Aydınlatmayla bir mekanı birçok farklı şekillere bürüyebilirsiniz. Bir mekânı karanlık çöktüğünde nasıl görmek istiyorsanız, o şekilde insanlara gösterebilirsiniz. Tıpkı dinlediğiniz bir müzikle ruh hâliniz değişebileceği gibi; değişen mekânla da, ruh haliniz farklılaşır, değişebilir. Bu da size sonsuz aydınlatma çözümüyle, içinde bulunduğunuz ruh hallerini değiştirme özgürlüğünü tanır.
Mekânda aydınlatmayı çok önemsiyorum. Arada blogda da ilgili konulardan bahsediyorum. Eğer, 'Grafik Tasarım'la ilgileniyor olmasaydım; aydınlatmada renk, doku yerleşimleriyle oynayarak, mimari ve dekoratif öğeler yanında, var olanı farklı ışıklarla yeniden yaratmayı tercih ederdim, diye düşünüyorum. Şimdi sadece amatör, keyifli bir uğraş olarak ilgilensem de, bu kadarı bile çok eğlenceli.
Renklerle oynayarak kâğıt/monitör üzerine yansıtılanın, algıyı etkileyip zihinlere ulaşmasıyla; aydınlatma üniteleriyle ışıkla oynayıp, algı süreçlerine ulaşmak arasında ortak bir payda var. Durumun ilave güzelliği ise, algılayanın zihnine ulaştıktan sonra, o mekânın içinde bulunmasıyla da, tüm duyularıyla tasarladığınız mekânı yaşayabilmesi...
Konuyla ilgili internet haricinde takip ettiğim yayınlardan birinden bahsetmek istiyorum ki, o da 'PLD' Professional Lighting Design, Türkiye.
'PLD'; Professional Lighting Design Türkiye, Mimari Aydınlatma Tasarımı Dergisi; profesyonel mimarı aydınlatması tanıtımında dünya çapında bir dergi. İki ayda bir yayımlanıyor. Kazandıracağı bakış açısıyla, dünyanıza bir zenginlik katması yanında, belki de mütevazı uygulamalara gitmenize bile sebep olabilecek bir dergi.
PLD Türkiye; yeni sayısında "atmosfer" yaratan tasarımlara yer veriyor. "Social House Restaurant", geleneksel ve modern günlük yaşamın birbirine geçtiği Japon gece kulübü "Club Minerva" ve İzlanda aydınlatma tasarımı trendlerine bir örnek "Blue Lagoon".
Ayrıca Kazuo Katase'nin "yer-mekan" başlıklı çalışmalarını ve dualizmin ışığında, asya usulü ışık atmosferi de bu sayı bünyesinde yer alıyor.
Türkiye'den ise, çok tartışılan bir projeye yer verilmiş: teknik ayrıntılarını bulabilecek ve belki de projeye, eleştirilere farklı bir gözle bakmanızı sağlayacak konunun başlığı; Boğaziçi Köprüsü.
PLD ile, ışığa aydınlatmaya bir adım daha yakın olabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder
Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!
İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).
Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.
Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)
Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...