16 Milyar Piksellik Son Akşam Yemeği



Milan'da Santa Maria delle Grazie kilisesinde sergilenen
'Son Akşam Yemeği' (Last Supper), Leonardo Da Vinci'nin en önemli eserlerinden biri.

Resim üzerine, resmedilen karakterlerin aslında başkalarını sembolize ettiği, yansımasıyla dijital ortamda üst üste getirildiğinde normalde görünmeyen başka karakterlerin de resme dahil olduğu, İsa gibi gözükenin aslında Meryem olduğu gibi birçok şey söylendi. 'Son Akşam Yemeği tablosu', birçok kitaba konu oldu.

Napolyon tarafından tezgâh olarak kullanılmış, bombalamalara dayanmış tablo, 1999'da başlayan projeyle yenilenmişti. Yılda 250 bin kişinin görebildiği, 15'inci yüzyıldan kalma bir duvar resmi olan Last Supper, şimdi de yüksek çözünürlüklü hâliyle internete taşındı.

milan.arounder.com altından,
Leonardo Da Vinci'nin 'Son Akşam Yemeği tablosu'nun 16 milyar piksellik dijital versiyonu, artık izlenebilecek.

Tablonun, 2007'de nasıl göründüğü üzerine tarihi belge niteliği de taşıyan bu imkânla; Leonardo'nun resmi yapmadan önce bıraktığı çizim izleri, normalde fark edilmeyen ama bu çözünürlükte belirginleşen kupaların şeffaflığı, tablonun aşınma oranı da görülebilecek.

Bartolomeo, Giacomo Minore, Andrea, Giuda, Pietro, Giovanni, Gesù Cristo, Tammaso, Giacomo Maggiore, Filippo, Matteo, Giuda Taddeo, Simone Zelota ile 'Son Akşam Yemeği'ni böyle görebilmek; 15'inci yüzyıldan günümüze, internete, hoş bir yansıma, güzel bir gelişme...

link: haltadefinizione.com

3 yorum:

  1. Çok yararlı bir çalışma keşke belli başlı diğer klasik eserlerin de böyle detaylı resimlerine ulaşabilsek. Belki bir gün...

    YanıtlaSil
  2. @Artemis, evet, 'Son Akşam Yemeği'nin farklı yorumlanmış birçok versiyonu var, böyle olması da sanatın hoş taraflarından biri. bunları hoşgörebilmek ise, algı kapasitesi, bilincin gelişkinliğine bağlı...

    online sergilerin kapsamının yakın zamanda bu gelişimi göstereceğine inanıyorum. @onaltıkırkaltı bey, o günler uzak değil...

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...