Bahadır Baruter 'Varlık Evhamı'

Bahadır Baruter'in 'tekinsiz' çizgilerinin buluştuğu “Varlık Evhamı” başlıklı sergisi; 10 Mayıs - 2 Haziran tarihleri arasında, Nişantaşı'ndaki Galeri X-İst'te.


Erdil Yaşaroğlu, Selçuk Erdem, Fatih Solmaz, Bahadır Baruter, Cezmi Ersöz, Kaan Ertem, Can Barslan, Galip Tekin, Cem Yılmaz, Mahmut Tibet, Ahmet Yılmaz... gibi şimdi aklıma gelen bu isimlerle, 15 yılı aşan bir serüvenin ortağı; yani, 'Limon' dergisi, sonrasında da iyi bir 'Leman' dergisi takipçisiyim.

Bu süreç içerisinde Limon, Avanak Avni, Leman, Lombak, L-Manyak, Penguen dergileri yanında, çizerlerinin kitaplarının da kitaplığımdaki 'komik kitaplar' kısmında, özel bir yeri olmuştur.

Lise ve üniversite döneminde ağırlık kazanan bu ilgim, belki son yıllardaki siyasi konulara kayan içerikleri dolayısıyla, belki de eski tadı pek bulamadığımı gördüğüm için azalmıştı. Zamanla dergiler de, çizerleri de bizler kadar evriliyorlar ama, kimi zaman bu evrilme eş süreçlerde, birbirine paralel gelişmediğinden olsa gerek; ilgimizi her zaman muhafaza edemeyebiliyoruz.

Yakın zamanda Bahadır Baruter'in 'Varlık Evhamı' sergisi haberini aldığımda; Galip Tekin'in Penguen'de çizmeye başladığını öğrendiğimdeki kadar heyecan hissetmiş, sevinmiştim.

Hafta sonu hem bu hislerle sergiyi gezmek, hem de Bahadır Baruter'in çizgilerinin çağrışımlarını ve sergi sonrası zihinsel süreçlerdeki yansımalarını takip etmek, son derece keyifli bir deneyimdi.


'Reddedemiyorum' isimli çalışma, nedense benim en çok ilgimi çekenlerden biri oldu.

Sergiyle ilgili tanımlamada, Bahadır Baruter 'Varlık Evhamı' hakkında söylenen;
Emin adımlarla gezilebilecek bir seyirlik oluşturmanın aksine, sergi izleyicisini beklenmedik bir şekilde çağrışımlara ve yüzleşmelere maruz bırakıyor.

“Terkedemiyorum”, “Bırakamıyorum”, “Öldüremiyorum”, “Uçamıyorum”, “Tutamıyorum” gibi isimlerle izleyiciye sunduğu ‘interior / iç mekân’ resimleri, Baruter’in gündelik hayat ironisi olmanın ötesinde bir yerde durmanın yanı sıra, gerçek üstü bir dünya kuruyor.
tanımı kadar; sergi mekânı
X-İst ile ilgili söylenen;
Sanat izleyicisini tanıdık, bilindik ve alışılagelmiş olanın ‘konfor’una teslim etmekten ziyade, yeni ve şaşırtıcı olanın tekinsizliğiyle baş başa bırakmayı ‘tercih eden’...
tanımının da son derece doğru ve yerinde bir ifade olduğunu, rahatlıkla söyleyebilirim.

Varlık: Mevcudiyet, vücut
Servet, variyet, mal, mülk

Evham: Vehimler; yanılmak, korku ve yanlıştan meydana gelenler
Korkular, kaygılar, kuruntular, sanılar

Tabiat: Yaradılış, huy
Yaradılıştaki durum ve nitelik
Dünyanın esası
Varlığın ve düzenin kuralı

Eşya: Şeyler
Döşeme ve daha başka türlü ev öteberisi
Yük

Dişi: Erkeği tarafından döllenecek şekilde oluşmuş olan
Yumurta oluşturan veya yavru doğuran
Yumuşak ve kolay işlenen

Çizmek: Tasvir etmek; çizgiyle resmetmek
Çizgi halinde berelemek
Hükümsüz kılmak için üzerine çizgi çekmek

Bahadır Baruter
Şimdi yazarken aklıma geldi; Bahadır Baruter'in, Sanal Müze'deki sergilerde 'Büstler' isimli çalışmasına denk gelmek de heyecan vericiydi. Görmediyseniz onu da mutlaka görmenizi isterim.

'Büstler' ve 'Varlık Evhamı'nı görmemezlik etmemeniz dileğimi yineliyorum.
Belki sonrasında, aynı dönemlerde, aynı çizerleri takip etmenin izlerinden yakaladığınız tadı, burada benimle de paylaşırsınız.

Yer: X-İst
Sergi Tarihleri: 10 Mayıs – 2 Haziran 2007
Telefon: 212 291 77 84
Adres: Eytam Cad. Açıkhava Apt. No:16/5 Nişantaşı.

2 yorum:

  1. @ Lyn:

    Bu harika sergiyi haber verdiğin için ne kadar teşekkür etsem azdır! En kısa sürede ziyaret edeceğiz. Sağol! :o)

    YanıtlaSil
  2. umarım benim kadar keyif alırsınız :)

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...