Random BlogRoll, Google, Blogger

[14/09/2007'de yazdığım bu yazı, 22/03/2008 itibariyle konu sonuna yapılan ilaveyle, nasıl bloggroll yapılacağı açıklanarak editlenmiştir.]

Google'ın Site Yöneticisi Yardım Merkezi'nden faydalanıyor musunuz? Ben, istatistiklerini ve Google'ın blogumu nasıl gördüğünü arada kontrol ediyorum.

"Google dizini", "Google'da sitemin sıralaması", "Google sitemi nasıl tarar", "Google Sitemaps programı", "İstatistikler ve teşhis araçları", gibi bölüm başlıkları altında; website/blog iyileştirmeleriniz için faydalı olacak bilgiler ve araçlar içeren
Google Site Yöneticisi Yardım Merkezi'ni, Türkçe olarak da kullanabiliyoruz.

İstatistikler bölümünden; en sık yapılan arama sorguları, Googlebot’un gördükleri, tarama istatistikleri, dahili ve harici bağlantıları takip edebildiğimiz gibi; site/blogumuzun sahibi olduğumuzu Googel'a tanıtabiliyor, Google dizininden içerik de kaldırabiliyoruz.

Tasarım, içerik ve teknik yönergeler başlığındaki; "Belli bir sayfadaki bağlantıların sayısını makul düzeyde tutun (100'den az)" ifadesi; Google'ın, link sayısı fazla olan sayfaları farklı algıladığına dikkatimizi çekiyor.

Diğer bloglara verdiğim bağlantıların yer aldığı "
Keşfetmek İçin Bak!" bölümü; bağlantı sayısının yüz elliyi aşması nedeniyle, yandaki navigasyon menüsünün aşağıya doğru gittikçe uzamasına sebep oluyordu.

Tıkla, Keşfet! Rastgele Yazı Göstergeci eklentisinden bahsederken; bağlantılarımı random göstermek istediğime ve bunun bir yolunu aradığıma değinmiştim.

Beğendiğim, takip ettiğim blogları, blogum üzerinden paylaşmaya devam etmek istediğimden; "Keşfetmek İçin Bak!" bölümünü, Random BlogRoll haline dönüştürdüm.

Bundan sonra,
Random BlogRoll sayesinde; sayfa her yenilendiğinde [tazelendiğinde (F5)], "Keşfetmek İçin Bak!" bölümünde, farklı yirmi blog listelenecek.

Linkleri random göstermek, WordPress bünyesinde gayet kolayken; şimdilik, Blogger için ilgili bir code düzenlemesine gereksiniliyor.

Juliakm.com'daki, Javascript Blogroll Randomizer ile, siz de Blogger'da kolayca
Random BlogRoll oluşturabilirsiniz.

Sahicilik, Otokontrol başlıklı yazımda, blogum bünyesindeki yazılardan birinin izinsiz (ç)alındığına değinmiş; içerik hırsızlığı ve spam bloglara vurgu yapmıştım.

TatarYiğit'teki, "Sahte Siteleri Googel'a Şikâyet Et!" uyarısını görünce; kendi blogumda da buna bir kez daha dikkat çekmek istedim.

Denk geldiğim spam site/blogları Spam Sonuçları Bildir formunu kullanarak,
Google'a bildiriyorum. Bunu sizin de yapmanız sadece birkaç saniyenizi alacak, daha temiz bir İnternet var etmemizi sağlayacaktır.

~~~~
22/03/2008'de ek ~~~~

Juliakm.com'daki, Javascript Blogroll Randomizer ile, siz de Blogger'da kolayca Random BlogRoll oluşturabilirsiniz." demiştim, fakat geçen zaman zarfında ilgili bağlantı varlığını koruyamamış...

'Random Bloggroll' yapmak için gereken ilgili code parçasını, buraya Blogger'dan kaynaklanan sorunlardan dolayı direkt yazamadığım için, bir txt dosyasına yazıp googlepages alanıma yükledim.

Blogda nasil blogroll yapilir dosyasını download ettikten sonra, ordaki -sadece- bağlantıları kendi link vermek istediğiniz sitelerle değiştirip, oluşturduğunuz code'u blogunuzun yan menüsüne
widget ekler gibi kopyalayıp-yapıştırarak ilave etmeniz, Random BlogRoll yapmanız için yeterli olacaktır.

9 yorum:

  1. Lanblog da bu rastgele bağlantılar şeysini kullanayım abi güzelmiş.

    spam bildirdiğimizde gerçekten google inceliyor buna güvenelim.

    YanıtlaSil
  2. random blogroll güzel bir uygulama bende kullana bilirmmm sanırsammm

    YanıtlaSil
  3. sağol cidden çok yararlı oldu ben bunların çoğunu bilmiyordum :)

    YanıtlaSil
  4. benim gibi bir teknocahili biraz aşıyor bu bilgiler:) blog konusunda hazır kabuk bulmuş kaplumbağa gibi yerleştim şablona:) ama sanırım kendimi geliştirmem gerekiyor bu konularda daha güzel bir görsellik yaratabilmek için de işin kötüsü buna nereden başlıycağımı da bilmiyorum. bulduğum kaynakların hepsi belli bir seviyede bilgi sahibi olduğumu varsayarak başlıyor anlatmaya:))

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler Temiz İnternet konusuna değindiğin için :) Google gerçekten önem veriyor bu uyarılara...

    YanıtlaSil
  6. random blogroll uygulamasına ben de dahil oldum yazınız sayesinde iyi ki paylaşmışsınız,teşekkürler.gerçi benim için çok gereksiz oldu şimdilik ama geleceğe yatırım diyelim. 21 bağlantı için 20 rastgele seçim:D rus ruleti gibi,bağlantılarda gözükmeyen bir blog bahtsız bedevi:D

    YanıtlaSil
  7. random blogrool işlevsel güzel bir uygulama...

    :) evet komik olmuş ama yirmi birincinin yanına yeni bağlantılar eklendiğinde canı sıkılmaz tek başına arkada saklanırken

    YanıtlaSil
  8. Merhaba
    Şu rastgele 20 bağlantı olayını birtürlü anlayamadım, verdiğiniz linktede ingilizce bişeyler çıkıyor (Sanırım orada tarifide yok gibi geldi bana). Rica etsem nasıl yapılacağını ayrıntılı bir şekilde blogunuza yazabilirmisiniz veya burdaherseyvar@gmail.com'a gönderebilirmisiniz

    YanıtlaSil
  9. T.İlhan,
    Random BlogRoll, Google, Blogger yazısının sonuna Random Blogroll yapmak için gerekli code'u ve bilgiyi ilave ettim.

    Üzerinden zaman geçtiği için, önceden code'u edinmek için verdiğim bağlantı zaman aşımına uğramış gözüküyor, o yüzden orda bulamamış olmanız normal...

    Sorduğunuz ve böylece bir eksiği fark edip düzeltme fırsatı yarattığınız için teşekkür ederim (:

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...