Piet Zwart

Hollanda'lı tasarımcı Piet Zwart; döneminin grafik tasarımcıları arasından, başarılı eserleriyle ismini günümüze kadar taşımış, hayran olduğum sanatçılardan biri.

1885-1977 gibi bir dönemden bahsediyoruz, oysa eserlerinden yansıyan vizyonu, kurduğu iletişim dili, zamanının çok daha ilerisine hitap edecek denli güçlü.



Üstteki görseller; Piet Zwart, Meermanno Museum'dan. Setin devamı, Flickr üzerinden görülebilir.
...Grafik tasarım tarih boyunca çeşitli biçimlerde tasarlanmış, bir meslek dalı olarak benimsenmiş, ancak bir sanat dalı olarak resimden ayrı değerlendirilmiştir.

Günümüzdeki, grafik tasarım anlayış ve ölçütlerinin temelini 19.y.y. sonlarına dek indirebiliriz. 20. y.y. başlarından itibaren görülen çağdaş sanat akım ve hareketlerinden grafik tasarım da etkilenmiştir. Özellikle; Arts and Crafts Hareketi, Dadaizm, Bauhaus, İsviçre Tasarım Okulu (ya da Uluslararası Tiporafik Stil), NewYork Okulu, grafik tasarımı doğrudan etkilemişlerdir.

Tarihsel süreç açısından baktığımızda, grafik tasarımı 1900’lü yıllardan günümüze taşıyan ve bu alanda unutulmaz katkılar sağlayan tasarımcılar olarak; Jules CHERED (1836-1933), Piet ZWART (1885-1977), James Montgomery FLAGG (1877-1960) [“Sam Amca” afişi, afiş tarihinin en çok sayıda basılmış afişidir], İhap Hulusi GÖREY (1898-1986), Jan TSCHICHOLD (1902-1974), Paul RAND(1914-1996), Saul BASS (1920-1996), Milton GLASER (1929), Mengü ERTEL (1931-1999), David CARSON (1956), Neville BRODY (1957) adlarını sayabiliriz...
Üstteki alıntı, Arif Ziya Tunç'un blogundaki 'Grafik Tasarım ve Eğitimi' başlıklı yazısından. Piet Zwart ismi, Tunç'un blogunu da keşfetmemi sağlamış oldu. Görülesi web site'si bünyesindeki makale, ders ve portfolyosu haricinde,
blogu da ilginizi çekecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...