Gözde Teknolojiniz Hangisi?

Gün geçmiyor ki, yeni bir 'Mim Dalgası' türeviyle karşılaşmayalım. 'Gözde Teknolojiniz Hangisi?' de; Autocad Günlüğü tarafından başlatılmış ve Osman.Borutecene'den de bana paslanmış.

Bilmiyorum, haberiniz var mı; İstanbul'da 11 Nisan 2007 itibariyle, 30 saat su kesintisi olacak.
Bu su kesintisi, bakım onarım çalışmaları için yapılacak olsa da, belki önümüzdeki yaz ve sonrasında bizi bekleyen 'su sıkıntısı' için de iyi bir minik prova olabilir.

Şimdi bundan niçin mi bahsediyorum; 'Küresel Isınma' gibi bir gerçek var ve bilinçli davranamazsak çok ciddi sorunlar yakın zamanda bizi bekliyor olacak.
Çünkü bir yandan 'teknoloji'yi kullanıyoruz, ama bir yandan da 'Küresel Isınma'ya da bu sayede ortak oluyoruz.

Yakın zamanda, farkındalık yaratmak ve bilinçlendirme sağlamak için, 'Suyumuza Sahip Çıkalım' kampanyasından bahsetmiş ve konuya dikkat çekmeye çalışmıştım. Eğlenceli 'mim dalgaları' rağbet görürken o konuya ne mi oldu; birkaç yüz kişiye ulaştı ve unutuldu.


Günlük hayatlarımızda, sonu nereye varacak diye hesaplamadan, bencilce her şeyi tüketiyoruz. İki üç ay kullandığımız bir cep telefonunun bir üst modeli çıkıyor ve anında ondan kurtulup diğerine geçiyoruz. İhtiyaçtan mı; hayır sadece merak, tüketim çılgınlığı, statü sembolü olarak bu tür şeyleri gördüğümüzden.

Peki umarsızca elimizden çıkardığımız, o sözde eskilerimiz ne oluyor; dünyamızı kirletiyor, öldürüyor. Gelecek nesillerimize açıklayamayacağımız durumlara sebebiyet veriyoruz.

Evet, bu durum beni çok rahatsız ediyor. En azından bireysel olarak bir şeyler yapmamız ve etrafımızdakileri duyarlı davranmaya sevk etmemiz bile çok şey fark ettirir, diye düşünüyorum.

Bu noktada konuyu, bilinçli kullanıcı, tüketici olmanın önemine bağlıyor (arada mesajı alan, almıştır nasıl olsa) ve yaşamımdaki favori teknoloji ürünlerinden bahsetmeye geçiyorum.


Ek$iSözlük'te, teknoloji başlığında (2944528 sayılı entry'de);
"Bilim fakir oğlan, kapital de zengin kızdır. Bunların aşkından doğan gayri meşru çocuğa; teknoloji, adı verilir."
sözü,
Prof. Dr İsmail Duman'ın olduğu belirtilerek aktarılmış. İnce ve hoş bir tanımlama, öyle değil mi?

Aslında teknoloji birçok alanda bize hizmet ediyor. Kullanıcı olarak, yaşamımızı kolaylaştırmasından ve hayatımıza renk katmasından istifade ediyoruz ama, detayları hakkında belki de çok bir bilgimiz bile yok.

Bir çocuğa, "IBM, yüksek çözünürlüklü bir sinema filminin tamamını 1 saniyede iletebilecek kapasitede bir yonga (çip) geliştirdiğini açıkladı.", gibi bir durumu açıklamaya çalışın. Bundan bahsediyorum. Evet, meraklıyız, kullanıyoruz ama içeriği nedir nasıldır noktasında çok da konuya hakim değiliz.

Kaldı ki teknoloji denince, "cep telefonu, internet",le kısıtlı, dar bir algılama da söz konusu. Oysa İstanbul Boğazı'nda köprü geçişlerinde, gişe memuruna elden para vermeyi geride bırakmış olmamız ve bize trafikte hiç olmazsa minik bir rahatlama sağlayan Otomatik Geçiş Sistemi (OGS), Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) bile bu teknolojinin bir ayağı.

Konuyu uzattığımın farkındayım, 'Gözde Teknolojileriniz Hangisi?"ne cavaplarımı verip bitiriyorum. Hayatımı kolaylaştıran, teknolojilerden bir kısmı;

Etrafımı, seçtiğim müzik doldursun isterim. Bunun için cep telefonu bünyesindeki radyo veya mp3 çalar da işe yarıyor fakat son zamanlarda sevimli bir oyuncak edindim, onu da yanımdan ayırmıyorum; İPod shuffle.

PDA.

İşim dolayısıyla, günümün büyük kısmı Mac veya Pc önünde geçiyor.
Apple; Lovemark'ım, diyebilirim. Daha birkaç on yıl önce matbaalarda fontların elle dizildiği günlerin zorlukları yanında, şimdi hangi fontu seçeceğimize karar verememenin sıkıntısı solda sıfır kalıyor olsa gerek...

Laser yazıcı. Monitörünüzdekilere, kağıt üzerinde dokunabilmenizin hızlı yolu.

Grafik tablet. Hayal gücünüzü ekrana yansıtabilmenin hızlı yolu; adeta boyut geçişi yapmanızı sağlayan, parmaklarınızın arasındaki sihirli anahtar...

USB bellek. Disketlerden bu güne... Dünyalar cebinizde hissini veren, minik pratik deponuz. Sevimli bir kolyeye bile dönüşebilecek kadar da yaşama adapte edilebilir uyumlu bir teknoloji ürünü...

Dijital fotoğraf makinesi. Cep telefonlarıyla tümleşik gelen kamera/fotoğraf makinesi özelliklerine pek sıcak bakmıyorum. Fotoğraf makinesi, kullanımıyla keyif verecek bir donanıma sahip olmalı...

İnternet. Adsl. Wirelees. Firefox. Rss. Google. Bloglar. Web tasarım teknolojileri (mesela, Ajax teknolojisinin nimetleriyle hazırlanmış arayüzler). Bilgisayar programları. Yazılımlar.

Alış-verişlerimi, banka işlemlerimi, yemek siparişi, kargo takibi, bilet bulmak gibi şeyleri, internet üzerinden online yapmamı sağlayan teknoloji.

Bulaşık makinesi, Kombi gibi cihazları evde olmadan kontrol etmemi sağlayan teknoloji. Mikrodalga sayesinde hazır yiyeceklerin ısıtılıp, zahmetsizce hazırlanması.

DVD kaydedici, player. Divx, mp3ler sayesinde, müzik ve film arşivinin alıp başını, düzenlenmesi ertelenir safhalara gitmesi...

Uydu yayınları. Tek kanallı TRT günlerinden, binlerce kanallı TV günlerine gelmiş ve onca yayın arasından neyi seçip izleyeceklerini şaşırmış insanlar yanında; kendi seçtiği filmler, videolar, müziklerle adeta kendi yayınını kendi oluşturanlar arasındaki tezat düşündürücü öyle değil mi?!

Liste uzadıkça uzuyor...

Herkesin bir beklentisi vardır mutlaka. Ben, şarj aletlerine bağımlı olmadan rahatça yaşayacağımız günlerin en kısa zamanda gelmesini istiyorum.
Artık etrafımızdaki onca dalga ve radrasyonla çevrili olarak nasıl yaşayacaksak?! En zaından, kablo sorunu da böylece ortadan kalkmış olacak. Annem de şu cihazlardan, evinin kapısına yerleştirebileceği günlerin gelmesini istiyor :) Peki, sizin favorileriniz ve istekleriniz neler?

'Gözde teknolojileriniz Hangisi?' pası, yazıyı yazan için olduğu kadar, ziyaretçiler için de yorum bırakarak dahil olabilecekleri, güzel bir pas. Burdan, pası gönderen Osman.Borutecene'ye de teşekkürlerimi iletiyorum...

Blogumdaki linklerden rast gele 5 tanesini seçiyorum. İsterlerse bu mim dalgasına onlar da katılabilirler;
BiriBakarkenÇalışamıyorum, Ersin Akman, istanblog, Jelatin, Pixage.

Teknoloji'nin neresindesiniz?

4 yorum:

  1. yaş 30, kabak gibi ortasındayım teknolojinin. aslında yalan değil, bilgisayar teknolojisiyle beraber yanyana büyüdük. ha bunun bana bi getirisi var mı yok mu tartışılır. üç yaşında klavyenin tuşlarına basmak suretiyle "bizim ufaklık internete bile giriyor" nidalarına sebebiyet veren kuşaktan bir farkımız elbette olacaktır. lakin konu bu değil. çünkü o veledin internete girmesine gerek yok, zaten içine doğdu direk. neyse, dediğim gibi, konu bu değil.

    'en gözde teknoloji' diyince, insanın 'gözlük' 'lazer operasyon' olmadı 'lazer epilasyon' (kaşlar için) diyesi geliyor ama.. demiycem.

    onüç dakikadır bu kadar lafı gevelememin sebebi şudur aslında. teknoloji haremimden bir gözde seçmek gerçekten çok zor. ha misal bugünlerde su geçirmez, darbeye dayanıklı 2 GBlık USB memory stickimle aramızda ekstra bir bağ var ama yarın için bir söz verip bağlayıcı olmak da istemem açıkçası.

    YanıtlaSil
  2. teknolojik yeniliklerle, bu hızda yeni enteresan oyuncaklar çıkarken; sadakatten söz etmek pek zor olsa gerek.

    ama kimi zaman, daha nitelikli bir kullanıcı deneyimi yaşamak; haremdeki gözdelerden birine bağlanmanıza ve onun diğerleri arasında öne çıkıp, lovemark'ınız oluvermesine yol açabiliyor...

    'Gözde Teknolojiniz Hangisi' mim 'dalga'sını, bloguna konu etmek yerine, buradan cevaplamayı tercih etmenle; kedilerin 'su' sevmediğini bir kez daha anlamış mı olduk :) yorumun için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. aa ben yannış mı anlamışım yoksa :))) davet edince ben de direk burada çöreklenip atıp tuttum.. heheh.. peki madem, bi kurulaniim de.. haber veririm :)

    YanıtlaSil
  4. biraz öyle oldu galiba :)

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...