Bir de bu tür reklamlara ses eklenmiş olanları var. Eğer ses sisteminiz açık kalmış ve ses ayarınız da yüksekse; web sitelerinde gezerken o (renklilikleri, hareketlilikleriyle dikkat dağıtmaları yetmezmiş gibi) reklamlardan birinin üzerine yanlışlıkla mouse'unuzu getirdiğinizde, çıkan beklenmedik sesle dünyanızı şaşırabilirsiniz!?
O tuhaf seslerle ilgi çekmeye mi yoksa, ziyaretçilerin koşarak uzaklaşmalarını sağlamaya mı çalışıyorsunuz?!
Sesli banner uygulamalarından çok gerekmedikçe uzak durulsun, lütfen. Tasarımcıları ve reklam verenleri bu konuda dikkatli olmaya çağırıyorum.
Google AdSense reklamları tüm bu karmaşanın yanında ne kadar sade ve rahatsızlık vermeden işlerini görüyorlar, öyle değil mi? Nedir ki bu kadar işlevsel olan, Google Adsense acaba?!
Bu konuya ilave olarak, başka rahatsız olduğum bir durum daha var.
Özellikle internet haberciliğinin gelecekteki devleri olmaya aday günümüz haber sitelerinin, sayfalarını umarsızca açılır flash banner türü reklamlarla doldurmaları yetmezmiş gibi; bir de aldıkları bu reklamları, sayfa gösterim sayısına (reklamlara tıklandıkça değil, sayfa görüntüleme sayısı üzerinden ücretlendirilmesi) endeksleyip; sayfaları çok kısa sürelerde tazelemelerinden korkunç rahatsızlık duyuyorum.
Resimlere bakmak için o sayfalara gelmiyorum ki ben?!
Uzun bir haber metnini okurken, daha yarısına gelmeden sayfa otomatik olarak tazelendiği için; okuyan insanın dikkatinin dağılması bir yana, okurken kaldığı satırı da şaşırıp, okuma isteğini de kaybetmesine sebep oluyorlar.
O haber siteleri böyle davranarak, kaliteden ödün vermiş ve bir kısım ziyaretçilerini de kaybetmiş olduklarının, acaba farkındalar mı?!
Sabahları pratik olduğu için, gazete ve haber sitelerini internetten takip ediyorum. Ama bu uygulamalar yüzünden normal basılı gazeteden haber aldığımız günleri mumla arayacağız gibi gözüküyor.
Evet, gazete okumanın keyfi dokunarak, kokusunu hissederek çıkıyor, bu ayrı ama, pratikliği yanında, kâğıt israfı da olmasın ağaçlar kesilmesin diye tercih ettiğimiz internetin de dezavantajlarından maalesef sakınmanın yollarını bulmamız gerekiyor.
Sizin de var mı bu tür şikâyetleriniz?
Eğer web browser olarak Mozilla Firefox kullanıyorsanız, bir eklentiyle sayfa yenileme (refresh/f5) süresini kendiniz belirlemeniz mümkün.
Reload Every isimli eklenti, keyfinize göre sayfaların tazeleme süresini belirlemenize imkân sağlıyor...
Olmadık bir hızla sayfalarını tazeleyip yeniden görüntüleyen haber sitelerini takip edenler için, bu eklentiyi kullanmak belki bir çıkış yolu olabilir. Bannerlar için şu an bir önerim yok maalesef. Belki o bannerları hazırlayanlar bilinçlenip daha düzgün şeylerle karşımıza çıkarlar, belki de bu gidişle banner körü oluruz da hiçbirini görmemeyi başarabiliriz...
(Bu post'u, 'sıkıntı ve muz kabuğu' ile etiketledim. İlerleyen zamanlardaki olası söylenmelerimi, şikâyetlerimi bu başlıkta yapıp, puff!'layacağım, varsa çözüm bulmaya çalışacağım.)
0 yorum:
Yorum Gönder
Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!
İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).
Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.
Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)
Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...