Origami Seremoni

Akşam ofisten ayrılırken, toplantı masamızın üzerinde yine zıplayabilen kurbağa, kanat çırpabilen turna kuşları ve filler vardı. Ertesi günkü iş planını yaparken, yorgun zihni dinlendirebilmek için yaratıverdiğimiz minik eğlenceli oyuncaklar. Bu üçü favorimiz, arada su topu da onlara eşlik edebiliyor.

Bunca reğbet görmelerinin sevilmelerinin sebebi; eğlenceli olmaları yanında, hareketli, fonksiyonel olmaları olabilir. İlham noktacıkları biriktirirken, yeni fikirler ararken geçen zamanlardaki sohbetler sırasında da ortaya çıkıverebiliyorlar. Ne tuhaf bir ofisimiz mi var? Evet, biraz...

Deviantart'da gezinirken, Won Park galerisine denk gelince, ofiste bıraktığım oyuncakları anımsayıp gülümsedim ve galeriyi buraya da not düşmek yanında biraz da origamiden bahsetmek istedim.

Gördüğünüz bu sevimli penguen, Won Park'a ait. Dolarla daha enteresan neler yaptığını görmek için, galerisini ziyare edebilirsiniz.

Değişik origami diyagramları var, penguen için bile farklı modeller mevcut. Uygun diyagramı bulup, bunun kadar sevimlisini yapabilecek miyim bilmiyorum ama, en kısa sürede denemek istiyorum :)

origami-instructions'dan değişik diyagramlara ulaşmanız mümkün, hatta yanda gördüğünüz gibi, bir dolardan bir fil, yüzük de bunlara dahil.

Gelenekler, sürdürülebilir ritüeller yaşama tat katar!

Japonlar, uğur getirdiğine inandıkları yüzlerce turna kuşu (Tsuru) origamilerini yanyana bağlayıp asarlar (Senbazuru). Bu, hâlen devam ettirdikleri hoş bir gelenek.

Tsurularla ilgili anlatılagelen bir de hikâye vardır. Ülkemizden de, düzenlenen etkinliklerle çocuklar, her sene buna katılırlar.
1950'nin ortalarına doğru, 1945 Hiroshima atom bombasının patlaması sonucunda Lösemi hastası olan 11 yaşındaki Sasaki Sadako hastalığının iyileşmesi amacıyla turna kuşu origamilerini yapmaya başlamıştır. (geleneğe göre 1000 adet turna kuşu origamisi yapıp dilek tutulduğunda, dileğin gerçekleşeceğine inanılır).

Sadako bu girişimiyle dünya da barış için de bir sembol olmuştur. Fakat 644 turna kuşu origamisi yaptıktan sonra ölmüştür, arkadaşları onun yerine sayıyı tamamlamış ve cenaze töreninde mezarına turna kuşlarını koymuşlardır.

Bu olay Hiroshima'da Dünya çocuk barış günü'nün oluşmasına ve bu günün onuruna Sadako 'nun Seatle'da bir heykelinin yapılmasına vesile olmuştur. Her sene Ağustos ayının 6'sında kutlanan barış gününde, dünya çapında birçok çocuk tarafından yapılan turna kuşu origamileri Hiroshima'ya gönderilir.
Kendinize özel geliştireceğiniz minik seremonilerle, yaşamınızı zenginleştirebilmek hiç de zor değil!

www.minikjaponya.com; Japon kültürüyle ilgili detaylara erişmek isteyenler için minik bir kaynak olabilir.
... gerçi burda katlanmışı var!
Tek kanallı TV günlerinden bu sözü anımsayarak, origami mevzusunu bir haberle bitiriyorum.

Sevgili Artemis, yeni blogunun açılışını duyurmuş. Kon-nichiwa, diyorum. Megami Sama's Blog'da Japon kültüründen lezzetler yakalayıp, Japonca dağarcığımı zenginleştirmeyi umuyorum. İçeriği nasıl şekillenecek merakla bekliyoruz. Japon kültürü oldukça geniş ve ritüellerini uygulamak da oldukça keyifli. Belki beraber değişik origamiler bile yapabiliriz?

13 yorum:

  1. Sevgili Lyn;

    Yeni bloğuma gösterdiğin ilgiye teşekkür ederim :o)

    Blograzzi'de yazılan bir yoruma verdiğim yanıtı burada da tekrarlamak isterim;

    Kendim ve Japonca öğrenen insanlar için, online Roomaji (Kanji'nin Latin alfabesine ve Türkçe fonetiğe uyarlanmış versiyonu) Sözlüğü gibi bir şey olacak. Bilinen sözlük kavramı dışında; bir parça Japonca Dilbilgisi'ni ve günlük hayatta kullanılan deyimleri vb.lerini de kapsayacak. Bu konuda temel aldığım kaynaklar: Japon Kültür ve Enformasyon Merkezi yayınları olacak.

    demiştim.

    Ama değil mi ki, aklıma Origami'yi getirdin, ondan da parça parça bahseder, örnekler sunarım. Yeter ki, sen iste ;o)

    YanıtlaSil
  2. aaa zevklerimi aynı bak bende bu konuya değinmişim şeker
    http://www.edasuner.com/usd-american-dolarin-degeri/

    YanıtlaSil
  3. Bende küçükken kitabı vardı ordan okuyarak yapmaya çalısırdım hep =) zamanında bir kaç tane bende bulup yayınlamıştım

    YanıtlaSil
  4. Artemis,
    Megami Sama's Blog
    'un sözlük haricinde şeyler de içermesi, blogu daha da ilgi çekici kılacaktır.
    teşekkür ederim :) hem, origamiyle ilgililer de az değil.

    Eda'cım, sen söyleyince fark etim, dikkatimden kaçmış o yazın. ne sevimli bir pandaymış o öyle :)

    yengeç, "bakın, burda katlanmışı var", diyen teyzenin; origami merakını körelten çocuklardan olmadığına sevindim :) baktım, yayımladığın origamilere, şövalye, ejderha güzelmiş.

    YanıtlaSil
  5. ya güzeller gerçekten ama arkadaşın biri başka bir şeye benzetmiş olsun =) beceriksizdim aslında o konuda sonradan tangrama merak salmıstım

    YanıtlaSil
  6. Son katladığım trinozorla katlamayı öğrendiğim figür sayısı beşe (5) yükseldi (hepimizin bildiği tuzluk ve kayığı saymazsak).

    Seçim sonuçlarını izlerken bir hayli rahatlatıcı bir uğraş :(

    Teşekkürler Lyn

    YanıtlaSil
  7. Origaminin kendi hayatımda kullandığım işlevselliği; biraz da beynin sağ sol kısmı arasındaki farkı kullanmaya dayanıyor. Düşüncenin akış hızını, eğlenceli başka bir şeyle meşgul olarak kontrol altına alıyoruz...

    Bağımsız adaylardan birinin, bir kısım tatktikler yüzünden dışarıda kalmış olmasını şaşkınlıkla takip etmek dışında; bu seçim sonuçlarının siyasetbilimciler, toplumbilimciler kadar hepimiz için iyi birer done olduğunu düşünüyorum. geleceği doğru öngörüp şekillendirebilmek; önümüzde şekillenen bu tabloyu doğru okumamıza bağlı...

    YanıtlaSil
  8. http://picasaweb.google.com/yamuuorigami/ORGAM

    bunlarda benim origami çalışmalarım umarım hoşunuza gider:)

    YanıtlaSil
  9. Yağmur, teşekkür ederim, yorum bırakarak varlığından beni haberdar ettiğin için.

    Türk Japon vakfında, devam ettiğin kurs süresince yaptığım origami çalışmalarını, verdiğin bağlantıdan gördüm. Bunun için kurs almış ve böyle bir merakın, becerin olması ne güzel... Blog yazmaya ve bunları paylaşmaya karar vermene çok sevindim. Yardım edebileceğim bir şey olursa sorabilirsin. İlgiyle takip ediyor olacağım.

    Origami ile kitap sayfası ayraçları yapılabiliyor, kullanımı Moleskine ile de eğlenceli. Onlardan görüntülü Origami anlatımların arasına ilave edebilirsen harika olur, ne dersin?

    YanıtlaSil
  10. ayraçlardan hiç haberim yoktu,son sınavım biterbitmez araştıracağım:)tavsiye için teşekkür ederim.benim düşüncem moleskine me picasa adesimden görebileceğiniz mini kimonolu gelin damat yapmaktı:)gerçekten ilgilenirseniz,size de yollayabilirim,paylaşmadıkça yapabildiklerimi pek değeri olmuyor çünkü:)

    YanıtlaSil
  11. kimonolu çift çok sevimliydi. düşündüğün gibi olursa, görüntüleyip blogundan paylaşabilirsin. flikr Moleskine başlığındaki fotoğrafları görmüş müydün?

    YanıtlaSil
  12. süper bazıları var ki gerçekten yaşamış,yaşanmış moleskineler:)Darısı bebek Duru'nun başına...

    YanıtlaSil
  13. moleskinemin minik koruyucusu hazır fikir için teşekkür ederim:)
    http://ygmroz.blogspot.com/2007/07/moleskine.html

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...