Online Bookmark Servisleri, Del.icio.us

İlgimi çeken konuları biriktirdiğim paralel bir alanın yansıması olarak del.icio.us linklerim, yan menüde yer alıyorlar. Bununla beraber -umarım, feedlerimi takip edenler bu durumdan memnundur- yeni bir gönderi olarak blog feedlerime de yansıyorlar.

İçlerinde buraya post olarak almak istediğim fakat zamansızlıktan yazamadıklarım da olduğu için, post gönderi muamelesi yapabilirsiniz onlara, bu hoşuma gider. Fakat daha çok hoşuma gidecek olan, delicious gibi online bookmark servislerini kullananların sayısının artması olacaktır.



Bilgisayarımızda beğendiğimiz siteleri -
sonradan yeniden bulmak kolay olsun diye- favorilerimize ekleyerek, browser'ımızın yer imlerinde saklıyoruz.

Oysa
online bookmark servisleri bizi hem bu linklerin sadece kendi bilgisayarımızla sınırlı kalmasından kurtarıyor, hem de web üzerinde istediğimiz zaman/yerden erişimimize imkân sağlıyorlar.

İlgimizi çeken konularda aradığımızı bulmak için takip edebileceğimiz iyi bir yol haritası olarak da kullanılabilmesi, bu servislerin benim sevdiğim diğer güzel yanlarından biri.

Etiket ve kategori sistemiyle sakladığımız linkler arasında sonradan arama yapıp, aradığımızı bulmamızı kolaylaştıran, beğendiğimiz linkleri diğer kullanıcılara gönderip tavsiye edebileceğimiz yapısı ve rss üzerinden yayına imkân vermesiyle del.icio.us, oldukça işlevsel ve kullanımı rahat.

Aynı zamanda web üzerinde bir içerik oluşturucusu, meselâ blog yazarıysak; bu paylaşım siteleri, içeriğimizi başkalarınca kolay ulaşılır hâle getirmemizi de sağlıyorlar ki, bu anlamda da oldukça faydalılar.

Alttaki video, 'social bookmarking' mantığını hoş bir şekilde somutlaştırarak sunmasıyla, durumu zihnimizde canlandırmamızı kolaylaştırıyor.



115 Social News and Bookmark Sites Ranked and Rated, wikipedia: Social bookmarking, Bildirgeç: Social bookmarking bağlantıları ise, olası sorulara cevap bulmanın birkaç yolu...

Özellikle blog kullanıcılarındaki paylaşım bilincinin ne kadar gelişmiş olduğunu biliyoruz. Genel web kullanıcılarına da bu iyi bir örnek oluyor. Fakat buna rağmen
maalesef bu anlamdaki sosyal paylaşım ortamlarını yerli kullanıcılar olarak pek değerlendiremediğimizi, henüz bu yönde yeterli alışkanlığı geliştiremediğimizi düşünüyorum.

Online bookmark servislerini kullanıyor musunuz ya da kullanmayı düşünmez miydiniz?
Siz 'social bookmarking' hakkında ne düşünüyorsunuz?

4 yorum:

  1. yaa ben her zaman del.icio.us kullanmaya çalışıyorum fakat bu konuda pek başarılı değilim.Daha doğrusu bunu bir alışkalık haline getirip kullanmayı akıl edemiyorum.

    YanıtlaSil
  2. Servislere login olmaya üşenme hâli bende de var. ama sonra lazım olup da yeniden bulmam gerekirse, diye o zahmete katlanmaya çalışıyorum (: Başakcım blogunun yeni hâli daha güzel, iç açıcı olmuş bu arada.

    Bloglarımızda bulunduruyoruz ama 'ekle bunu', 'tusuldat', 'oyla' gibi servisleri biz kullanmayı öğrenmez, diğer web kullanıcılarına benimsetmezsek, başka nasıl verim almayı bekleyebiliriz ki, öyle değil mi?

    YanıtlaSil
  3. Ben de bir süre del.icio.us bağlantılarımı hergün bir blog postası olarak yayınladım fakat blogumda karmaşa yarattığını fark ettim ve vazgeçtim. Del.icio.us bence de çok gerekli ve yararlı bir uygulama ama bu servis üzerindeki arkadaş listenizi büyütmenizle bunun yararını anlıyorsunuz. Size özel linkleri arkadaşlarınız sizin için rezerve ediyorlar ve siz uygun olduğunuzda bu linkleri inceliyorsunuz. Bu çok hoş.
    Ayrıca linkleri paylaşmak için googlereader da biçilmiş kaftan. Bunu da belirtmeden geçmeyeyim. :)

    YanıtlaSil
  4. isbn9760806,
    evet, del.icio.us'ın 'links for you' özelliğini ben de seviyorum (: sürpriz keşifler sağlıyor.

    blog anasayfasında değil de, del.icio.us linkleri feedlere günlük post olarak eklenince, o kadar karışmıyor ortalık, gibi geliyor bana.

    feedleri feedburner'a yönlendirmenin güzel yanlarından biri, google aramalarında sitenin değil feedlerin arama sonuçlarında çıkmasını engellemesi (pıblicize->NoIndex, ile). Diğeri ise, del.icio.us linklerini feedlere günlük postlar olarak ekleyebilmesi (Optimize->Link Splicer, ile)...

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...