Her yıl, Birleşmiş Milletlerce bu güne dair bir tema belirlenir ve faliyetler tüm dünyada o konu başlığı üzerine yürütülür. Gerek 'Su Günü', gerekse 'Uluslararası Halk Sağlığı Yılı' kapsamında, Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) sorumluluğunda yürütülen faliyetlerin dünyada hoş yansımalarını görmek mümkün [1].
Dönüp ülkemize baktığımızda ise, ne WWF Türkiye ve 'Conta Harekâtı' dışında bir kampanyaya, ne de su ile ilgili en üst merci sayılabilecek '(DSİ) Devlet Su İşleri'nde -etkinlikler sayfasındaki kısa bir bilgi yazısı ve komik sonuçlu bir yarışma haricinde- göz dolduracak bir aktiviteye rastlayamadım, maalesef...
Suyumuza sahip çıkıyor muyuz?
'Su' ve 'küresel ısınma' üzerine yazdığım yazılardan, konunun önemi ve nelere dikkat etmemiz gerekir sorusuna cevaplara rahatça ulaşabilirsiniz.
Evet dünyamızın çoğu suyla kaplı, fakat bunun çok az bir kısmı içilebilir kalitede temiz sudan oluşuyor. İçilebilir kalitede temiz su kaynaklarının yetersizliği yanında diğer bir sorun ise hijyen.
Temiz suyla sağlanması gereken hijyen yetersiz kaldığında, hastalıklar ve çok ciddi oranlarda insan yaşamı kaybı gerçeğiyle karşı karşıya kalıyoruz.
2008'in 'Uluslararası Halk Sağlığı Yılı' olmasının bir nedeni de, kirli su kaynaklarının getirdiği bu felakete dikkat çekmek ve bu sorunla savaşmak.
Alttaki görseller wsscc.org'dan, bu konuya dikkat çekmek için hazırlanmış posterler [görselleri daha büyük görüntülemek için üzerlerine tıklayabilirsiniz].
Hurry up! 2.6 billion people want to use the toilet, Woman, Man. Millions of women have to do it with an audience. 1.2 billion people drink dirty water every day. Diarrhoea kills babies every day. Dirty water kills. In some countries women risk rape by collecting water.
[1: unwater.org, worldwaterday.org, worldwaterday.net, unicef.org.]
Hassasiyetiniz ve blogunuzda bu konuya yer vermeniz benim çok hoşuma gidiyor.
YanıtlaSilDün yeğenim binde kaldı, dişini fırçalıyordu 6 yaşında o.
Su akıyordu o dişini fırçalarken, ona dedim -Ahmet, olm dişini fırçalarken suyu açık bırakma canım benim. Suyumuz azalıyor dünyada ve sen büyüdüğünde susuz kalmayı istmezsin değil mi? dedim.
Güzel bi sohbet ettik ayak üstü kısacık.
Bence herkesin bu konularda yapabileceği bi şeyler var, hiç olmazsa bilinçlenmek ve etrafımızı bilinçlendirmek bu yapılabileceklerin benkide en faydalıolanıdır.
wolkanca, teşekkür ederim (: sizin de yaptığınızı anlattığınız yaklaşımınız çok güzelmiş. çocuklara bu doğru mesajları aktardıktan sonra, biz unutsak bile, onlar bizden daha fazla önemseyip dikkat ediyorlar...
YanıtlaSil