Üstteki örnekler, Catherine Griffiths portfolyosundan. Tipografi kullanımını çok beğendiğimi söyleyebilirim. Heyecan verici diğer tasarımları da, görülesi.
Catherine Griffiths,
Üstteki örnekler, Catherine Griffiths portfolyosundan. Tipografi kullanımını çok beğendiğimi söyleyebilirim. Heyecan verici diğer tasarımları da, görülesi.
zaman: 3.10.07 Gönderen Lyn
Etiketler: Catherine Griffiths, görsel iletişim tasarımı, grafik tasarım, portfolyo, tasarım, tipografi
4 yorum:
Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!
İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).
Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.
Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)
Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...
Gerçekten hoş ya..Yaratıcılığı seviyorum..İlk fotoğraf bana çevreci protestoyu hatırlatı gerçi.
YanıtlaSilTipografi yazı bilimi demek dimi canım. Senden bir yazı yazmanı istesem güzel photo shop fontları varsa elinde ama milyonlarca font sitelerinkinlerden değil senin önerdeklerin neler yazsan olur mu?
YanıtlaSil:) font kavramının, 'photoshop fontları'na indirgenmemesini tercih ederim. çünkü 'photoshop fontları' diye bir şey yok, 'font' var ve farklı programlarla farklı amaçlar için kullanılmaya müsait milyonlarca da font çeşidi var. canı isteyenin, istediği yerde; standartları, kuralları göz ardı ederek bilinçsizce font kullanmasından rahatsızım.
YanıtlaSilçocuklara hitap edecek eğlenceli bir font ile inşaat firması için hazırlanan web sayfasında kullanılacak fontlar farklıdır. fakat maalesef, özensiz, bilinçsiz kullanımlar, böyle komik durumların yaşanmasına yol açabiliyor.
font önerisi istemek konusunda da açıklayıcı olabileceğini düşündüğümden şöyle bir örnek vermek istiyorum; nasıl ki, bir kişinin karakteri, zevkleri, beden ölçüsü, gideceği yer bilinmeden kıyafet tavsiye edilemezse; nerede, ne için kullanılacağı bilinmeden font da tavsiye edilemez.
ileteceği mesaj, kullanılacağı yere göre font tercihi yapılır.
diyelim ki nerede, ne için kullanılacağı belli; bu aşamada da seçimde konsept içindeki konumu, durumu, hatta beğeni, tercihte işe karışıyor.
kıyafet konusundan örneklemeye devam edersem; diyelim ki nasıl bir elbise kullanacağına karar verdin ve hangi elbiseyle hangi çantanın kullanılabileceğine karar vermek istiyorsun, renk ve model önerisi için benim tercihim senin hiç de hoşuna gitmeyebilir hatta, beğendiğim bir çantayı kullanman için elbiseni değiştirmeni bile isteyebilirim :) şimdi sırf bir ayakkabı ya da çanta için elbise değiştirilir mi diyorsan, evet değiştirilir. font tercihi ve kullanımı da böyle tuhaf bir durum.
mesela, 'Liberty', 'Folio', 'Fenice', Souvenir', 'Futura Bd Cn Bt', 'Futura Lt Cn Bt', 'Eras Bt', 'Humanist 521 Bt', 'Futura Md Cn Bt', 'Micrograma D Med', 'Impact', 'Avangarde Md Bt', 'Avangarde Bk Bt','Huamnist 521 Cn Bt'; şu an bir dergi tasarımında kullandığım font grubu. en baştan karar verdiğim bu font grubu, süreklilik için dergi devam etiği sürece pek bir değişikliğe uğramadan kullanıma devam edecek. içlerinde çokça kullanmayı sevdiğim fontlar olmakla beraber, ihtiyaç gerektirdiği için binlerce font arasından seçtiklerim de var.
o yüzden, şimdi burada on tane font ismi sıralamam gibi bir durum pek söz konusu değil. ama birkaç detay ve link vererek yönlendirme yapabilirim.
web'de kullanılacaksa 'verdana' gibi tırnaksız diye tabir edilen düz fontlar okumada kolaylık sağlayacağı için, metinlerde tercih edilmelidir. dikkat edilmesi gereken standartlardan biri bu. fakat eğer basılı bir materyalden söz ediyorsak, uzun metinlerin kolay takip edilip okunmasını tırnaklı yani 'Times New Roman' gibi fontlar daha kolaylaştırdığı için tercih yön değiştiriyor. kullanıldığı yerin, font türü seçiminde önemine bir örnek bu.
dafont bünyesinde top 100 bölümü, en çok ilgi gören fontlar konusunda yardımcı olacaktır. themes bölümünden, türe göre font seçimi kolaylığı sağlayan zengin bir arşive sahip dafont.
linotype bünyesindeki artculture bölümü ise, çocuk, yiyecek, poster, moda gibi ayrılmış çeşitli kategoriler altında kullanılan fontlar konusunda fikir vermede yardımcı olacaktır.
www.1001fonts.com da, bünyesinde kategori ve favori fontlar bölümü olan yararlı bir kaynak.
wikipedia- typography,
hasip pektaş makaleleri,
internette tipografi sorunları,
basit anlatımıyla 5 adımda doğru tipografi kullanımı gibi yazıların; izlenim edinip, font tercihi yapmakta bir parça yardımı dokunacaktır, diye umuyorum...
çok güzel ,çok hoşuma gitti.paylaştığın için tsk.
YanıtlaSil