Rating Widgets ve Renklenen Arama Sonuçları

Google-Yahoo aramalarıyla bloguma gelenlerin, aradıkları kelimeleri renklendirilmiş hâlleriyle kolayca görebilecekleri, örneğin Google'ın (cached pages) 'ön bellek kopyası'nı kullanmak yerine direkt linki kullandıkları için, aradıkları blog içinde olmasına rağmen yazıları okumaya üşendiklerinden bulamayıp, aynı hareketi bir süre yineledikten sonra gittiklerine tanık oluyordum.

Bu duruma, bloguma adapte ettiğim bir uygulama, 'Renklenen Arama Sonuçları' ile artık son verdiğimi (ya da o niyette olduğumu) belirtmek istiyorum.

Google-Yahoo gibi arama motorları üzerinden bloguma direkt gelindiğinde, artık aranan kelimeler renkli olarak görüntülenebilecek. (Sayfanın yenilenmesi [F5-refresh], renkli kelimelerden normal görünüme dönmek için yeterli olacak.)



Renklenen Arama Sonuçlarını siz de blogunuzda uygulamak isterseniz; eburhan'daki, 'Arama Motorlarından Gelen Kelimeleri Renklendirmek' konu başlığı altından, javaScript ve bloga kurulumuyla ilgili bilgiyi alabilirsiniz.

Ben, javaScript dosyasını goglepages'deki alanım altına upload edip, linkinin olduğu kod parçasını blog (şablon-html'yi düzenle'den) template'inde '<body>' kısmından sonra yazarak ve diğer renk değerlerinin olduğu kod parçasını da renkleri istediğim gibi değiştirerek yine template içinde '< /head >' kısmından önce yazarak yaptım.

Blogumdaki yeni diğer bir uygulama ise, Rating Widgets.

Beğendiğim birçok blogu takip etmeme rağmen, yorum yazarak katılmayı önemsesem de, pek sık yorum bırakacak ve o yorumları takip edecek zaman bulamıyorum.

Benimle aynı durumda olacaklar ya da yorum bırakmaya üşenen, belki de o an yazacak bir şey bulamayan fakat, okuduğunu ve yazıya tavrını belli etmek isteyecekler için, Rating Widgets'in pratik, eğlenceli bir durum belirteci olacağına inanıyorum.

Bundan sonra blogumda, yazıların altında yer alan Rating Widgets yıldızlarını kullanarak, o yazıyla ilgili düşüncelerinizi rahatça beyan edebilirsiniz.

Wordpress'in pluginleri arasında, 'postratings' diye, yazıları oylamak için yıldızlı eklenti olmasına ve başka benzer birçok eklenti de bulunabilmesine rağmen; Blogger için çeşit pek de fazla değildi.

Blogger için olanlar arasında
spotback'deki birkaç rating eklentisini ve diğer benzer başka eklentileri fazla yer kapladıkları için beğenmemiştim ama, geçen gün bu minik versiyona Damacana Bey'in 'Blogunuza Puan Verme Eklentisi Koyun' başlığı altındaki yazısında rastlayınca, ilk müsait zamanımda hemen bloguma adapte ettim.

Outbrain altındaki get ratings eklentisini, siz de kolayca blogunuza adapte edebilirsiniz.

[Damacana ve eBurhan beylere, bloglarından aktardıkları yararlı bilgiler için teşekkürler...]

[Editorya, blogumun Blograzzi'de günün blogu olmasından sonra, kendi alanında da tanıtma ve yorumlama inceliğini göstermiş, ona da ilgisi ve güzel düşünceleri için teşekkürler...]

~~~~~~

Blogumdaki
Rating Widgets yıldızları uygulamasını, 18 Kasım 2007 itibariyle devre dışı bıraktım. Denedim, güzeldi. Tavsiye ederim :)

[30 Ekim'de yazılan bu yazı, ilgili bir gelişmeyi aktarmak için 20 Ekim 2007'de editlenmiştir.]

6 yorum:

  1. her iki konuyu da anlaşılır ve güzel anlatmışsın,arama sonuçlarını renklendirmeyi ben de deneyeceğim,blogcu şablonuna kolayca uyarlayabilecek miyim bakalım...

    tşkler,

    YanıtlaSil
  2. flynxs gün geçtikçe güzelleşiyor :)

    ratings'i sevdim, classic versiyon için de varmış. kullanmayı düşünebilirim. bilgilendirme için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Bende not almıştım yaparım diye üşendim birde ben kendimi baz aldım ben ararken renkli görünce dikkatimi çekmesine rağmen girmiyorum bu yüzden acaba etkisiz olurmu dedim sen dene de tavsiye edersen yaparım şeker

    YanıtlaSil
  4. "ben ararken renkli görünce dikkatimi çekmesine rağmen girmiyorum," demişsin, eda'cım.

    zaten aradığın bir şeyse, niçin renkli görünce girmediğini anlayamadım? aradığını daha kısa sürede bulmak istemez mi insan?!

    şöyle söyleyeyim; bu uygulama google sayfasında değil, blogumuz üzerinde kelimeleri renklendirerek ziyaretçiye yol gösteriyor; "bak, aradığın kelime burada", diyor bir anlamda...

    diyelim ki blogda, içinde "Leonardo Da Vinci"den de bahsettiğim bir yazım var.

    Google'da Leonardo Da Vinci araması yapan biri, linkime tıklayıp bloguma geldiğinde; doğru sayfada olsa da, yazının neresinde Leonardo Da Vinciden bahsedildiğini bulabilmesi/görebilmesi için ya üşenmeden tüm yazıyı okuması ya da başka yollarla yazıdaki o kelimeleri farkedilir kılması gerekiyor.

    Benim yaptığım; reklenen arama kelimeleri uygulamasıyla, ziyaretçi arama motorları üzerinden geldiğinde, aradığı kelimeleri sayfada daha kolay fark etmesini sağlamak...

    @delfina, teşekkür ederim. blogcu.com'da blogger'da kullanılan templateler kullanılabildiğine göre, bu uygulama da aktive edilebilir diye düşünüyorum. umarım olur ve işine yarar.

    :) çok teşekkür ederim oky :) [aslında bununla ilgili sana bir mail göndermiştim, sanırım gmail'in filterına takıldı?] ..flynxs, hem biraz da renkleniyor bu sayede, öyle değil mi :)

    bu yeni uygulamaların, blogun 'user friendly' olması ve ziyaretçileri, daha fazla etkileşim içine girmeye cesaretlendirmesi açışından da yararlı olacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  5. sana bir kez daha teşekkür etmeliyim.

    evet gönderdiğin maili spam'ler içinde buldum. spam'lere bakmam bana bir şeyi daha göstermiş oldu. 1-2 haftadır bloguma bırakılan yorumlar gmail'ime düşmüyordu. ne yaptıysam çözümü bulamamıştım. şimdi fark ediyorum ki onlar da filtreye takılıyormuş. hatta daha pek çok spam olmayan mail türü spam'e gitmiş. ilginç..

    neyse kısacası sayende bu problemi çözdüm :) sağol.

    YanıtlaSil
  6. hemen yıldızlandırdım blogumu:=)

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...