İngiltere, 2012 Londra, Yaz Olimpiyatları Logoları



Hayır, sizi
hipnotize etmeye çalışmıyorum.

Gördüğünüz resim; 1972, Münih Olimpiyatları logosu (ilgilenecekler için, ebay'da orijinal rozetini bulmak bile mümkün).

Bir süredir 2012 Londra Yaz Olimpiyatları logosu üzerinde kritikler dönüyor. 400 bin sterlinlik faturası, sebep olduğu epilepsi krizleri, logoyu beğenmeyip yeni logolar üretenler...

Hani bıraktık, Londra'yı simgeleyen bir şeyler aramıyoruz bile. Evet, (2'lerin formu bile birbirine pek uymuyor ama) logodaki şekillerden zorlayınca 2012'yi ya da çağrıştıracak bir şeyleri yakalamak mümkün. Ama, size de 2012 Londra Yaz Olimpiyatları logosu; pek etkileyici ya da davetkâr gözükmüyor, öyle değil mi?

Okul öncesi bir çocuğun elinden çıkma, tangramdan bozma gibi duran bir logoyla, acaba Wolff Olins, kibirli bir cesaret yanında ne amaçlamış olabilir ki, diye düşünmeden edemiyor insan.

Anımsarsınız, 2007
Eurovision yarışmasında İngiltere'yi Helsinki'de, dört kişiden oluşan bir grup olan Scooch, 'Flying the Flag' adlı şarkılarıyla, temsil etmişti.

Scooch sahne şovu tam bir havayolu şirketi reklamı gibiydi. Mavi kıyafetli hostesler, uçakta kabin atmosferinde yolcuları nasıl rahat ettirdiklerinin mizanseni, arkada ışıklı panolardan, ekrandan geçen uçak resimleri...



İngiltere'nin Eurovision'a yaklaşımının yorumu;
senelerdir katıldıkları bir yarışma olduğu için, artık önemsemedikleri ve işi tamamiyle şova döktükleri yönündeydi.

Eğlenceli bir müzik eşliğinde İngiltere, sizce de 2007 Eurovision Yarışmasındaki süresini, havayolları için iyi bir reklam yaparak kullanmışa benzemiyor mu? Dünya televizyonlarında aynı anda yayınlanan, yerini bulan güzel bir reklam...

Eurovisiona gösterdikleri yaklaşım, 2012 Olimpiyatları'nda da kendini hissettirmiyor mu? Bana öyle geliyor. Zira ne logolarını ne de web sayfalarını beğendiğimi söyleyemem.
2012 Yaz Olimpiyatları'na evsahipliği yapacak Londra, oyunların logosunu tanıttı. Görsel anlamda Londra'ya veya atletizme atıfta bulunmayan logo, kamuoyunda tepkiyle karşılandı.
Belki İngiltere'nin görünen bu tutumu, bir doygunluk sonucu ulaşılan umursamazlığın, önemsemezliğin izlerini taşıyordur. Bu benim işim değil tabii,
duruma sosyolojik ya da toplum bilimi açısından, yerinde daha anlamlı yorumlar getirenler olacaktır.

Belki de, söz konusu İngiltere ve beklentilerimiz de dolayısıyla fazla olduğundan, kendi kendimizi hayal kırıklığına uğratıyoruz...

En kötüsü gibi dursa da, aslında beğenmediğimiz 2012 logosu benzeri başka logolar da olduğuna konuyu bağlayıp, bitiriyorum.

Geçmişten Günümüze Olimpiyat Logoları başlığından, diğer logolara da bir bakın lütfen.

2012 Londra Yaz Olimpiyatları web sitesi, blogu.

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...