Neşeli Dalgalar, Pixar, The Lion Sleeps Tonight, Tatil

..

Karakter yaratımı ve işleyişi, sanat yönetimiyle harika bir canlandırma sineması örneği; Surf's Up (2007) / Neşeli Dalgalar.

Surf's Up; özellikle kurgusu ve diğer benzer örneklerinden çok daha başarılı su animasyonlarıyla, etkileyiciydi.

Farklı bakış açılarıyla izlendiğinde, farklı detaylar yakalayabileceğiniz bir film. Filmi izlerken, kendinizi o sahilde, bir sonraki dalgayı yakalamak isterken bile bulabilirsiniz.

..

Hoşlandığım detaylardan biri; belgesel tadında kurguyu takip edebilmekti; arada röportajlarını da izlediğimiz karakterler, bizim hiç görmediğimiz belgesel çekim ekibiyle sürekli diyalog halindeler ve Cody’nin maceralarını filme alan belgesel ekibinin varlığını, film boyunca hissedebiliyoruz.

Bir diğer detay ise; televizyon kamerasının objektifinden filmi izliyor olduğumuz için, ortamdaki ışık değişimlerinin etkisinin, görüntüdeki detaylara yansıdığını görebilmemizdi; az ışık alan ortamlarda, gece çekimlerinde, tıpkı gerçekteki gibi görüntü kalitesi ortama göre değişiyor.

La Marche de l'empereur (2005), İmparatorun Yolculuğunda; penguenlerle Antarktika'nın soğuğunda, yaşam mucizesine tanık olurken duyumsayabildiğimiz "yakınlık hissi"ni; Surf's Up (2007) / Neşeli Dalgalar'da eğlenirken, tehlikeli maceralara tanık olurken de yakalayabiliyoruz.

..

Çocuklara yönelik, eğlenceli bir film olarak algılanmasından dolayı; maalesef çocukların çoğunlukta rağbet gösterdiği ve salonda sessiz ve rahat izlemenize izin veremeyebilecekeleri için, geç saatte bir seansa gidebilir ya da evde izleyebilirsiniz ama, filmin hazırlık süreciyle ilgili dökümanları okuyup, ayrıntılara dikkat ederek izlenirse; sevimli, sempatik ve komik algılanmaya müsait penguenlerin, eğlenceli bir filminden fazlası olduğu, hazırlık sürecindeki emek ve teknik takdir edilerek görülebilir.
Sony Pictures Animation yapımı olan Surf’s Up için, Sony Pictures Digital Başkanı, Sony Pictures Entertainment Başkan Vekili Yair Landau, şöyle söylüyor: “Son beş yıl içinde, Imageworks’ün 15 yıllık görsel efekt sanatından güç alan hikaye odaklı bir animasyon stüdyosu kurduk. Bunu ‘Surf’s Up / Neşeli Dalgalar’da bütünüyle görebilirsiniz. Film kim olduğumuzun ve animasyonun ne gibi bir noktaya ulaştığının güzel bir göstergesi”.

‘Surf’s Up / Neşeli Dalgalar’ izleyiciye harika karakterlerin hayatlarını paylaşma imkanı sunan enfes bir yapım” diyen Sandra Rabins ise (Sony Pictures Animation’ın Yönetici Başkan Yardımcısı), sözlerini şöyle sürdürüyor: “En ufak kum tanesinden batan güneşin oluşturduğu nefes kesen manzaraya kadar, bu karakterlerin dünyasındaki her ayrıntıyı görmek ve onların tadına varmak mümkün. Islanmadan kumsalda olmak gibi bir şey!”

...Dublaj ekibinden herkesin ortak görüşü, hiç kuşkusuz, karakter yaratmada seslendirmenin sadece ilk adım olduğudur. Oyuncu kayıt odasından ayrıldığı anda, meşale Surf’s Up’ın yapıldığı dijital yapım stüdyosu Sony Pictures Imageworks’ün yaratıcı animatörler ekibine geçer.

Kıdemli animasyon amiri David Schaub, filmin konseptinin belgesel ya da reality şov tadında olmasının karakterlerin performanslarında belirleyici rol oynadığını söylüyor.

‘Surf’s Up / Neşeli Dalgalar’daki illüzyon kameranın orada anı yakalamak için mevcut olması” diyor Schaub ve ekliyor: “Animasyonda, nadiren, karakterlerin tüm sahnede yer aldığı, bu kadar uzun, zamana yayılan performanslarla karşılaşırız. Bu bir animatörün rüyasının gerçek olması gibi!”.

Schaub sözlerini şöyle sürdürüyor: “‘Surf’s Up / Neşeli Dalgalar’ın animasyon stili gerçeğin karikatürize edilmiş hâli. Gerçek dünyanın dinamiklerini, fiziğin ve yer çekiminin temel kanunlarına sadık kalarak karikatür düzeyine taşıdık”.

Sanat yönetmeni-karakter tasarımcısı Sylvain Deboissy de aynı fikirden ilham aldı. Bu konuda, “Düşünürseniz, aslında penguenler insanların birer karikatürü; aynı siluete sahibiz” diyor ve ekliyor: “İzleyiciler onlarla özdeşleşiyor. Karakterlerin genel görünümünü tasarlarken, amacımız gerçekçi bir görüntü ile karakterlerin özelliklerinin insanlaştırılması arasında denge kurmaktı. Penguenlerimize kalabalıkta ayırt edilmelerini sağlayacak bireysel özellikler kattık... (link)
Animasyonlarda, başarıdaki büyük faktörlerden biri de seslendirmedir ki, mümkünse,
Surf's Up (2007) / Neşeli Dalgalar'ı orjinal seslendirmeyle izlemenizi öneririm; Shia LaBeouf-Cody Maverick, Koca Z-Jeff Bridges, Lani-Zooey Deschanel,Cody’nin rakibi Tank-Diedrich Bader, Tavuk Joe-Jon Heder, Reggie-James Woods, Mikey-Mario Cantone seslendirdiler.
Oyuncak Hikayesi 2'nin yönetmen ve senaristi olarak tanıdığımız Ash Brannon ve Tarzan'ın yönetmenliğini yapan Chris Buck'ın yönetmen koltuğunda olduğu Surf's Up'ta, görüntü yönetmeni ise Andreas Martinez. Andreas Martinez; görsel efektleriyle Superman Returns, Catwoman, The Matrix Reloaded'da da yer almıştı.

Surf's Up, sizleri hem sevimli penguenlerin dünyasına hem de heyecanlı bir yarışmaya davet ediyor!
Film kadar eğlenceli
Surf's Up (2007) / Neşeli Dalgalar web sitesi'nden; filmle ilgili detaylar yanında; kendi sörf tahtanızı tasarlayabilir, sahili ve dalga durumunu sörf için uygun mu diye canlı kameralardan takip edebilirsiniz.

Canlandırma sineması, Pixar
Canlandırma sinemasında son zamanlardaki heyecan verici gelişmeleri, zevkle takip ediyorum. Pixar stüdyoları da; her tasarımcının, yaratmanın sonsuzluğunu deneyimleyebileceği imkânlarıyla, bulunmak isteyeceği gözde mekânlardan ve bu gelişmenin en önemli kaynaklarından.

Geçen yıl Walt Disney'in,
Pixar'ı almasıyla; aynı zamanda Apple'ın da genel müdürü olan, Pixar Animasyon Stüdyolarının yöneticisi ve başlıca hissedarı Steve Jobs, Disney Yönetim Kurulu'na katılmıştı.

Pixar animasyon studyosundan çıkan filmler; izleyicilerin beklentilerini yükseltmeye ve artık daha ne leziz animasyonlarla yaşamlarımızın bir parçası olacaklarını merak etmeye yetiyor.
Üç boyutlu, neredeyse aşırı dozda şirin, genelde parlak görünen canlandırma dünyasından tanıyabilirsiniz Pixar'ı.

Uzun metraj işine Disney ile yaptıkları anlaşmayla giren bu animasyon evi, gerek göz alıcı görüntüleri, gerekse Disney'nin geleneğindeki sevimlilik ve aile odaklı temaları taze bir 'yaramaz çocuk dokunuşu' ile donatmadaki becerisiyle, sinema severlerin iyi bildiği bir etiket haline geldi.

'Toy Story', bilgisayarda yaratılmış üç boyutlu animasyonun cazip bir sinema filmi üretme aracı olabileceği yönündeki en ikna edici örneklerden biriydi. Ancak daha bu filmde bile Pixar'ın tek odağının teknoloji olmadığı, etkileyici öyküler anlatmalya ve çarpıcı 'an'lar oluşturmaya çalıştıkları açıktı.

Karınca Flik'in öyküsü 'A Bug's Life', DreamWorks yapımı 'karınca öyküsü' 'AntZ' ile aynı yıl gösterime girerek yıllarca sürecek o tuhaf rekabeti başlattı.

Çocuk odalarındaki dolapların içinden bizim dünyamıza sızan 'paralel dünya canavarları'nın öyküsü 'Monsters Inc.' (Sevimli Canavarlar) Pixar'ın 'canlı oyuncak' hissi veren animasyonlar yapmadaki başarısının örneğiydi.

Küçük okyanus sakini Nemo'yla babasının öyküsü 'Finding Nemo' (Kayıp Balık Nemo) ve 'emekli' süper kahraman çiftin çocuklarıyla birlikte faaliyete dönüşünü anlatan 'The Incredibles' (İnanılmaz Aile) ile Pixar, iki yıl üst üste En İyi Uzun Metraj Canlandırma Filmi Oscar'ını aldı.

'Cars' (Arabalar) gösterimdeyken, uzun anlaşmazlıklar sonucunda Disney ile yollarını ayırmış görünüyordu ki, kendi bünyesinde yaptığı çizgi filmlerde istediği başarıyı bir türlü yakalayamayan Disney, Pixar'ı aldı. (link)
Pixar'ın; Luxo (1986), One Man Band (2005), Lifted (2006) kısafilmleri yanında; Sony Pictures Imageworks - The Chubbchubbs! (2002), Blur Studio - Gopher Broke (2004) de görülesi, eğlenceli animasyonlardandır.


[YouTube - One Man Band (2005)]



[YouTube - Gopher Broke (2004)]


The Lion Sleeps Tonight
Zamanında, Güney Afrikalı Zulu, Solomon Linda tarafından, Mbube ismiyle var edildikten sonra değişik yerlerde, farklı düzenlemeler ve yorumlarla günümüze kadar ulaşan, eğlenceli müziklerden biri; The Lion Sleeps Tonight.

Alttaki "
Hippo & Dog, The Lion Sleeps Tonight" isimli videoda izleyeceğimiz versiyonu; Pat and Stanley yorumuyla The Lion Sleeps Tonight; ânınıza renk katacak ve harekete geçirecek kadar hoş bir animasyon. Bu gün, ofisten tatile bu videoyla uğurlandığım için; Surf's Up (2007) / Neşeli Dalgalar'dan bahsetmişken, bu eğlenceli videoyu da animasyon başlığı altında buraya not düşmek istedim.


Minik Bir Ara
Evet, tatil sebebiyle bloguma minik bir ara veriyorum; 27 Ağustos 2007'ye kadar, blogumda yeni bir yazı yaz(a)mayacağım. Ben elektromanyetik alanlardan uzak, dinlenirken; blogumu yalnız bırakmayıp ilgileneceğinize inanıyorum.

Arşivdeki yazılarımı okuyarak; "keşfetmek için bak" isimli yan menüdeki (bağlantılarımdan) kapılardan geçip, birbirinden görülesi blogların kapılarını aralayıp keşfederek ya da Blograzzi'deki alanım Blograzzi-Flynxs üzerinden (yorum bırakarak, favorilerinize ekleyerek, puan vererek) bloguma ilginizi göstermeye devam edebilirsiniz.


Blograzzi
Evet, Blograzzi gelişmeye devam ediyor, bizlerin ilgisiyle de buna devam edecek, diye düşünüyorum. Yeni görünümünde, tasarımda renk kullanımı ve yerleşim açısından hatalar görsem de, hâlen "beta" sürecinde olması ve projenin arkasındaki Arda Kutsal isminin varlığı; ilerleyen zamanda Blograzzi'nin daha iyi olacağı, gelişeceği inancını taşımamı sürdürüyor.

"Hippo & Dog, The Lion Sleeps Tonight" animasyonunda, Pat ve Stanley ne kadar sevimlilerdi, öyle değil mi? YouTube-Pat and Stanley başlığından, diğer videolarını da izlemenizi öneririm, çok eğlenceliler.

The Lion Sleeps Tonight'ı beğendiyseniz; Friends dizisinde, Ross Galler'ın maymununu çağırmak için söylediği şarkıya, Joey'in solosuyla katıldığı kısım da, The Lion Sleeps Tonight'ın eğlenceli diğer bir yorumu. Onun da videosunu; YouTube "friends, the lion sleeps tonight" başlığından izleyebilirsiniz.

Origami
"Origami Seremoni" başlıklı yazımda değinmiştim; denedim ve çok da sevimli oldular; eğer
Surf's Up (2007) / Neşeli Dalgalar'ı izledikten sonra, penguen origamisi yapmak arzusuna kapılırsanız; Origami Club altındaki, açıklayıcı diyagramlarıyla yapması eğlenceli origamiler içerisinde; kitap sayfalarının kenarlarına takarak, kitap ayracı olarak da kullanabileceğiniz Panda, fil, köpek gibi minik origamiler yanında, penguen diyagramı da var.

12 Ağustos pazar, Ay'sız bir gece olacak ve yıldızları seyretmek için güzel bir fırsat; şehir ışıklarından fırsat bulabilirseniz,
Perseid Yıldız Yağmuru'nu kaçırmayın. 27 Ağustos'ta görüşmek üzere...

[yazı, 26/06/07'de editlenmiştir.]

4 yorum:

  1. İyi tatiller, iyi eğlenceler ve iyi dinlenmeler :o)

    Surf's Up'ı 5 yaşındaki yeğenim Duru hanım da izlemiş, anlata anlata bitiremiyor!

    YanıtlaSil
  2. bir yanlış bilgiyi düzeltmek gerekiyor; "pat and stanley" ya da "hippo and dog" serisinin arkasında pixar stüdyoları yok.
    youtube'daki videolarda, görüntünün altında da yazdığı gibi arkadaki isim "pierre coffin" ve bağlı olduğu stüdyo ise (sanırım) "ping" ismini taşıyor.
    zaten animasyonlar da fransızca.
    amcanın sitesi de aşağıdaki adreste:
    www.pyercoffin.com

    YanıtlaSil
  3. teşekkür ederim Artemis :)

    Duru hanım, sevimli olduğu kadar da seçimlerinde zevkliymiş, zaten Miyazaki, Tonari no Totoroları sevmesinden de anlaşılıyor bu :)

    YanıtlaSil
  4. evet, minik bir detayı, yazı içersinde farklı aktardım. kimlerin dikkat edeceğini merak ediyordum. ayrıntılara dikkat ederek blogumu takip eden bir okuyucu daha kazandığımı görmekten şimdi çok memnunum :) ilgin ve zahmet ederek ikaz edip paylaştığın bilgi için teşekkür ediyorum Devrim.

    blog içeriğimde, doğru olmayan bir ifadenin bulunmamasını özellikle önemsiyorum; yazı, editlenip doğru şekilde bırakılacaktır, merak etmeyin...

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...