Suyunu Boşa Harcama!

Çok ciddi olarak 'su sorunu' ile karşı karşıya olduğumuz bu günlerde; www.suyunubosaharcama.org; nereden nasıl tasarruf yaparız noktasında bilinç sağlamada yararlı olabilecek bir site.

'Evde Su Kullanmanın 10 Yolu',
'Ne Kadar Su Harcadığını Hesapla',
'Nasıl Tasarruf Edersiniz',
'Evin İçinde Sanal Tur',
başlıklarına sahip olan
suyunubosaharcama.org'ta; ayrıca basit önlemlerle yılda yaklaşık 140 ton suyu kurtarabileceğimizin altı çiziliyor. Çok ciddi bir rakam, öyle değil mi? Sadece biraz dikkat etmemiz gerekiyor!


Dünya yüzeyinin % 70’i suyla kaplı olduğu halde, bunun yalnızca % 2,5’i tatlı su olup içmeye uygundur, kalan % 97,5 tuzlu sudur.
Tatlı su kaynaklarının ise sadece %1’inden az bir bölümü insan kullanımına elverişlidir. Çünkü, tatlı suyun % 70’i kutuplarda donmuş durumda ve kalan tatlı su kaynaklarının büyük bölümü de ya toprakta nem, ya da yerin ulaşılması olanaksız derinliklerindeki yeraltı su kaynaklarında bulunmaktadır.

'Küresel Isınma'nın ne olduğu ve dünyamıza, dolayısıyla da insanlara, geleceğimize etkilerini, nasıl davranırsak bunun önüne geçebileceğimizi, önceki yazılarımda paylaşmaya çalışmıştım. İlgili yazılarımın tümüne, 'Küresel Isınma' başlığından tüm detaylarıyla ulaşabilirsiniz.



Bu kadar önemli bir konunun sadece geçici, belki de abartılan bir akımmış, herkesin üzerinde konuşmaktan hoşlandığı bir modaymış gibi algılanmasını, önemsenmemesini; etrafımda sıkça rastladığım, 'koca dünya, bir şey olmaz', 'koca fabrikalar dünyayı bu hızla kirletirken, sadece benim dikkat etmemle ne olur ki', gibi tutumları anlayamıyorum. Gelecek nesillere iyi bir dünya bırakabilmek için en azından bireysel olarak yapabileceğimiz şeyler var. 'Küresel Isınma' ile ilgili yazılarımda bunlardan uzun uzun bahsettim. Ve evet, sadece senin tek başına yapacakların bile çok şey fark ettirir. Damlayan musluğunun altına bir kap koy da, iki saat sonra ne kadar su biriktirdiğini bir gör! O kadarcık su için, yakında dünyada su savaşları çıkacak!

Dünya, umarsızca an'ı yaşama meraklısı tutumumuz, geleceği düşünmeden hareket ermemiz yüzünden; tehlike sınırını geçtiğimiz, bir şeyler yapmaya başlamazsak hızla sona doğru ilerlediğimiz, sinyalini veriyor!



'Uygunsuz Gerçek' filmi; 'Küresel Isınma'nın ne derece ciddi boyutlara ulaştığını gösteren, bilimsel dökümanlara dayanarak hazırlanmış etkileyici bir sunum.

Biz büyüklerin duyarsızlığına karşı, ilköğretim öğrencilerine belki bir ders konusu olarak, belki de toplu gösterimlerle 'Uygunsuz Gerçek' belgeselinin izlettirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Böylece onlar, daha o yaşta bilinçlenecek ve biz büyüklerini kendi geleceklerini tehlikeye atmamamız konusunda uyarabilecekler.

Ülkece deprem bölgesinde yaşadığımız ve her an hazırlıklı olmamız gerektiği de bir bilinçlenme işiydi. Yetişkinler, bunun farkında olmasa ya da hayat akışı içinde bunun önemini unutsa da; çocuklara okulda verilen bilgiyle, daha duyarlı, bilinçli olup; etraflarındakileri de buna göre davranmaya yönlendirebilmişlerdi.

Böyle ciddi bir konuda da 'ağaç yaşken eğilir' mantığından hareketle, yine öğretmenlere büyük bir sorumluluk düşüyor. Öğretmenler 'Küresel Isınma'nın önemini kavrayıp, öğrencilerini bu konuda yönlendirmeliler. Alışkanlıklar küçük yaşlarda kazanılır ve pekişir. En basit ifadesiyle, küçükken su israfının yaratacağı sıkıntıları öğrenmiş/sezebilmiş bir çocuk; buna yaşamının ileriki yıllarında da dikkat eden bir yetişkin olacaktır.


(Güneşten gelen ışınların bir kısmını buzullar çekiyor eriyorlar, bir kısmı da atmosfere yansıyor ki bu atmosferi ısıyor. Güneşin etkisiyle buzullar tamamıyla eridiklerinde; denizler bu ışınları alacak ve ısınmaya başlayacak)


Sıcak su akıntıları, dünyada iklimlerin oluşmasını sağlıyor.
(Resimdeki kırmızılar sıcak, maviler soğuk su akıntılarını gösteriyor.)


Sıcak su akıntısı (resimdeki kırmızı çizgiler) Avrupa'ya ılıman iklim getiriyor.



'Uygunsuz Gerçek' filmi sunduğu kanıtlar, rakamlar, grafikler, tablolar ile yıllarca süren araştırmaların sonuçlarını ortaya koyan bir belgesel. Filmin web sayfası www.iklimkrizi.net'te 'Küresel Isınma'ya karşı neler yapmamız gerektiği de anlatılıyor.



Bundan başka yaşayacak bir dünyamız yok!

www.iklimkrizi.net'teki 'Bilim' ve 'Harekete Geç' başlıklarını ziyaret edip; 'Küresel Isınma'ya karşı neler yapılmalı noktasında da bilgi alabilirsiniz. Gerekli bilgileri araştırıp, okuyup öğrenecek sabrınız yoksa bile, en azından bir film izleyerek konu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. 'Uygunsuz Gerçek' filmini izleyin ve etrafınızdakilere de izlettirin. Bir şeyleri değiştirmek için içinizde biraz da olsa istek yaratacaktır, diye umuyorum. Değişim de istekle başlar. İsterseniz, dünyanızı değiştirebilme gücü elinizde!

(Karikatürler, üzerlerine tıklandıklarında orjinal boyutlarında görüntülenebilirler. Global Cartoons başlığından, 'Küresel Isınma' konulu diğer karikatürlere erişmek mümkün.)

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...