WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı),
tüm Türkiye'yi kapsayan ve bir yıl sürmesi planlanan, geniş kapsamlı bir su kampanyası başlattı:
"SUYUMUZA SAHİP ÇIKALIM".
Türkiye su fakiri olma yolunda!
Dünyada ve Türkiye’de su kaynaklarının hızla azaldığına dikkat çeken WWF-Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak;
-Türkiye’de son 40 yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin hektar (üç Van Gölü büyüklüğünde) sulak alanın, ekolojik ve ekonomik işlevini yitirdiğini,
-Türkiye’de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarının 4.000 metreküpten 1.430 metreküpe düştüğünü,
- Önümüzdeki 10 yıl içinde nüfusun artmasına paralel olarak bu rakamın 1.000 metreküpe düşeceğinin öngörüldüğünü,
-Son 40 yılda ülkemizin, su kaynaklarının % 50'sini kaybettiğini,
belirterek; "Türkiye su fakiri bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor" şeklinde konuştu.
Kampanya için www.wwf.org.tr/su adresinde kapsamlı bir web sitesi hazırlanmış.
Ayrıca,
Bir Deniz Kaplumbağası Evlat Edinerek (Her 10 YTL bağışla 1 yumurtayı kurtarıyorsunuz) ya da Nasıl Yardım Edebilirsiniz sayfasındaki size uyacak yollardan biriyle; daha yaşanabilir bir dünya için, WWF-Türkiye çalışmalarına siz de destek olabilirsiniz.
İlkokul'da tahıl ambarı olarak öğrendiğimiz, Konya; çöl oluyor. Ve bu örneklerden sadece biri.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye (WWF-Türkiye), dünyanın en önemli 200 havzasından birisi olan Konya Kapalı Havzası'nın, önlem alınmaması durumunda 20 yıl içinde çölleşmenin hızlı yaşanacağı 8 havzadan biri olacağını açıkladı.Ne kadar haberdarız?!
Türkiye'deki 26 havzadan sadece 3'ü dünya literatürlerinde yer alıyor. Biyoçeşitlilik, endemik tür, sulak alan zenginliği, çayır ve merasıyla Konya Kapalı Havzası, WWF tarafından üzerinde önemle durulan nadir havzalardan biri.
Göller bölgesi olarak bilinen Konya havzasındaki Akşehir gölü kurudu. Beyşehir ve Meke göllerinde sular hızla çekiliyor. Hotamış ve Akgöl tamamen kurudu, bazı sulak alanlar çamur haline geldi. Kuraklık nedeniyle Konya'daki barajlarda su seviyesi son 72 yılın en düşük düzeyine indi. Havzadaki binlerce kaçak kuyu, sulak alanların kurumasına, kuşların ülkemizi terk etmesine yol açıyor...
Rakamlar böylesine ciddi bir tablo gösterirken ve ortada başlatılmış bir kampanya varken; konuya duyarlılığın ne oranda olduğuna bakmak için, internette minik bir araştırma yaptığımda, Sunipeyk'in de farkındalık yaratacak bir adım attığını gördüm.
Sunipeyk,
Bir Damla Su Hayattır başlığında; blog/sitelerde kullanılabilecek görseller hazırlamış ve günlük hayatımızda nasıl sudan tasarruf edebileceğimizi maddeler halinde sıralamış.
Bu konuyu ben de önemsiyorum, diyorsanız; WWF-Türkiye çalışmalarına destek olurken, bir yandan da Bir Damla Su Hayattır başlığındaki görsellerden birini kendi blogunuzda kullanmak üzere seçebilir, "sudan nasıl tasarruf edebiliriz" konusundaki fikirlerinizi ilave ederek belirtebilirsiniz.
Blog listemde olan bloglardan, rast gele 3 blog seçip, soruyorum (siz de aynı şeyi yaparsanız; konu güncelliğini korur ve konuya dikkat çekilmiş; farkındalık sağlayıp, bilinçlendirmede ufak da olsa kişisel bir adım atılmış olur);
Gelecekte Su Fakiri bir ülke olmamak adına; bir yıl süreyle devam edecek olan, WWF-Türkiye’nin Suyunuza Sahip Çıkın Kampanyasına katkıda bulunmak ve Her Bir Damla Suyu Koru projesine destek olmak için, neler söylemek istersiniz?
Seçtiğim bloglar; Pino, Mert Ulaş, Destan.
Susuz geçirdiğiniz bir günü anımsayıp aktararak ya da alttaki durumlar doğrultusunda hissedeceklerinizi paylaşabilirsiniz.
Konuyla ilgilendiğini fark ettiğim diğer bloglar: bildirgeç, ibrahimköknar, harnup, evrenayan, ferhad, şeyler...
Teşekkürler.
YanıtlaSil:)
Sizinde konuya eğilmeniz çok sevindirici.
@Sunipeyk, ben teşekkür ederim.
YanıtlaSilÜlkemiz coğrafi konum itibariyle zengin bir su havzası kabul edilmesine rağmen, şimdiden ve ileride de artacak oranda hissedilecek bir "su sorunu" yaşanacağı öngörülüyor.
Küresel ısınma yüzünden, yeterli yağış alınamamış olması, Ocak ayı bitmesine rağmen kış mevsimini yaşamaya başlayamamış olmamız bir işaret olsa gerek.
Blogların duyarlı davranmasıyla, kampanyaya ilginin artacağına ve dolayısıyla konu hakkında genel bir bilinçlenme yaşanacağına inanıyorum.
-> Bloggerlar bloglarında bir " su damlası " görseli bulundurarak; yıl boyu bu konuya dikkat çekebilirler.
-> Fikir aşamasında da "Neler yapılabilir"den bahsederek; ziyaretçileri için, konuyla ilgili farkındalık yaratabilirler...
Konunun tanıtımı bloglarda falan iyi yapılıyorda bu yazıları okuyanların acaba kaçı bunları önemsiyor.Önemseyecek olanlar zaten önceden de suyun değerini bilerek kullanıyordu.Umarım bu kampanya değerini bilmeyenlere de suyun değerini ve doğru kullanmayı öğretir.
YanıtlaSilBaşarılı ama bizim milletimiiz için yetmiyor bu çalışmalar sadece bizim için değil dünya insanları için de bana göre dünya ayakta uyuyor ve bizlerde uyuyoruz.Herhalde ülkemizde ve dünyada suyumuuz bitince aklımız başımıza gelecek.İnsanlar temizlik , halı yıkamak ,bulaşık yıkamak,saatlerce banyo yapmmak için suyu boşuna akıtıyolar.
YanıtlaSilwww.huzurcity.blogcu.com