Denklem Rafı(ndaki Film)


Brezilya'dan, Estudio Breder tasarım ofisi ürünlerinden biri “Equation Bookshelves”.

Kitapları ya da objeleri düzenlemek, yerleştirmek için sade, ama yaratıcı bir çözüm.

Denklem rafı, sizce de hoş bir tasarım nesnesi olmamış mı?

Öyle olmadığını düşünüyorsanız, bir de ona yükleyeceğim anlamla değerlendirin.

Belki, bahsedeceğim kullanımla artık gözünüze daha enteresan görünebilir.


Mekân kullanımlarında, tasarım nesnesi olarak atmosfere esprili bir renk katması yanısıra; işleri sıraya koymakta ya da unutmamamız gereken şeyleri sakladığımız zihnimizdeki hayali rafların bir yansıması olarak da görülüp, değerlendirilebilir, denklem rafı.

Nasıl mı? Meselâ, hafta sonu Elizabeth, The Golden Age'i izlemeyi düşünüyorum. Cate Blanchett, Cliwe Owen'lı güzel bir dönem filmi olmasını ümit ediyorum. En azından kıyafetler ve ortamla o atmosferi yakalayabilmek bile yeterli olacaktır, fazlası için bir beklenti içinde değilim. Neyse.. Sinema programını unutmamak için, zihnimizde canlandırdığımız bu planın, hayali yansımasını, denklem rafının bir yerine, örneğin iç parantezine yerleştiriyoruz. Böylece, sadece bizim orada olduğunu bildiğimiz, gözükmeyen bir anımsatıcımız olmuş oluyor. Rafı gördükçe, planımızı anımsıyoruz.

(NLP) Zihin Dili Programlamasıyla, hatırlamamız ya da öğrenmemiz gereken şeylerin bir hikâye içine yerleştirilerek saklanması/anımsanmasına dayanan, bir anlam yükleme şekli bu.

Ana konumuza dönersek, farklı konseptlerde tasarım çözümleri sunan Estudio Breder'in enteresan diğer ürünleri de görülesi.

Denklem rafının kullanımı tabii ki keyfi ama, bu fırsatla iki temel bilgiyi de anımsamış olalım, bitirirken dip notumuz olsun.

Aritmetik işlemlerin tümünde hatta
Javascript gibi kodlarda işlem sırası; çarpma (*), bölme (/), toplama (+) ve çıkarma (-) şeklindeydi. Ve denklemlerdeki parantezler, içten dışa doğru çözülüyordu...

7 yorum:

  1. İntro var Blogu açılmıyor ama bakayım dedim de

    YanıtlaSil
  2. "İlham noktacıkları avlayan, yaratıcı sürecini desteklemek üzere bilgi parçacıkları biriktiren,..." demiştin ya kendin için, her yazında görüyorum bunu...

    çok yaratıcı ve sıradan olmayan kişiliğinle etkiliyorsun herkesi..

    raf çok güzel,benim gibi sıradan insanları bile farklı noktalara,bakış açılarına sürükleyebilecek bir tasarım...raf hakkındaki yorumun ise apayrı güzel...

    sevgiyle,

    YanıtlaSil
  3. Epeyce bilgi parçacığı biriktirmişsiniz:)

    YanıtlaSil
  4. Bilgisayar bilimleri ve programlama ile içli dışlı olan biri olarak sürekli karşıma çıkan bu karakterlerin (küme parantezi, köşeli parantez, parantez olarak adlandırılan :) ) böyle başarılı bir tasarımda kullanılması hoşuma gitti :)

    YanıtlaSil
  5. Eda,
    İntro değil o, Estudio Breder anasayfasında dil seçimi yaptıktan sonra, açılan sayfada alttaki yeşil alan üzerindeki çizimlere tıklanarak, farklı konseptteki ürünleri görüntülenebiliyor.

    blogu ise, estudiobreder.blogspot.com.

    Delfina,
    çok teşekkür ederim güzel sözlerin için, çok mutlu oldum :)

    Hani, ne söylerseniz söyleyin, ancak karşıdakinin anladığı kadardır, diye bir söz vardır ya...
    Ne kadar bilirsen bil, ancak karşındakinin anladığı kadar bilgilisindir, gibi farklı söylenişleri de vardı o sözün sanırım...

    Sonuçta, benim aktardıklarım değil, kimlere nasıl ulaştığı önem kazanıyor burda ve ilgi görmesi beni mutlu ediyor...

    Hasat,
    teşekkür ederim :)

    Emre,
    evet, o parantezler ne kadar nemli değil mi? birini bile açık unutunca çalışmıyor...

    hımm..
    şimdi aklıma geldi.. parantezleri içten dışa çözmekle, kaleyi içten feth etmek arasında da bir bağ olmalı...

    YanıtlaSil
  6. İnsan yaratıcılığına hayran oluyorum en çok. Ne özgün ve yıllanmış bir ağaç, ne aşkınlık hissi veren okyanus görüntüsü, ne ışık oyunları, ne doğanın renkleri,ne hayvanın ne de insanın estetik görüntüleri bu yaratı kadarhayranlık verici değil bence.

    Görme fırsatı verdiğin için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Meral,
    haklısın; ürünler, eserlerde farklı bir ışık yakalamak ayrı bir tad duyumsatıyor.

    kitaplarda da durum aynı; kurgularıyla kıvrak bir zekâ ürünüyse; okuması daha da zevkli bir hâle dönüşebiliyor. ki blogunda, sen de bunları bize çok güzel yansıtıyorsun. kitap okumaya gösterdiğin özen ve bunu aktarmak için verdiğin emeği takdir ediyorum, burdan bir kez daha belirtmiş olaym :) sevgiler...

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...