Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nde.
CHERMAYEFF & GEISMAR
Son 50 Yılın Amblem, Logo ve Tasarımları
24 Ocak - 25 Mart 2007
IVAN CHERMAYEFF
Kolajlar ve küçük heykeller
24 Ocak - 25 Mart 2007
1932 Londra doğumlu Rus asıllı Ivan Chermayeff, grafik tasarım tarihinde çığır açmış büyük bir usta. Halen, New York’ta ortağı olduğu Chermayeff & Geismar’ın başında. 1960’lı yıllardan bu yana yaptığı çalışmalarla, grafikte tescilli marka kategorisinin ortaya çıkmasına öncü olmuş. Ekleyerek değil çıkararak minimalize etme; grafik tasarımın son duayenlerinden Ivan Chermayeff’in grafik anlayışının özeti.
Ivan Chermayeff ve Thomas Geismar, tasarıma bakış açılarını; "Biz kışkırtırız. Bazen öyküler anlatırız ve insanların bağlantı kurmasına yardımcı olmak için tarihle destekleriz. Ama böyle yaparken, alışılagelmiş beklentileri göz ardı ederek, karmaşa yaratarak, apaçık görüneni göstermekten kaçınmaya çabalarız." şeklinde anlatıyor.
Sloganları ise kısa ve öz: 'Tasarım sorun çözücü bir disiplindir'. İkili bu idealini eğlenceli kılmak için elinden geleni yapıyorlar. Sonuçta, ikilinin zamanla vardıkları nokta; tasarımın zamanla kolaylaşmadığı ve yaratıcı çalışmanın bitmeyen bir mücadele olduğu...
Dünyada yüzden fazla logoya imzasını atan Chermayeff’le, Türkiye ilk defa 1987 yılında tasarladığı Koç logosuyla tanışmıştı.
Aygaz, Arçelik, Demirdöküm, Koç Üniversitesi, Koç Holding, Mobil Petrol Şirketi, Opet, Otosan, Pera Müzesi, Rahmi Koç Sanayi Müzesi, Tüpraş, Yapı Kredi, Xerox, Pan American, National Geographic, NBC, Chase Manhattan Bank, Gemini Consulting, PBS, Univision, Rockefeller; tasarımlarında Ivan Chermayeff ve Thomas Geismar imzaları olan markalardan sadece bir kısmı.
Sadece grafik tasarımcılar için değil, markalarla iç içe yaşayan; ses getiren amblem ve logo değişimlerine tanıklık eden tüketiciler için de görülmesi gereken, önemli bir sergi.
Sergiyi gezerken büyük keyif aldığımı, amblem ve logolardan ziyade, Ivan Chermayeff'in enteresan kolajları ve küçük heykellerinin ilgimi daha fazla çektiğini söylemeliyim. Zaten fazlasıyla amblem ve logolarla göz temasında bulunduğumuzdan olsa gerek, kolaj ve heykellerin minik ayrıntılarını fark edip, görsel belleğime depolamak daha eğlenceliydi.
Chermayeff kolajları daha çok ilginç portrelerden oluşuyor. Kolajları oluşturan malzemeler ise; renkli kâğıtlar, kutular, eldiven gibi gündelik yaşamda kullanılan eşyalar.
İlginç karakterlerden oluşan bu portreler için Chermayeff, “Bu kişileri belli bir komik kavrayışla düşünüyorum” ifadesini kullanıyor. Kolaj heykellerde de, düşsel varlıkların maddeye dönüşmesi için, yine günlük yaşamdan salata kâsesi, benzin bidonu, tarak gibi enteresan malzemeler kullanılmış.
Ivan Chermayeff & Thomas Geismar sergisiyle eş zamanlı açılan ve Pera Müzesi'ne gidilmişken ziyaret edilebilecek bir diğer sergi ise;
ALİ EMİRİ EFENDİ VE DÜNYASI
Fermanlar, Beratlar, Hatlar, Kitaplar
24 Ocak - 1 Temmuz 2007
11. yüzyılda Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılmış ve İlk Türk dili sözlüğü olan; "Divan-ı Lugati't-Türk"ün günümüze ulaşan tek nüshasını, "Fermanlar, Beratlar, Hatlar, Kitaplar" sergide görmek mümkün.
İlgilenenler için, Pera Müzesi web sayfası'nda detaylı bilgi mevcut.
PhotoshopMagazin dergisinden de sergi fotoğrafları görülebilir; sayfa1, sayfa2.
(TDK - kolaj : Fransızca kolaj (collage) sözü, "Elde bulunan her türlü basılı malzemenin bir yüzey üzerine yeni bir kompozisyon oluşturacak şekilde yapıştırılmasıyla elde edilen bir tür resim sanatı tekniği" anlamına gelmektedir. Kurumumuz, kesyap sözünün kolaj için uygun bir karşılık olduğu görüşündedir.)
0 yorum:
Yorum Gönder
Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!
İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).
Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.
Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)
Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...