The Big Brother State



David Scharf imzalı 'The Big Brother State'; 2007 Bitfilm Festival'ine katılan -beğendiğim- ödüllü animasyonlardan biriydi.

Geçen gün, Google'ın yeni servisini -tıbbi kayıtları tutup, onlara kolay erişimi sağlayacak sağlık hizmeti- test etmeye başlayacağı, haberini okurken;
bunun bir yandan iyi olacağı, ama diğer yandan kişisel bilgi güvenliği açısından sorun olabileceğinden kullanımda tereddüt edilebileceğini düşünüyordum, 'The Big Brother State' animasyonunu anımsadım.

Evet, güvenlik tüm dünyanın sorunu. Ve güvenlik vurgusuyla
'The Big Brother State', aynı zamanda ülkemizde terörizmle mücadelenin öncelikli gündem olduğu bu günlere de uyuyor, maalesef.
Terörün tek bir amacı vardır. Terör yaratmak!

Terörizmin amacı terör ve korku yaratmaktır. Korku insan müessesesini sarsar. Düşmanı içten zayıflatır... topluluklarda kargaşaya sebep olur.

Terörizm intikam ifadesi değildir. Terörizm siyasi bir silahtır. Bir hükümetin sarsılmazlık görüntüsünü sildiğinizde, insanların imanını da silersiniz... İnanç kaybı... [bknz.]
Sevdiğim kitaplardan birinden bir alıntı. Bu alıntı aynı zamanda bana, görünümün önemini ve "Yönetimin, duygusal yaklaşımla zaafiyet gösterecek lüksü olamaz, strateji/taktik bütünlükle hareket edilmelidir", düsturunu da hatırlatarak iyi bir cevap oldu. Pekçoğumuz gibi ben de, ülkede böyle bir gündemimiz varken, Cumhurbaşkanımızın başkomutan sıfatıyla ülkede kalmaktansa, neden Tanzanya* ziyaretine gidiyor olabileceğini anlamaya çalışıyordum... Umarım, doğru bir cevaptır.

*Yeni gelişmeye göre Cumhurbaşkanı, Tanzanya gezisini ertelemiş [bknz.].

2 yorum:

  1. 2 film ve 1 tane kitaba dayanarak yazacağım yorumumu.öncelikle korkuyu bence en güzel şekilde gösteren ama terörü farklı bir açıdan anlatan(!) bir kesitle
    V for vendatta filmine dair alintiyla baslamak istedim.

    Yine sonuca bağlamadan önce yorumumu, "proaktivite"ye dair bir link koymak istiyorum, okuyucuların link'leri takip edeceğini düşünerek. minority report.

    Korku, varolan huzurlu durumun tehlikeye girmesi sonucunda ortaya çıkan birşeydir.

    Şuan söylediklerimle dikkatleri üzerime çektiğimi farkederek ve türkiyedeki mevcut durumu düşünerek (türkiyede yaşamıyorum ben şuan) öncelikle türkiye anlamında terörün gereksiz olduğuna inanıyorum ben. yani diğer bir değişle, söyleyeceklerimi gayette SUBJECTIVE bir görüşle arz ediyorum.

    Bu film tarihte gerçek olan bir olaya dayanarak çekildi.

    guy fawkes

    Korku proaktif olmak icin bir neden. o zaman da yine önümüze minority report çıkıyor. Bence V ile karşılaştırınca, minority report daha evcil ve sevimli (tom cruise heralde) kalıyor.

    Yazınızda belirtiğiniz google sağlık kayıtları, minority report'ta sıkça belirtilen "check and make sure" yolunda atılan adimlardan biri. ingiltere'de göz "scan"e başladılar zaten.

    Şimdi, akla düşen herşey, önce kurgu olur, sonra illaki gerçek olur olarak düşünüyorum ben veee, kendimi 1984 de buluyorum. Okumuş olmak yada okumak istemek lazım bu yorumumum geçmesi için...

    Hepimiz huzurumuzu korumaya çalışıyoruz, kesin olan "gerçek" bu.



    (alıntı başlat)
    "Yönetimin, duygusal yaklaşımla zaafiyet gösterecek lüksü olamaz, strateji/taktik bütünlükle hareket edilmelidir"
    (alıntı sonlandır)


    Yukardaki alıntım yüzünden, "dilerdim ki", yönetim, V for vendetta ve minority report ve 1984' u görmüş ve okumuş olsunlar.

    Ne yazıkki şüpheli.

    *ps: post şeklinde oldu bu yorum, saygilarimla...

    YanıtlaSil
  2. dbadioxide mirror,
    Konuya, filmler ve kitapla bağlantı kurarak çok hoş bir açılım, derinlik kazandırdınız. Bu harika yorum için teşekkür ederim (:

    Kurgu olarak izlediklerimizin gerçek olması, evet bunu yaşıyoruz...

    'V for vendetta', 'minority report' ve George Orwell '1984', hakkında yöneticilerimizin, danışmanlarının üstünkörü bilgilendirmesi dışında haberdar olacaklarını pek sanmıyorum.

    Fakat onlar olmasa da umarım bizler/herkes, farkındalık sağlayacak bu tür yayınları daha dikkate alıp, bir bilinç geliştirebiliriz.

    Zira bilmediğimiz şeylerden korkarız, ve bunu bilen yöneticiler tarafından, güvendelik hissini sürekli kılabilmek için pekçok şeyi bilmeden yaşamaya yönlendiriliyoruz. Eb basiti, yakın zamanda yaşadığımız, İnternet'e sansür uygulamak, buna taze örneklerden sadece biriydi...

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...