Dün, İstanbul Modern'de tanıtılan tasdix.com sitesi ile; artık bu geleneksel yöntemler yerine, dökümanlara internet aracılığıyla anında zaman damgası ekleyerek koruma sağlamanın mümkün olabileceği duyuruldu.
Fikir ve sanat eserleri için, yasal geçerliliği olan bir kanıta (sayısal zaman damgası), tasdix.com sitesi ile sahip olunabilecek.
Elektronik ortamdaki her tür dosyayı güvenilir, uluslararası standartlara uygun, yasal geçerliliği olacak şekilde; işlemin yapıldığı anda ve işlem yapılan bilgisayarda olduğunu gösteren onaylama (zaman damgası) hizmetini internet üzerinden verecek olan tasdix.com sitesi, bir Eczacıbaşı Bilişim ve E-Güven hizmeti.
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu, sayısal zaman damgasını: 'elektronik verinin üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı ve / veya kaydedildiği zamanın tespit edilmesi amacıyla, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından elektronik imzayla doğrulanan kayıt' olarak tanımlar.
tasdix.com sitesi; Zaman Damgası Hizmet Sağlayıcısı olarak hizmet veren E-Güven tarafından, Tasdixleme işlemleri sırasında oluşan zaman damgası ve ilgili elektronik sertifikaları ile; ilgili dökümanın özgün olduğunu, hangi tarihte elinizde bulunduğunu, üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadığını kanıtlamanız gereken durumlar için, dökümanınıza sayısal zaman damgası vurarak, hızlı ve pratik bir çözüm olacağa benziyor.
Uygulamadan sadece müzisyenler değil, senaristler, grafikerler, yazılım programı hazırlayanlar, yazarlar yani fikir ve sanat eseri üreten herkes faydalanabilecek.
'Tasdix ve sayısal zaman damgası uygulamaları, fikri hakların korunmasına nasıl katkıda bulunur?' sorusuna Avukat Erdem Türkekul'un yanıtı tasdix.com'da 'Uzmana Sorun' başlığında. 'Tasdix nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır, sayısal zaman damgası yasal mıdır, kimler tasdix kullanmalıdır, tasdix'in tescilden farkı nedir' gibi, aklınızdaki diğer tüm sorulara, tasdix.com'da 'bilgi bankası' başlığından yanıt bulabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder
Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!
İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).
Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.
Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)
Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...