan gençlik filmi…), Training Day-İlk Gün-2001 (Danzel Washington, Ethan Hawke…) filmlerinden hatırlayabilirsiniz.
Sunumu yapan ise; Al Gore. Bir zamanlar Amerika'nın bir sonraki başkanıydı...

Hafta sonunun bir diğer etkinliği olarak; dünyanın acı gerçekleriyle bizi yüz yüze getiren bu belgeseli, ancak Kanyon alışveriş merkezindeki konforlu sinemanın rahatlığında izleme cesaretini gösterebildik!?
Dağıtımını United International Pictures Türkiye'nin üstlendiği film için, küresel ısınma tehdidine karşı çalışmalar yürüten WWF - Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ile işbirliği yapılıyor. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
"1992'den bu yana ana sponsoru olduğumuz WWF - Türkiye'nin doğanın korunmasına yönelik projelerine destek veriyoruz. Amacımız, doğal çevrenin korunduğu, daha temiz ve yaşanabilir bir dünya yaratılmasına katkıda bulunmak. Uygunsuz Gerçek filmi, günümüz ve gelecek nesiller için çok önemli tehditleri açık ve net bir şekilde ortaya koyuyor. Ama asıl önemli olan, bunu yaparken çok basit önlemlerle küresel ısınmayı nasıl durdurabileceğimizi bizlere anlatıyor."

Filmin gösterileceği Cinebonus sinemaları 'Uygunsuz Gerçek' için bilet fiyatlarını 5 YTL olarak belirledi. Konusunun güncelliği nedeniyle Sundance, Cannes, Brisbane ve Durban gibi birçok film festivalinde övgü alan film, bu yıl 'En İyi Belgesel Film' ve 'En İyi Orijinal Şarkı' dallarında Oscar ödülüne aday gösterildi.
Filmi izlerken dünyanın durumuna gerçekten canınız sıkılıyor. Bunu, durumun gerçek olması yanında yönetmenin ve hatibin başarılı olması sağlıyor.

Al Gore iyi bir hatip ve film akışında sizi sıkmayan hatta kimi yerde yüreklendiren, kimi yerde de vurgularıyla sizi yakalayabilen etkisini hissediyorsunuz.
Yönetmen de Al Gore'un bu tutkusunu yansıtabilmeyi ve konunun ciddiyetini kavratan gerek görsel gerekse istatistiki bilgilerin altını çizerek izleyiciye ulaştırabilmeyi iyi başarmış.

Filmde, Al Gore sunumuyla küresel ısınma probleminin irdeleniyor olması zihinlerde başka soru işaretleri yaratabilir. Bu sizi böyle bir belgesel izlemekten alıkoymasın lütfen.

2000 seçimlerinde George Bush’a karşı aldığı tarihi yenilgiden sonra hayatının akışını yeniden biçimlendiren, politika dünyasından elini eteğini çekerek tüm hayatını dünyamızı kaçınılmaz felâketten kurtarmak için girişimler yapmaya adayan, ABD'nin eski Başkan Yardımcısı Al Gore sunumundaki politik manevralar yanında, gelecek seçimler için propaganda malzemesi yapılacak kadar bir takım görsel mesajların filmde kullanılmış olduğundan bahsedilebilir mi? Evet edilebilir. Fakat, izlerken konuya "dünyanın karşı karşıya olduğu ciddi bir tehdit ve buna karşı neler yapabiliriz" açısından yaklaşırsak; film ciddi bir farkındalık ve bilinçlenme sağlayacaktır.

Al Gore sunumu olmasını bir yana bırakıp, sadece belgesel olarak izledim ama tüm bunların yanında, seçimleri o kazanmış olsaydı Kyoto Protokolü'nü imzalar ve gereklerini yerine getirebilir miydi, diye düşünmekten de kendimi alamadım. Yaşamını adamış gözüktüğü bu konuda o zaman gereken kararlılığı gösterebilir miydi acaba?
Kyoto Protokolü, sera etkisi yaratan gazların salımlarını (emisyon) kısmak üzere sanayileşmiş ülkelere çeşitli hedefler belirleyen uluslararası bir anlaşma. ABD Başkanı George W. Bush, protokolü uygulamaya kalkmanın ABD ekonomisine ağır hasar vereceğini söyleyerek, 2001 yılında anlaşmadan çekilmişti.

Bush yönetimi,
salım oranlarının düşürülmesinde gelişmekte olan ülkeleri herhangi bir taahhüde zorlamadığını ileri sürerek, Kyoto'yu "vahim gedikleri olan" bir anlaşma olarak niteliyordu...
Filmin web sayfasında; filmle ilgili bilgiler yanında, günlük yaşamınızda yapacağınız ufak tefek değişikliklerle nasıl küresel ısınmayı durdurmaya yardımcı olabileceğimiz detaylarıyla verilmiş.

Filmi izlerken, aklıma okuduğum bir kitaptaki, dünyada iklim değişiklikleri üzerinden sağlanmak isteyen güç dengesi geldi.

Clive Cussler, Trojan Odyssey 'Truva Hazinesi' isimli kitabında; Odyssey, isimli bir şirketten ve onun planlarından bahseder...

Odyssey'in çalıştırdığı bilim ekibinin üyeleri “atmosferdeki oksijeni ve azot üreten amonyağı kullanarak, birim başına mailyeti fevkalade düşük ve atık maddesi yalnızca arı su olan, yüklü miktarda elektrik yaratan bir enerji kaynağı" geliştirirler.

Yine aynı şirket, elektrik üretmek için hidrojen ile oksijen kullanan yakıt pillerine sahip olduktan sonra; Nikaragua’nın altında büyük tüneller açtırır.

Panama Kanalı'nın kuzeyinde açılan bu tünellerin amacı; Afrika’dan Karayip Denizi’ne akan Güney ekvator Akıntısı’nın yolunu saptırmaktır.

Güney Ekvator Akıntısı’nın yolu değiştirilirse, Gulfstream’in ısısı Avrupa’ya ulaşana kadar en az sekiz derece düşer. Avrupa’yı ısıtan suda böyle bir ısı kaybı tüm kıtayı Sibirya’nın kuzeyine çevirir.

Atlantik Akıntısı’nın ılık yüzey suları sıcaklığı ve tuzluluğu dengeler.
Tropik sular kuzeye aktığında Kuzey Kutbu’ndan gelen soğuk sularla karşılaşır, burada akıntı yoğunlaşır ve Grönland’ın güneydoğusuna yönelir. Buna Termohalin dolaşımı denir. Sonra yeniden ısınır ve yüzeye yükselerek Avrupa’ya ulaşır.

Gulfstream de ani bir ısı kaybı bu dolaşımın bozulmasına yol açar ve öyle bir kriz ortay çıkar ki etkileri yüzyıllarca geçmez.

Odyssy'in bulduğu güç kaynağı; düşük masraflı enerji üretebilen, kendi kendine çalışan bir jeneratör gibi olduğundan; evler, ulaşım araçlarında kullanıma uygun, yeterli temiz enerjiyi üretecek bir aygıttır.

Gulfstream Akıntısı’nın ısısını düşürmek ve Birleşik Devletler’in doğusu ve Avrupa’yı sekiz ay boyunca dondurucu soğuklara maruz bırakma; Odyssy'in elindeki enerji kaynağını kullanarak, dünyadaki güç dengelerini eline geçirmesini sağlayacaktır...
Küresel Isınma ve dünyamızın hassas dengelerinin düzelmemek üzere bozulmaya devam ediyor olduğuyla ilgili; Meteoroloji Mühendisi Gökhan Abur bir söyleşisinde, Türkiye'yi de etkileyebilecek bazı noktaların altını şöyle çizmiş;
Küresel iklim değişikliğinin ana sebebi; Kuzey kutbundaki erimelerdir.
Bundan daha önemli başka bir şey yok son yıllarda.
Avrupa’ya hayat veren iki tane önemli sıcak akıntı var, bu bizi de ilgilendiriyor tabii ki...
Bu sıcak akıntıların adı Gulfstream. Bunun bir ikizi de pasifikte var.
Bu iki sıcak akıntı kuzey yarımküredeki ülkelere hayat verir.
Kutuptaki erimeler Gulfstream akıntılarının özelliklerini kaybettiriyor.
Özelliklerini kaybettiğinde ise dünya üzerindeki mevsimler ortadan kalkacak.
Dolayısıyla kuzey enlemlerde sinsice bekleyen soğuk hava karşısında engel kalmadığını görünce; en az 38’inci enlemlere kadar dünyayı kaplayacak.
İzmir’e 38’inci enlemde.
Ancak yakın zamanda gerçekleşmesi muhtemel en büyük tehlike kuraklık olarak görünüyor.
Gökdelenler rüzgarın Şiddetini artırıyor.
Peki iklim şartlarına göre şehir planlaması nasıl yapılmalı?
Örneğin, İstanbul Maslak’taki gökdelenler! Konumlandırmayı yanlış yaparsanız, karayelin önünü kesersiniz, rüzgar kendisine yeni bir yol bulmak ister. Gelen hava karşısına çıkan binanın etrafını dönemezse yükselmesi gerekir, yükseldiğinde ise belli uzaklığa ve şiddetle aşağıya doğru yani şehre iner. Saatte 250 km hızla rüzgar şehir insanlarına doğru gider. Düşünün rüzgar 70 kilometre hızla esince fırtına oluşturuyor. 250 kilometre hızla estiğinde fırtına tehlike boyutuna ulaşır.
25 sene önce İstanbul’a baktığınızda Maslak ve civarı yerleşim bölgesi değildi. Ama şimdi gökdelenlerin en yoğun olduğu bölge. Tabii ki Maslak’a gökdelen yapılması yanlış değil ama gökdelenler konumlandırılırken rüzgarların esiş yönleri dikkate alınmalı. Artık İstanbul’da yapılaşmanın Boğaz çevresinde değil, Marmara etrafında gelişmesi gerekiyor. Ayrıca binalar poyraza değil lodosa bakmalı. Mudanya’nın poyrazı kuvvetlidir. Buradaki eski evler rüzgarın geliş şekline göre değerlendirilerek yapılmış. Poyraz geliyor, sokaklarda hiçbir eve çarpmadan dolaşıyor sanki havalandırma yapar gibi sonra gidiyor...
Küresel Isınma ve iklim Değişikliklerine Karşı Neler Yapabiliriz?
Evde

Standart akkor lambanızı floresan (CFL) bir lamba ile değiştirin.
CFL normal bir lambanın kullandığı enerjinin %60'ından daha azını kullanır.
Bu basit değişiklik yılda 150 kg karbondioksit tasarrufu sağlayacaktır. Örneğin Amerika'daki her aile bu değişikliği gerçekleştirirse, karbondioksit yayılımı yılda 90 milyar pound azaltılabilir. Energy Federation.

Isıtıcınızı kışın 2 derece aşağı, yazın 2 derece yukarı ayarlayın
Evimizde kullandığımız enerjinin neredeyse yarısı ısınmaya ve soğutmaya gitmektedir. Bu basit ayarlama ile yılda 1000 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz. www.aceee.org sitesinde ısınma ve soğutmada daha çok enerji tasarrufu yapabilmek için ipuçları bulabilirsiniz.

Kalorifer kazanı ve klimalarınızdaki filtreleri temizleyin ya da yenileyin
Kirli bir filtreyi temizlemek yılda 175 kg karbondioksit tasarrufu sağlayacaktır.

Programlanabilir bir ısıtıcı kullanın
Programlanabilir ısıtıcılar otomatik olarak gece ısıyı düşürür ve gündüz artırır. Böyle bir sistem kullanarak yılda 100 dolara yakın tasarruf edebilirsiniz.

Enerjiyi verimli kullanan ürünler alın
Yeni aldığınız ürünlerin üzerindeki enerji verimi ile ilgili bilgilere dikkat edin. Örneğin A.B.D.'de yaşayan herkes ürünlerini yeni verimli ürünle ile değiştirirse; karbondioksit emisyonu yılda 170 milyon ton azalır.

Su ısıtıcınızı yalıtım örtüsüyle kaplayın
Sadece bu basit hareketle yılda 500 kg karbondioksit tasarrufu yapmış olursunuz. Eğer ısıtıcınızı 50 C°'nin üzerine ayarlamazsanız 250 kg karbondioksit daha tasarruf edersiniz.

Sıcak su kullanımınızı azaltın
Suyu ısıtmak için çok enerji harcamak gerekiyor. Daha verimli çalışan ve az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg, giysilerinizi soğuk ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.

Kullanmadığınız zamanlarda elektronik aletlerinizi kapatın
Televizyonunuzu, müzik setinizi, bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda kapatmak yılda tonlarca karbondioksit tasarrufu sağlar.

Kullanmadığınız zamanlarda elektronik aletlerinizi fişten çıkartın
Saç kurutma aletleri, cep telefonu şarjları ve televizyonlar kapalı olsalar bile enerji harcamaya devam ederler. Elektronik aletlerdeki saatleri çalıştırmak ve hafıza çiplerini hazır tutmak için harcanan enerji, evde harcanan toplam enerjinin %5'ini oluşturuyor ve atmosfere yılda 18 milyon ton karbon bırakıyor.

Bulaşık makinenizi sadece tamamen dolu olduğu zamanlarda çalıştırın ve enerji tasarrufu ayarında kullanın
Bu şekilde yılda 50 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Evinizin yalıtımını düzeltin
Duvarları ve tavanları iyi bir şekilde yalıtmak ısınma masraflarınızı %25 azaltabilir ve yılda 1000 kg karbondioksit tasarrufu sağlar.

Geri dönüşümü evde başlatın
Evde oluşan çöpün yarısının geri dönüşümünü sağlamanız, yılda 1200 kg karbondioksit tasarrufu sağlar.

Geri dönüştürülmüş kağıt ürünleri kullanın
Geri dönüştürülmüş kağıt üretimi %70-90 arası enerji tasarrufu sağlıyor ve dünyadaki ormanların azalmasını önlüyor.

Ağaç dikin
Sadece bir ağaç, yaşamı boyunca bir ton karbondioksit emilimi gerçekleştirir. Ağaçların oluşturacağı gölge, havalandırma masrafınızı %15'e kadar azaltabilir.

Yerel üretilmiş yiyecekler kullanın
Yerel ürünler kullanmak yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

Dondurulmuş gıdalar yerine taze gıdalar alın
Dondurulmuş gıdaların üretiminde 10 kat daha fazla enerji kullanılmaktadır.

Yerel çiftçi pazarlarını araştırın ve destekleyin
Size gelecek ürünün yetiştirilmesi ve taşınmasındaki enerjiyi beşte bir oranında azaltırlar.

Alabildiğiniz kadar organik gıda alın
Organik gübreler geleneksel gübrelere göre karbondioksiti daha yüksek seviyede yakar ve depolar. Eğer bütün soya fasulyelerini ve mısırları organik olarak üretseydik atmosferden 290 milyar kg karbondioksiti uzaklaştırmış olurduk.

Fazla paketlenmiş ürünlerden kaçının
Çöpünüzü %10 oranında azaltarak 600 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.

Daha az et yiyin
Metan en önemli ikinci sera gazıdır ve sığırlar en çok metan yayıcılardandır. Otla beslenmeleri ve çift mideli olmaları metan üretmelerine sebep olur ve bu gazı her nefes verişlerinde atmosfere salarlar.

Hareket Halindeyken

Araba kullanarak kat ettiğiniz kilometreyi yürüyerek, bisiklete binerek veya toplu taşıma araçlarını kullanarak azaltın
Arabayla yapılacak 15 kilometrelik bir yoldan kaçınmak yılda 250 kg karbondioksit tasarrufu sağlayacaktır!

Arabanızı iş arkadaşlarınız ve sınıf arkadaşlarınız ile ortak kullanın
Arabanızı haftada sadece 2 kere biriyle paylaşmak yıllık karbondioksit emisyonunuzu 800 kg azaltacaktır.

Arabanızın motor ayarlarına dikkat edin
Düzenli bakım, yakıt verimliliğini ve gaz emisyonunu geliştirmeye yardımcı olur. Araba sahiplerinin sadece %1'i arabalarını düzenli olarak kontrol ettirse, 500 milyon kg karbondioksit atmosferimizden uzak durur.

Arabanızın lastiklerini haftalık olarak kontrol edin ve düzgün şişirilmiş olduğundan emin olun
Düzgün şişirilmiş lastikler litre başına aldığınız yolu %3 oranında artıracaktır. Her 4 litre benzin tasarrufu, 10 kg karbondioksiti atmosferimizden uzak tuttuğu için yakıt verimliliğindeki her artış bir önem arz etmektedir.

Eğer yeni bir araba almanızın zamanıysa yakıtı daha verimli kullanan bir araç seçin
Yeni aracınız eski aracınıza göre 4 litre benzin ile sadece 5 km daha fazla yol giderse, yılda 1500 kg karbondioksit tasarrufu yapmış olursunuz.

Daha az uçun
Hava ulaşımı ciddi biçimde gaz emisyonuna sebep olduğu için, hava yollarını kullanma sayınızı bir ya da iki azaltmanız çok ciddi değişiklikler meydana getirebilir. Yenilenebilir enerji projelerine yatırım yaparak havayolu kullanımınızı dengeleyebilirsiniz.

Yapılabilecek 10 Basit Şey

Ampulünüzü değiştirin

Standart akkor ampulünüzü tasarruf ampulü ile değiştirin, yılda 75 kg karbondioksit tasarrufu sağlayın.

Daha az araba kullanın

Daha sık yürüyün, bisiklet kullanın ve toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanın. Araba kullanmadığınız her 2 km için 0,75 kg karbondioksit tasarruf edeceksiniz.

Geri dönüşüme katkıda bulunun

Evinizden çıkan çöplerin sadece yarısını geri dönüştürerek yılda 1200 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Lastiklerinizi kontrol edin

Düzgün şişirilmiş lastiklerle litre başına aldığınız yol %3 oranında artacaktır. Her 4 litre benzin tasarrufu, 10 kg karbondioksiti atmosferimizden uzak tutar.

Daha az sıcak su kullanın

Suyu ısıtmak için çok fazla enerji gerekmektedir. Daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg, giysilerinizi soğuk ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg. karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.

Ambalajları fazla olan ürünlerden kaçının

Çöpünüzü %10 oranında azaltarak 600 kg karbondioksit tasarrufu yapabilirsiniz.

Su ısıtıcınızı ayarlayın

Isıtıcınızı kışın 2 derece aşağı, yazın 2 derece yukarı ayarlayın. Bu basit ayarlamayla yılda 1000 kg karbondioksit tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Bir ağaç dikin

Bir ağaç ömrü boyunca 1 ton karbondioksit emer.

Çözümün parçası olun

Harekete geçmek ve daha fazla bilgi almak için www.iklimkrizi.net'i ziyaret edin. (kaynak; www.iklimkrizi.net)

Küresel Isınma, İklim Değişiklikleri
ve Sonrasında Bizi Bekleyen Korkunç Gerçekler!

Ne Kadar Farkındayız?

Küresel ısınma ve kuraklıkla mücadele için bir araya gelerek bir rapor hazırlayan Tarım, Çevre ve Enerji Bakanlıkları en somut adım olarak " duyarlılık" çağrısında bulundu. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, küresel ısınma ve kuraklıkla mücadelede sorumluluğun "Ev hanımı Ayşe Teyze'ye" düştüğünü söyledi. (haberin devamı)
"Ülkemiz için çok ciddi bir tehlike şimdilik söz konusu değil, bahar yağmurlarını da alırsak su sorunumuz da olmaz", gibi bir yaklaşımla; konunun, halkın bireysel sorumluluğuna terkedilmesi çok üzücü bir tavır..

An Inconvenient Truth ‘Uygunsuz Gerçek’; dikkate değer bir film ve mutlaka izlemenizi, üzerinde düşünmenizi öneriyorum.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgi edinmek ve 'neler yapılabilir' noktasında, bir yön haritası oluşturabilmek için, yardımcı olacak bağlantılar : Climatecrisis, İklim Krizi, İklimler Değişiyor, Küresel Isınma, Sera Etkisi, WWF-Türkiye, Tema, Global Disaster, GreenPeace, Gezegenimiz, Buğday, SuVakfı, NaturalHazards, DünyaAfetHaritası, Türkiye için 100 milyon Mesaj projesi

Bağlantılı konular:
WWF-Suyumuza Sahip Çıkalım,
Evian-waterboy.

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...