print, cut, fold and glue… kıvamında; takvim hazırlamak için alternatif önerilerim var.
Yıl boyunca masanı süsleyecek, bir “oyuncak takvim” sahibi olmak fikri seni heyecanlandırdıysa ya da pratik farklı başka çözüm önerilerine de açığım, diyorsan; okumaya devam :)
Yaşamımızı, her an farklı düzeylerde destekleyen teknoloji; ajanda, takvim kullanım alışkanlıklarımızı da maalesef yeni neslin araçlarına dönüştürmeyi başarmış gibi gözüküyor.
Outlook, Mozilla Thunderbird, Ligtning ve benzeri programlar; planlayıcı olarak gün içersinde oldukça işlevsel ve pratikler.
Teknolojinin zamandan kazanmamıza imkân tanımasından tabii ki yararlanalım. Fakat bunun yanında, eski alışkanlıklarımız; masa üstü takvimler ve ajandaları da unutmayalım.
Hiç olmazsa, masa üstü takvimlerimizi dekoratif amaçlı da olsa bulunduralım; ajandamıza, kendimize özel notlar düşmekten ve elimizin altında tutmaktan vazgeçmeyelim.
Nasıl ki; bir durumu yazarak ya da çizerek ifade etmek; rasyonelleştirip, daha geniş bir perspektiften bu duruma bakma imkânı sağlıyorsa; yıl, diye ifade edilen süreci; dokunsal derecede somutlaştırıp, duygusal algılama eğilimimize hitap eden; masa üstü takvimler veya ajandalar da; bütünü değerlendirmemizde aynı ölçüde etkili araçlar.
Örneğin ben, National Geographic’in; birbirinden güzel fotoğraflarla, 3 yıl boyunca, masamıza misafir olabilecek şekilde hazırlanmış takvimini kullanıyorum.
Masa üstündeki salt varlığı bile, ayrı bir derinlik sağlıyor.
Derinlikten kastım; ürününü kullanarak, sevilen bir markayla duygusal bağ yaratmanın verdiği, o belli belirsiz ego tatmini değil; takvim fotoğraflarının günlük tempo içersinde dikkatinizi çekmesiyle, zihinsel süreçlerinizde farklı bir atmosfere an’lık da olsa geçiş sağlayabilmesi.
Bu hissi; bilgisayarlarda kullanılan “masaüstü resmi”nin arada yarattığı dinlendirici, motive edici, eğlendirici etkisiyle benzer göstererek de açıklayabilirim.
Denemek istersen; National Geographic’in İnternet Özel sayfasında, Takvimli Masaüstü Resmi bölümünde; her ay için farklı fotoğraflarla hazırlanan takvimli masaüstü resimleri bulunuyor.
Bunun yanında, yıllardır kullanmaktan vazgeçmediğim Ece Ajandaları da, benzer bir dokunsal algı süreciyle işlev gören, günlük kullanımdaki yardımcılarımdan.
Şimdi gelelim eğlenceli oyuncak takvimimize.
Keyifli, masa üstü oyuncağımız; sadece biraz yaratıcılık, biraz da küp, prizma gibi düzgün çok yüzlüler kullanılarak yapılıyor.
Bir zamanlar Kepler, Leonardo da Vinci’nin; Güneş Sistemimizin, Dodecahedron benzeri geometrik şekillerden oluştuğunu idda ettiklerini anımsarsınız. Şimdilerdeyse, Uzayın “bakıldığında aynı yıldızların birden fazla kopyasının görülmesi” ile meydana gelen, sonsuzluk yanılsamasına neden olan; 12 yüzlü aynalar dehlizi olduğu iddia ediliyor…
Dodecahedron; 12 pentagon şeklinden oluşuyor.
Bu, 12 tane beşgen, demek. Yani; her ay için, bir takvim alanı oluşturmamıza imkan tanıyacak geometrik şeklimiz.
Hımm... Aslında, arada Futbol topunun da tam yuvarlak olmadığını; benzer bir düzgün çok yüzlü olduğunu söylersem; acaba, masa üstünde, tuttuğu takım renginde bir "futbol topu takvim" sahibi olmak isteyenlerin de ilgisi uyanabilir mi? :)
2007 için eğlenceli, hazır oyuncak takvimler:
- Deskcal : PS, PDF formatta takvim seçeneği var. Pdf, print edilmeye hazır. Ps formatı ise; renk görünüm değişikliği yapmak isteyecekler için.
- Dodecahedral Calendar : Dodecahedron [12 beşgen yüzlü] ve Rhombic Dodecahedron [12 paralel kenar yüzlü] görünümlü; 2 farklı şekilde takvim print edilebiliyor.
Türkçe dil desteği yanında farklı diller seçme imkanı, haftanın ilk gününü seçme imkanı var.
Yine iki farklı formatta. Pdf; drekt print etmek isteyenler için. Ps; şablon üzerinde farklı yaratıcı tasarımlar şekillendirebilmek için…
- 12 Sided Calendar Cube : Benzer mantıkta hazırlanmış, takvim örnekleri barındırıyor.
- Artabus bünyesindeki calendar 2007 ise; Yine benzer mantıkta, düzgün çok yüzlüler üzerinden şablon üzerinde oynayarak takviminizi son haline getirmeye imkan veriyor. Tasarımcıların eklediği fotoğraflarla hazırlanmışlarından seçebileceğiniz gibi, kendi resimlerinizi de siteye yükleyerek, takviminizde kullanabiliyorsunuz.
Üstteki linkler; düzgün çok yüzlü, masa üstü hazır takvim sahibi olma yollarından birkaç tanesiydi.
Alttaki linkler ise; yine, kendimize dekoratif ve eğlenceli hazır takvimler yaratabileceğimiz yollardan birkaçı.
- Mamselle’s 2007 calendars : Masa üstü dekoratif takvim ihtiyacına, farklı bir alternatif daha…
- Canon calendars : Print ederek yatay ve dikey masa takvimleri, duvar takvimleri hazırlayabileceğiniz eğlenceli takvim seçeneklerine sahip.
Her ay için farklı görsellerle takviminizi zenginleştirerek hazırlama imkânı var.
- Microsoft Office Online 2007 Calendars Templates : Onlarca çeşit takvim seçeneği arasında karar vermek pek kolay değil...
- Time and date Calendar Generator : Yıl ve bölge seçiminden sonra takviminiz hazır.
Sonrası ise; print edip, üşenmeden kesip, birleştirme becerimize kalıyor.
Ayrıca, düzgün çok yüzlü şekilleri, takvim örneğimizde olduğu gibi kullanmak haricinde, farklı amaçlardaki yaratımlarda kullanmak isteyecekler için; Polyhedron Maps bünyesinde, hazır şablon şekiller de mevcut.
Takvim hazırlama deneyiminden sonra,
"küçük bir cep ajandası/organizer yapabilirim, aslında hiç de fena olmazdı", derseniz; kişisel organizer oluşturabilmek için oldukça pratik bir çözüm mevcut; Pocket Mode.
Kişisel organizer, cep ajandası:
- Pockey Mode; bir adet A4 kağıdından, 8 sayfalık size özel ajanda oluşturmanın eğlenceli yollarından birini sunuyor.
Onlarca farklı sayfa seçeneğiyle, kendinize; takvim, ajanda, rehber, fihrist, yapılacaklar listesi, alışveriş listesi yapabilir ya da herhangi bir yerde kolayca okuyabilmek için; okumanız gereken belgeleri 8 sayfalık cep boyuna indirebilir, Pdf-Pocket Mode dönüştürücüsünü kullanarak; tasarımı sadece size özel olan mini kitaplar yaratabilirsiniz.
Eğlenceli bir, hayal gücünün sınırlarını zorlama fırsatı!
Bitirirken, dip not: Şut çekmek, smaç vurmak gibi amaçlara hizmet için oyuncak takviminiz kullanılabilir. Tabii o da ayrı bir keyif olsa gerek… Yedekte, her ihtimale karşı birkaç tane print hazır kopya bulundurmanız önerilir :)
0 yorum:
Yorum Gönder
Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!
İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).
Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.
Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)
Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...