Tasdix, Blog İçeriğini De Korur!


Bir süre önce, Fikri Haklar Artık Tasdix ile Korunacak diyerek, dökümanlara Tasdix ile zaman damgası eklemenin, onları korumak için yeni ve pratik bir yol olduğundan bahsetmiştim. Geçen zaman zarfında, profesyonel çalışmalarımız için Tasdix'i rahatça kullandık.

Tekme Tokat'ta 'Problogger'ın Türkçesi Kroblogger mı?' yazısı üzerine konuşurken, bloglardaki içerik hırsızlığına karşı Tasdix'i önermiş, 'özgün içeriğini Tasdix'le koruyan ilk site, National Geographic oldu' gelişmesini aktarmıştım.

Şimdi Tasdix, gayet güzel bir adım atarak, başlattığı yeni kampanyayla bir yıl süreyle, blog içeriklerini korumaya destek olacağını duyurdu.
Tasdix, internette özgün içerik üretimini teşvik etmek ve paylaşımını kolaylaştırmak için yeni bir kampanya başlattı.

Yazı, fotoğraf ve tasarımlarıyla özgün web içeriği üreten tüm amatör ve profesyonellere yönelik, bir yıl sürecek olan bu kampanya kapsamında; internette özgün içerik üreten ve yayınlayan web sitesi ya da blog sahipleri, Tasdix’e yayınlarının linkini bildirerek başvuruda bulunabilecekler.

Kampanya koşullarına uygun olan site veya blog yöneticisi, ilgili web sitesinde Tasdix ibaresini bulundurması karşılığında bir yıl süresince ayda 10 kontör kazanacak. Böylece özgün üretimini internette paylaşmadan önce, eseri üzerindeki fikri haklarını koruma altına alabilecek...
Tasdix'in, blogları da kapsayacak bu yeni kampanyası ile ilgili detaylar Tasdix.com/Haberler 'web sitelerini tasdixliyoruz' başlığı altında.

Özgün içerik üretmekten aciz bir avuç girişken(!) yurdum insanına karşı, blog yazarlarının, emeklerini Tasdix'in zaman damgasıyla mülkiyet altına alarak korumaları, rahatlık sağlayacak pratik bir seçenek gibi gözüküyor.

Tasdix'de, her tasdixleme işlemi bir kontör, 5 YTL idi. Bir yıl sürecek bu kampanya kapsamında blog sahipleri, en azından ayda kazanacakları 10 kontör ile içeriklerinin bir kısmını ücretsiz korumuş olacaklar...

6 yorum:

  1. şvurduk bakalım ne olacak

    YanıtlaSil
  2. tasdix çıktığında bir-iki kelam etmiştim. neyse, bilgiyi böyle 'ağır' bir şeyle korumak ne kadar akla yatar, bu tartışılabilir. ben olayın burasında değilim ama..

    şimdi şu noktaya dikkat çekmek istiyorum:

    *Tasdixlettiğiniz (bu ne biçim bi şey be) eserin üstünüze tescilli olmadığını ve tasdixletmekle (öf) tescil ettirmek arasındaki farktan haberdar olduğunuzu umarım; kullanacaklar için söylüyorum.

    peki ne demek istiyorum? creative commons ne kadar koruyorsa yazılarınızı, işte bu tasdix de o kadar koruyor.

    sonuç olarak, 'benden izinsiz ve ticari bir amaçla kullandığınız her yazım için dava açma hakkım saklıdır' yazsanız bile

    biraz da hava civa yani bu. para verip kendini rahatlatma..

    tasdix bir içerik koruma yöntemi değildir. tasdix insanları tehdit etmektir.

    kroblogger'lara dava açma hakkınız yine elinizdedir ama. tasdix olmasa da. creative commons olmasa da. sayfanızın bir köşesine minik bir uyarı koyun yeter.

    tabi yine de tüm bunlar sizin bileceğiniz işler.

    YanıtlaSil
  3. Tasdix'in zaman damgası; bir eser/ürünü kimin, ne zaman yarattığını kanıtlamak durumununda kalındığında, elinizde 5070 sayılı elektronik imza kanunu bünyesinde geçerli hukuki bir belge olmasını sağlıyor.

    bir şiir yazdık, blogumuzda yayımladık diyelim, birisi geldi o şiiri öyle benimsedi ki aldı üzerine müzik yazıp harika bir parça yaptı, o parça, albümün milyonlar satmasını sağladı ve o kişi müziğin sözlerinin de kendisine ait olduğunu söyledi! peki bu durumda hayır ben şu vakitte yazmış ve yayımlamıştım diye nasıl kanıtlayıp hakkımızı koruyacağız? işte bu noktada tasdix'in onayı değer kazanıyor. bir nevi noter vazifesi görerek, şu kişi, şu zaman, şu bilgisayarda bu eseri kaydetmişti, diyor.

    popüler bir söylemle konuya dikkat çekmek istediğim için konu başlığını o şekilde kullandım. tasdix'in blogları koruması mevzusunda da; içeriğinizi yayımlarken tasdixlerseniz, olası bir yasal süreç başlatma durumunda kalındığında, elinizde anlamlı bir belge olmuş olacağını söyleyebilirim.

    ayrıca, blog üzerinde bulunacak tasdix ibaresi de, sizin söyleminizle 'tehdit' değil, bir anlamda 'caydırıcı etki' sağlayacağından, etkili olacaktır.

    blog bünyesinde içeriğin ne şekilde kullanılacağına dair bir yazı bulundurmak da şahısları bilgilendirici mahiyeti sebebiyle işlevsel olsa da, blogların editlenebilir ve editlenme zamanı keyfi ayarlanabilir bir platform olduğu için, özellikle ülkemizde internet-bilişim hukuku konusunda büyük yetersizlikler yüzünden pek geçerliliğe sahip olamayabiliyor.

    @kandanadam, tasdix konusundaki düşüncelerinize 'creative commons' kıyasınızda da katılmıyorum, maalesef . sebebi ise tasdix'in ülkemizde hukuki geçerliliği bulunması, diğerinin ise ülkemizdeki durumunun muğlak ama caydırırı unsur olarak kullanılıyor olması...

    konuya getirdiğiniz açılım, yorumunuz için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  4. Tasdix'in bu kampanyasında amaç, öncelikle caydırıcı ve konunun önemine dikkat çekici bir ibare kullanarak hem yayınlayanların hem de okuyanların konu hakkında farkındalığını arttırmak. Ayrıca gerçek eser (özgün içerik)sahibine eser sahibi olduğunu belgeleme konusunda destek olmak. Varsayalım ki tamamen özgün eseriniz olan bir metin, web sitenizden ya da blogunuzdan alınarak birden fazla kez, birden fazla yerde yayınlandı. İlgili kişilerden biri hakkında şikayette bulunduğunuzda, hakkınızı savunurken öncelikle eser sahibi olduğunuzu belgelemeniz gerekecek. Yani o metin internette kapı kapı dolaşmaya başlamadan önce, ilk sahibinin siz olduğunuzu... Bunun için
    a. "Filanca bloga ilk ben upload etmiştim, diğerleri benden aldı, inanmazsanız Google'a sorun" diyebilirsiniz,
    b. "Şu metinler şu tarihli olarak zaman damgalıdır, izinsiz kullanılmasını istemiyorum, lütfen sitenizden kaldırın" diyebilirsiniz.
    Tasdix, interneti kullanarak hayatımızı kolaylaştıran hizmetlerden sadece biri. Amacına ya da ihtiyacına göre nasıl kullanacağına herkes kendi karar verebilir : ))

    YanıtlaSil
  5. başvurum kabul edilmiş =) haber vereyim dedim

    YanıtlaSil
  6. yeni ve güzel bir hizmet tasdix, kampanyası da gayet avantajlı...

    yorumunuz, katılımınız için teşekkür ederim @nahide hanım, siz de, tatli-hayat.blogspot.com'da içeriğinizi tasdixletmişsiniz... ben de bu sayede varlığınızı, bloglarınızı fark etmiş olmaktan mutlu olduğumu ve feedlerinizi arada takip ediyor olacağımı belirtmiş olayım :)

    @yengeç bey, kısa sürede cevap gelmesi, güzel. bakalım, gelişmeleri izliyor olacağız :)

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...