YouTube'a Bir Erişim Engeli Daha

[21 Ocak 2008 itibariyle konu sonuna ilave yapıldı.] Türkiye'den YouTube'a yeni bir erişim engeli kararıyla daha karşı karşıyayız.

Bugün, normal yolla youtube.com'a girmeye çalıştığımızda, açılmayan sayfalarla karşılaştığımız gibi, bloglarımız üzerindeki YouTube kaynaklı videolar da gösterilemedi (bu mevzu devam ettiği sürece de maalesef gösterilemeyecek).

Can sıkıcı bir durum! Şu an bu yazının yerinde, hafta sonu müziği için hazırladığım, Jose Mourinho ilgimden - sayesinde futbolun gözüme ne kadar sevimli gözükmeye başladığından - Fifa 2008 müziklerinden bahsedip içlerinde beğendiklerimden birkaçının videosunu paylaştığım, güzel bir yazı yer alıyor olacaktı. Ama, yazı içinde istediğim videoları göstermeme engel olan bu gelişme yüzünden, memnuniyetsizliğimi ifade eden bu yazıyı yazıyorum.
Savcı Kayral, mahkemeye yazdığı yazıda şunları belirtti:
“Yapılan suç ihbarı üzerine başlatılan 5816 sayılı Atatürk'e Karşı İşlenen Suçlar Hakkında Kanun ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 299, 301, ve 125/3-a maddelerine aykırılık suçlarından yapılan soruşturmada; youtube.com sitesinde ‘turko maymun' isimli video klibi ile yapılan yayın hakkında 5651 sayılı yasa gereği internet sitesine erişimin engellenmesine karar verilmesi.”

Mahkeme, siteye gerişimi engellerse Türkiye de ilk kez "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"a muhalefet edildiği gerekçesiyle bir site yasaklanmış olacak. [bknz: Atatürk'e Çirkin Saldırı!, YouTube'a Yasak Gündemde]
5651 sayılı yeni internet kanunu uyarınca, istenmeyen içerikli yayınlar engellenebiliyor. Fakat biz şu an, engellenen siteyi normal yollarla Türkiye'den göremezken, tüm dünya görmeye devam ediyor! Bu, ne kadar akla, mantığa uygun bir durum? Bir şeyleri korumanın yolu sansür olabilir mi? Olmamalı!

İstersek, DNS değişikliği ve proxyler üzerinden engellenen siteyi görebiliyoruz ki, bu da uygulamanın tuhaflığının ayrı bir detayı.

Durumu, bilişim konusunda adımıza tarihe geçmiş yeni bir ayıp olarak niteleyeceklere, söylenecek bir laf olabileceğini düşünmüyorum. Kesinlikle haklıdırlar.

İstediğim videoları normal yollarla görüntüleyemediğim için şu an ben ve benim gibi herkes madur edilmiş durumda! Bu da çok saygın kanunlarımız ve işleyişleri sayesinde oluyor. Bir tarafta iyi bir şey yapmaya çalışırken diğer taraftan başkalarını madur etmek niye, bunu anlayamıyorum.

Tabii ki Atatürk'e karşı yapılmış saygısızlıktan rahatsızım, ama arzu ederdim ki bu rahatsız durum, yeni rahatsızlıklar yaratmayacak şekilde ortadan kaldırılabilmiş olsaydı. Bunu yapmanın teknolojinin imkân verdiği yollarının var olduğunu ben biliyorum. Kanun uygulayıcılarımız mı bilmiyor?!

Konu hakkında web'de detaylı bilgi bakarken, 'Savcılar farklı, adalet de farklı!' başlıklı bir gazete haberine denk geldim. Siz de okuyun isterim. Bu olayla ilgili olan savcı Kürşat Kayral'ın da isminin geçtiğini fark edeceğiniz haberde; bir olay karşısında aynı kanunlarla hareket eden iki savcının tavrının ne kadar farklı olabildiğini göreceksiniz.

5651 sayılı kanun'un uygulamasıyla ilgili aklımdaki soru işaretlerinden bahsetmiştim. Bu gelişmeler de, onları doğrular nitelikte gibi gözüküyor, maalesef.

Patlayan ara sokaktaki minik bir boru sokağı ıslatıyorsa ara vanadan su kesilip tamir edilir, tüm kent susuz bırakılmaz!

Kanunları internet üzerinde, normal hayatta uyguladığımız biçimde uygulamaya çalışamayız. Wordpress bloglarının hâlâ kapalı olması ve bu gelişmeler gösteriyor ki, bilişim hukuku üzerine yetkin kimselere ve kanunlarımızın hazırlığı ve uygulamasında bu kişilerin bilgisinden istifade edilmesine ihtiyacımız var.

YouTube
sadece durumun vahametini gösteren bir örnek. Bu gün YouTube, yarın belki Blogger blogları, ve hatta Wikipedia ya da Google! Google ya da Wikipedia'nin başına bunun gelemeyeceğini mi düşünüyorsunuz? Çin, Wikipedia'yi yasaklayabilmişti...

Bu karartmalar, sansürlerden çok rahatsızım.

21 Ocak 2008 itibariyle konuya ilave:

Benzer şekilde engellenmiş sitelere
opendns ile erişilebilmesine rağmen artık, IP'den engelledikleri için YouTube'a ulaşılamıyor!

Yapılan yanlış, dedikçe; konunun tuhaf yönlerinin altı çizildikçe; aşama aşama bir engelleme durumuyla karşı karşıyayız. Saklanmaya çalış(ıl)anı tüm dünya görüyor, bilmeyen kalmadı sayenizde!

9 yorum:

  1. atatürk hakkında ya da hz.muhammed hakkında ya da başka bir şey hakkında saçmasapan bir video hazırlayacağım ve bir ya da birkaç ülkede, çok büyük servislerden biri ya da bir kaçını kapattıracağım.. (google? youtube? wiki?)
    hasta bir ruh için devasa bir ego tatmini!
    bunun ötesinde çok kolayca gerçekleştirilebilecek bir terörize etme olanağı...
    bu tür eylemlerin başarıya(?) ulaşmasında, bizim yöneticilerimizin "dna"larından bir türlü silinemeyen "osmanlı paşası" tavırları oldukça etkili oluyor.
    "öyle mi; vurun kellesini.." tadında bir yaklaşım; çünkü paşa(!) olmak biraz da böyledir işte, bilmene araştırmana, olayları tüm boyutlarıyla algılamana gerek yoktur(!)
    "turko maymun" diye bir video olduğunu bu yasak sayesinde binlerce insan öğrendi; geçen aylarda e-postalarda "pkk yanlısı youtube videosunu yasaklatalım haydi!" çağrıları dolaşıyordu ve bu sayede herkes bu videoları izledi...
    çok acıklı bir durum...
    ben hz.isa hakkında, w.churchill hakkında saçmasapan bir video hazırlasam, acaba kim sallar?
    bunun "değerleri korumak"la ilgisi var diyecek olan da "değer koruma" hakkında hiç bir şey bilmeyen bir bayrak taşıyıcıdır olsa olsa...
    artık "opendns" geçerli internet bağlantı ayarlarımızdan biri olacak sanırım. elbette opendns, "yasa dışı sitelere yardım ve yataklık" suçundan hüküm giyene kadar:)

    YanıtlaSil
  2. Bu sistemin saçmalığından hem bir internet kullanıcısı olarak hem de bir hukukçu olarak rahatsızım. 2 hafta önce bilişim hukuku üzerine bir hukuk kurultayındaydım. Oraya gelen hukukçuların, bilişim ve teknolojiye karşı epey yabancı olduklarını söyleyebilirim. Sırf bu açığı gördüğümden dolayı, yolun başında biri olarak kendimi bilişim hukukunda geliştirmeye başladım.

    Youtube'a eklenen hakaret içerikli videolar nedeniyle erişim engeli konulması, Türk milletinin gözünü bağlamaya çalışmaktır. Erişim engeliyle konulan videolar, hakaretler durmuyor ki, sadece halkımızın bunu görmesi engelleniyor. Aslında bu dahi engellenemiyor. Çünkü basit bir DNS değişikliği veya web maske, proxy yardımıyla bu tarz erişim engelli sitelere rahatça ulaşılabiliyor. Yetkin bilgisi olmayanların bu konudaki eylemleri beni iyice hırslandırdı. Gidip kitaplarıma gömüleyim. Durum onu gösteriyor ki bilişim hukukundan çok ekmek yiyeceğiz.

    www.buzcevheri.com

    YanıtlaSil
  3. ben askerdeyken herşey kapansın iyi olur =))

    YanıtlaSil
  4. Bilgilendirci bu guzel yazi icin tesekkurler Lyn. Ben de sayfalardaki kocaman bosluklar neden diye merak ediyordum, videolar goruntlenemiyormus demek ki.

    Acaba bu Telekom un yurt disi cikislrni yavaslatmak icin kurulmus bir duzen olabilir mi:) Fazla bant genisligi harciyordur videolar. Telekom alt yapisi pek duzgun degil biliyoruz.

    Uygulamanin altinda aklimizin ermedigi stratejik bir hareket yoksa galiba bilisim suclari yonetiminde bir sinavdan daha sinifta kaldik. Cok uzucu.

    Sigara yasagini yapip birbucuk yillik bir gecis suresinden sonra uygulamaya baslanacak bir ulkeden ne beklenir ki baska. İyi internet yayinini tumden kesip biz buna hazir degiliz basedemiyoruz demiyorlar.

    YanıtlaSil
  5. devrim,
    haklısın ve evet opendns kullanmak alışkanlığı kazandık bu tuhaf uygulamalar sayesinde.

    buzcevheri,
    bilişim konusunda uzmanlaşacak avukatlara gereksinmemiz var. bu alanla ilgilenmeyi düşünmene sevindim.

    berke,
    tuhaf şeyler olmaya devam ediyor ülkede, yani her şey bildiğin gibi, bir şey kaçırıyor değilsin (: kendine iyi bak, arada böyle uğrayabilmen güzel.

    mine,
    hani karanlıkta bir fil getirip insanların dokunmaları istenmiş, herkes neresinden tutuyorsa ona göre ne olduğuyla ilgili tahminlerini söylemişler, diye bir anlatı vardır ya, bu durum da ona benziyor. internetin neresinden tutuyorsa insanlar, tümünün öyle olduğunu zannediyorlar! genel kabulleri o şekilde olduğu için, tavırları, uygulamaları da o doğrultuda oluyor, maalesef.

    bu sansür karartmaları haklı görebilenlerin aydınlık zihinlere ihtiyacı var, o da 'eğitim'le mümkün. bunun için de zaman gerekli. ülkece zaman kaybedecek lüksümüz olmamasına rağmen, durum böyle maalesef.

    YanıtlaSil
  6. Erişim sağlayıcı olduğu için, Youtube'un Türkiye'deki faaliyetleri için Telekomünikasyon Kurumu'ndan faaliyet belgesi alması gerekiyormuş, fakat bunu yapmamış.

    Tek bir video yüzünden olmadı bu. O kadar basit görmeyin.

    O kadar çok Türklük'ü, Atatürk'ü, devlet büyüklerimizi aşağılayan video ver ki YouTube'da, site yöneticileri hiç bir şey yapmıyor. Bence iyi oldu sizin deyiminizle "suyun başının kesilmesi".

    Anlaşılan siz, kendi ilgi alanınıza giren şeylerle ilgili YouTube'dan istifade ederken, hiç o çirkin tarafını görmemişsiniz.

    Siteye her gün, pkk propagandası, milli duygularımızı zedeleyen yayınların onlarcası ekleniyor.

    Psikolojik savaş yaşanıyor, devlet de haklı olarak önlemini alıp tavrını ortaya koyuyor.

    Bu uyarıyla, YouTube'un Türkiye'deki kullanıcılar sayesinde kazandığı para bir anda elinde gidince, içeriğini kontrol etme konusunu daha ciddiye almayı düşünecektir.

    Ben yapılanın sansür olduğunu düşünmüyorum. O çirkin saldırıların önünü almak için bir süre özgürlüklerimizi kullanmayı bekletebiliriz, öyle değil mi?

    Bir de bu yanıyla konuyu anlamaya çalışırsanız, hak vereceğinizi düşünerek yazıyorum.

    Yorumum hoşunuza gitmedi diye umarım siz de başkaları gibi yayınlamamazlık yapmazsınız.

    YanıtlaSil
  7. Son derece haklısınız. Biz gözlerimizi kapatınca o videolar oradan silinmiyor....

    YanıtlaSil
  8. İçerikle ilgili ve saygı çerçevesinde yapılan yorumların, bu blogda her zaman yayımlandığını bilmenizi isterim. Google araması sonucunda bloguma geldiğiniz anlaşılıyor, yoksa bunu bilirdiniz, diye düşünüyorum. Fatih bey, düşüncenizi paylaştığınız için teşekkür ederim.

    YouTube'a erişimin engellenmesinin sebebi neymiş diye baktığımda, bahsettiğiniz sitedeki içeriğin o çirkin tarafını gördüm maalesef.

    Tarafların karşılıklı atışmaları, ortamın seviyesizliği, o soğuk savaş atmosferi rahatsızlık vericiydi... Fakat, iki yanlış bir doğru etmez; yanlışa karşı, yanlış davranış içine girmemiz bizi haklı göstermez, bunun savunulacak tarafı olamaz, diye düşünüyorum...

    Emrah,
    teşekkürler. Evet, gözlerimiz kapatıldı. Ne acı ki, doğru olanın bu olmadığını söyleyince de; karşı tarafta olduğumuz, yani o çirkin içeriklerin oluşturulmasının da bir özgürlük/hak olduğunu savunduğumuz, birilerinin sempatizanı/destekçisi olduğumuz zannediliyor :| Bu yazı sonrası, milliyetçi olduklarını zanneden ama, büyük bir aymazlık içinde olduklarının farkında olmayan kimselerden aldığım haddini aşan ileti, yorumlar; bana, okunulanın bile anlanamadığını, bir öfkeyle tepki göstermeye dünden hazır olunduğunu gösterdi ki maalesef tablonun bu tarafını görmek beni daha da üzdü...

    YanıtlaSil
  9. İnan bana sonuna kadar okumuyorlar bile bu insanlar... Artık ironi yapmaktan çekinir olucaz yanlış anlaşılma riski nedeniyle. insanlar okumadıkça yönlendirilmeye müsait oluyorlar ve anlamak yerine gösterilenle yetiniyorlar. siyah mı beyaz mı? Başka renklere neredeyse yer kalmadı cennet vatanımızda...
    Ve bu anlayışsızlık, tahammülsüzlük o seviyede ki insanın umutlarını yıkıyor. bir kıvılcımda dünya savaşı çıkacak sanki...
    Atatürk hakkında o videoları hakaretleri oraya koymak elbette büyük bir terbiyesizlik. Verilebilecek tepki sadece bunun bir terbiyesizlik olduğunun gösterilebilmesi olmalı.

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...