Seksenden fazla kitabı olan Arthur Clarke, Stanley Kubrick'in 1968’de filme aldığı '2001: A Space Odyssey'in ilham kaynağı olan 'The Sentinel' (Gözcü) adlı eserin sahibiydi. '2010: Odyessey Two' romanı da 1984’te filme çekilmişti.
Clarke, Kitaplarındaki kavramların uyduyla haberleşme düşüncesini geliştirmesi nedeniyle Franklin Enstitüsü’nün altın madalyasıyla, bilim yazarı olarak da UNESCO’nun Kalinga ödülüyle ödüllendirilmişti...
The English Patient (1996), The Talented Mr. Ripley (1999), Cold Mountain (2003) filmlerinden anımsayacağınız Anthony Minghella ise, 'İngiliz Hasta' filmi ile 1996 yılında en iyi film dahil 9 dalda Oscar ödülü kazanmış, 1999'da 'Yetenekli Bay Ripley' ile En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü'ne ve 2003'de 'Soğuk Dağ' ile BAFTA En İyi Uyarlama Senaryo Ödülü'ne aday gösterilmişti...
Anthony Minghella filmlerini zevkle izlemiş olsam da, şimdi burada özellikle biri üzerinde durmak istiyorum; The English Patient 'İngiliz Hasta'.
Ralph Fiennes, Kristin Scott Thomas, Juliette Binoche ile The English Patient 'İngiliz Hasta' filmini, Mart 1997'de sanırım Beyoğlu Atlas'ta izlemiştim. Ne kadar etkilendiğimi şimdi bile anımsıyorum. Sonrasında geri dönüşlerle birçok defa daha izlediğimde bile, o etki varlığını korumayı sürdürdü.
İki Avrupalı insanın Afrika'da ihanet, savaş, tutkuyla harmanlanmış, şiirsel, hüzünlü aşkına tanık olduğumuz 'İngiliz Hasta'; 1992'de yayımlanmış olan Michael Ondaatje romanından uyarlanmıştı.
Okuduğumda, kendi hayal dünyamda konumlandırdığım yere yaklaşamadıkları için, kitaplardan uyarlanan filmleri izlemeyi pek sevmiyorum. Fakat The English Patient 'İngiliz Hasta' istisnalardan, özel filmlerden biri.
Aldığı birçok ödülün içinde en iyi müzik ödüllerinin de bulunması bir tarafa, The English Patient Soundtrack'i geri dönüşlerle dinlemeyi sevdiğim albümlerden biri ve tetikleyici olduğu kadar, yağmurlu günlerde dinlemeye de uygun parçalardan oluşuyor.
powered by ODEO
Albümün filmle aynı ismi taşıyan ilk parçası 'The English Patient'i Odeo player ile buradan dinleyemezseniz, Odeo'daki alanımdan da edinebilirsiniz.
2001 Uzay yolculuğu filmini izlediğimde farklı bir bilim kurgu ile karşılaştığımı anladım. Kubrick ile beraber çekildiği yıla göre oldukça başarılı bir iş çıkarmışlardı. Uzay filmlerinin gerçekten olması gerektiği gibi bir filmdi. Sanırım geçen yüzyılın tüm önemli isimleri yavaş yavaş "yıldız çocuk" olacak.
YanıtlaSilevet. yine de, vizyon ve hayal güçlerinden istifade edebildiğimiz kadarı yanımızda kalacağı için şanslıyız. zamanının ötesindeki kitaplarıyla içli dışlı olduktan sonra, yazarının sanki hep varolacağını sanıyoruz, sanırım şimdi hissettiğim buruk hüzün de ondan...
YanıtlaSilbu arada idefix, Arthur C Clarke'ı saygıyla anıyoruz diyerek kitaplarında kampanya başlatıp %45 indirim yapmış...
YanıtlaSilkonuyla ilgili okunası yazılardan biri de wired.com'da, 'Sundown With Arthur: Remembering Arthur C. Clarke'...