Typo-mania

Kremalı bisküvileri, kremalı kısmı bir tarafında kalacak şekilde ikiye bölüp, önce kremalı tarafını, sonra da kremasız tarafını yemeyi sevenlerdenim. Az da olsa bunu yapmak bir marifet gerektiriyor. Fakat rögar kapakları bile çok şık, yaratıcı tasarımlarla bürünebiliyor ve bu bir sokak sanatına dönüşebiliyorken; niçin firmalar, kremalı bisküvi yüzeylerinde daha farklı desen uygulamalarına gitme cesareti gösteremezler, merak etmiyor değilim.



Bloguma verdiğim minik ara sonrası, gece geç de olsa bir 'merhaba yazısı' yazmak istedim. Bu saatlerde gerekirse, minik atıştırmalık olarak kullandığım kremalı bisküvilerden yediğim için, yazıya böyle bir giriş oldu. Ama bu, desen ve tipografiye dokunan bir merhaba yazı olacağından, çok da sakıncası olmayacaktır, diye düşünüyorum.

Rögar kapağı tasarımları ilginizi çektiyse; 'Flickr/manhole' başlığındaki fotoğraflar arasında, gününüzü aydınlatacak tasarımlara denk gelebilirsiniz.
'
Google/manhole cover' başlığında bulabileceğiniz imajlar yanında, Kolaj'daki 'Renkli Rögar Kapakları' yazısı da size değişik fikirler verebilir.

Tipografiye dokunan bir "merhaba" yazısı olsun istediğim için; GeoGreeting marifetiyle, alttaki imajı oluşturdum.



GeoGreeting.com; aslında,
e-kart hazırlayabileceğiniz bir uygulama. Siz, hazırlayacağınız e-kartı yazarken; yazınızı, GoogleMaps ile önceden belirlenmiş tipografik görüntülere dönüştürüyor.

GeoGreeting güzel bir fikir, değişik, pratik, eğlenceli bir proje. Harflere karşılık gelen görüntü içeriği çok zengin olmasa da, belki gelişmesi için desteklemek ya da en azından denemek istersiniz.

Alfabe üzerine yine benzer, 'Lepidopteran letterforms' da denen tipografik bir başka uygulama ise, Kjell Sandved'in The Butterfly Alphabet bünyesinde mevcut; hazırlayacağınız e-karttaki yazılar, kelebek kanatlarındaki ya da doğadaki diğer desenlerden seçilmiş imajlara dönüştürülüyor. Alttaki 'merhaba' yazılı imaj da sadece buna bir örnek.



Norveçli fotoğrafçı Kjell Sandved,
makinesiyle 40 yıl dünyayı dolaşarak, rengarenk kelebeklerden oluşturduğu koleksiyonunda; kelebek kanatlarındaki şekillerin, harfleri andırdığını fark edince, alfabeyi ve 1’den 9’a rakamları fotoğraflıyor.

Alfabeyi oluşturan desenlerin alındığı fotoğraflardan oluşan hayli zaman geçirdiğim, zengin galerisi; benzer şekilde hazırlanmış edinebileceğiniz posterleri ve kitapları, The Butterfly Alphabet'nin görülesi bölümlerinden sadece bir kısmı.

Son zamanlarda nedense, grafik tasarımda Alman ekolü etkisindeki işler ilgimi daha çok çekmeye başladığı için, web'de ağırlıkta bu tarz işler bulabileceğim yerlerde geziniyorum. Belirtmeliyim, bunun ilham verici etkisini yadsıyamam.

Onlardan biri de grafik tasarımcı Sebastian Lange. Tipografiye dokunmaya devam ettiğimiz için, (videosunu buraya alamadım ama,
alta görselini verdiğim) tipografik animasyonu Flickermood'u izlemenizi öneriyorum.



MNWG ve www.basisbild.de altından da diğer Sebastian Lange çalışmalarını görmeniz mümkün, es geçmeyin.

Rögar kapağı ya da kelebek kanadında olması fark etmiyor; gördüğümüzden bir desen etkisi yakalayıp, yaratıcı bir başka ürün var etmek, sadece hayal gücümüze bakıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...