300 '300 Spartalı'


Heyecan ve merakla beklediğim 300 '300 Spartalı' filmi, 16 Mart 2007'de, ülkemizde vizyona giriyor.

Frank Miller'ın grafik romanından sinemaya uyarlanan, Zack Snyder yönetmenliğindeki; görsel ve işitsel şölen vadeden böylesi bir filmden bünyenizi mahrum etmemenizi öneriyorum.

Benim gibi, 'Sin City'nin üzerinizde yarattığı etkiden hoşlananlardansanız; 'Sin City'nin yaratıcısı, Frank Miller'ın çizgi romanına dayanan bu filmin, yapım aşamasıyla ilgili haberleri ilgiyle takip etmiş, arada çizgi romanını okumuş, sonrasında da filmin fragmanını belki de defalarca izleyip, fotoğraf ve müziklerini çoktan arşivinize eklemişsinizdir.

Bir süredir filmin 25 parçadan oluşan soundtrack'ini dinliyorum. Tyler Bates düzenlemesi olan, güçlü duygular uyandırmayı başaran bu müziklerin her biri o kadar etkileyici ki;
daha izlemeden tarihi bilgilerinizle kendinizi o destansı öykünün içinde bulabiliyor, o atmosferi soluyabiliyorsunuz.

Albümdeki 'Fever Dreams', 'Xerxes' Final Offer', 'A God King Bleeds' parçalarının ilham verici, zihni harekete geçirici etkilerinden istifade etmiş biri olarak diyebilirim ki; yeni bir fikre veya hazırdaki fikrinizi nasıl şekillendireceğinizle ilgili desteğe mi ihtiyacınız var, o gücü bu müziklerden alabilirsiniz. Müzikler, keşfedilmemiş renk ve dokulara ulaşmanıza aracı olabilecek kadar etkili. Ofiste uçuşan taze fikirleri şu an burada yazamayacağım ama, ileride bir filmin müziklerinin etkisiyle başarıyla kotarılmış bir projeden bahsedersem, siz bağlantıyı kurmakta zorlanmayacaksınızdır.

Eğer denk gelip de sinemada fragmanını izleyerek, filmin etkisine kapılıp, vizyon tarihini
bekleyenlerden bile değilseniz; aktardığım detaylar belki ilginizi çekmeyi sağlayabilir.

Tarihin en büyük savaşlarından birini veren Spartalılar'ın tutku, cesaret, özgürlük ve fedakârlığının destansı hikâyesinin anlatıldığı; yönetmenliğini Zack Snyder'ın yaptığı; Gerard Butler, Lena Headey, David Wenham ve Dominic West başrollerini üstlendiği filmin senaryosu; 'Sin City'nin yaratıcısı, çizgi romancı Frank Miller ve Lynn Varley'nin çizgi romanına dayanıyor.

Filmde,
Kral Leonidas ve 300 Spartalı'nın, Zerhas ve dev Pers ordusuna karşı ölümüne mücadele ettiği, M.Ö. 480 yılında geçen, tarihi Thermopylae Savaşı (Termopil Savaşı) tüm şiddetiyle anlatılıyor.

300

Sparta Kralı'nın ordusu ile Pers ordusu arasında başlayan bu kanlı savaş, tüm Yunanistan'ın Persler'e karşı birlik olmasını sağlıyor.

300 Spartalı'nın, Termopylae geçidinde Pers Kralı'nın büyük ordusuna karşı duruşuyla ölümüne bir savaş olmasına rağmen, bu durum dünyada ilk demokrasinin oluşumunu sağlayacağı için de ayrı bir öneme sahip.

Savaşın ilk gününde, Xerxes Yunanlılar'a silahlarını bırakmalarını söylediğinde, Leonidas şöyle cevap veriyor: Molon Labe ('Gelin kendiniz alın').
Üçüncü gün ise, Leonidas adamlarına güzel bir kahvaltı etmelerini, çünkü akşam yemeğini Hades'te yiyeceklerini söylüyor.

Spartalılar, Perslerin
Termopylae geçidini bir türlü geçmesine imkân vermiyorlar. Ancak, Efsaneye göre efialtis (kabus) adında bir çoban persleri dağların arasında bulunan bir geçitten spartalıların arkasına geçiriyor, Spartalılar bunu öğreniyor ama yerlerini terketmiyorlar, sadece erkek çocuğu olmayan erkekler (soylarını devam ettirebilmek için) gönderiliyor ve kalan Spartalılar her iki tarafları sarılı şekilde savaşarak ölüyorlar.



Leonidas'ın yaşamı; Frank Miller'ın 1998 yılında yayınladığı '300' adlı çizgi romanında çarpıcı bir şekilde anlatılmıştı.
Miller Thermopylae'i 'Sin City' adlı çizgi romanlarından uyarladığı filminde de 'Dwight McCarthy' adlı karakter üzerinde Leonidas'a gönderme yaparak göstermişti.
Hikaye ayrıca Steven Pressfield'ın 'Gates of Fire' (Ateş Geçidi) adlı romanında da anlatılmıştı.

Savaş sahneleriyle Gladiator (2000), Troy (2004), Brave Heart (1995) gibi filmlerin arasında yer alabilecek gibi gözüken 300 '300 Spartalı' filminde; diğerlerine kıyasla çekimler bilgisayar ortamında oluşturulmuş. 'Sin City'deki çekim tekniği ve renk kullanımından hoşlanmış olanların, 300 '300 Spartalı'daki efektleri ve renk dokusunu yadırgamayacaklarını düşünüyorum.

Tüm bunların yanında, filmde
Gerard Butler gibi bir oyuncu var. Beğendiğim aktörlerden biri olduğu için söylemiyorum. Onu Tomorrow Never Dies (1997), Dracula 2000 (2000), Attila (2001), Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003), Timeline (2003), The Phantom of the Opera (2004) filmlerinden anımsarsınız.

ABD'de filmi beğenmeyen izleyici yorumları, filmin sinemadan çok PS2 oyununa benzediği yönünde. Fakat filmden hikâye derinliği beklemek yerine, Frank Miller'ın grafik romanından sahne sahne alınarak, aslına sadık kalınıp yapıldığını unutmayıp, 300 mükemmel savaşçı üzerine kurulu görsel işitsel bir şölen izlemek, beklentisiyle filme yaklaşmanın daha doğru bir yaklaşım olacağını düşünüyorum..

Bakıldığında film tekniği, konusu, müziği, oyuncularıyla ve fragmanıyla izlenmeye değer gözüküyor. Film, fragmanı ve müziklerinin yarattığı beklentiyi karşılayamayacak gibi çıksa bile, bırakacağı o farklı tadla da olsa sinemadan ayrılabilinir.

300 '300 Spartalı' filmi web sitesi, fragmanı.

2 yorum:

  1. Here is the trailer..hope y'all enjoy it : 300 trailer.

    YanıtlaSil
  2. feverdreams gercekten cok iyiymis. saol.

    ben aslinda filmin muzigini verdigin bir sonraki yaziya yorum yazmak istedim ama yorum kismi kapaliydi galiba.

    bir sorum olacak. muzik hemen calmaya baslamiyor. benim baglanti hizimla mi ilgili bu. dinlemek icin biraz beklemem gerekti. acaba burdan download edebiliyor muyuz. hangi dugmeye basmak gerekiyor. tesekkurler...

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...