Belirli Etiketler İçin İçerik Takibi

Blogumda paylaştığım müzikleri, özellikle takip edenler varmış. Niçin blogumu daha sık güncellemiyor muşum? Yazdıklarımı kategorilere ayırsam, bulmak daha kolay olmaz mıymış? Dinlediğim müziklerden daha çok bahsetsem ve müzik kategorisini ayırıp, onu RSS ile paylaşıma açsam olmaz mıymış?

Anlaşılan bloglarda bile içerik, kategorik olarak takip edilmek istenebiliyormuş. Tabii bu ilgiden de memnunum ama, bilginiz olsun diye söylüyorum, müzik zevkine güvendiğiniz birinin diğer konulara yaklaşımı da sizi pek hayal kırıklığına uğratmayacaktır. Uzun yazılar gözünüzü korkutmasın lütfen.

Nedir? İçerik? Güncelleme?
Olası, benzer düşüncelerde olabilecekler için, buradan duruma açıklık getirmek istiyorum. Flynxs | Lynist Weblog; kişisel bir blog'dur. İşim, 'blog yazarlığı' olmadığı gibi, doğaldır ki blogumu sık güncellemek gibi bir kaygım da bulunmuyor. Dolayısıyla, içerik ve güncellenme süresi; zamanım ve o anki keyfime bağlı olarak değişebiliyor. Maalesef çoğu zaman, bunu yazmalıyım diye düşündüğüm konuları bile yazacak vakit bulamıyorum. Erteliyorum, sonra da öylece kalabiliyorlar. Evet, kaliteli Türkçe içerik üretmeyi önemsiyorum ve daha sık yazabilmeyi ben de isterdim ama, imkânlarım şimdilik bu kadarına izin veriyor.

Arada blogu ziyaret ederek ya da blog RSS'ine abone olarak, yeni yazılardan haberdar olmanız mümkün.
RSS, güncellemelerden anında haberinizin olmasını sağlayan harika bir teknoloji. Google Reader'ınızla müsait bir zamanınızda deneyin. Haber sitelerini, blogları takipte ne kadar zamandan kazandırdığını ve pratik olduğunu göreceksiniz. Firefox ve eklentilerini kullananlar için de Sage, RSS takibinde son derece yararlı bir eklenti, tavsiye ederim.

Kategori
Blogu oluştururken, (kitap, müzik, sinema, teknoloji... gibi) kategori düzeni öngörmediğim için; şu an içeriği kategorilere bölmek gibi bir durumum söz konusu değil. Her post(gönderi)nin altında yer alan 'etiket'ler, gönderi içeriğinin öne çıkan kelimelerinden oluşuyor. Onlara da kategori muamelesi yapmak mümkün. Müzik etiketine sahip gönderileri bir başlık altında görüntülemeye imkân veren Blogger yapısı, onları RSS ile çekip görüntülemeye ve takip etmeye de izin veriyor.
Belirli etiketler için site içerik takibi alabilir miyim?
Evet, alabilirsiniz! Okuduğunuz bir blogda etiket kullanılıyorsa ve site içerik takipleri de etkinse, kaydolmak istediğiniz konuları seçebilirsiniz. Etiket içerik takiplerinin biçimi şu şekildedir:

http://blogadi.blogspot.com/feeds/posts/default/-/etiketadi

blogadi yerine doğru blog adresini ve etiketadi yerine ilgilendiğiniz etiketi koyduğunuzdan emin olun. Ayrıca URL'deki kısa çizgiyi ("-") unutmayın. Bu bir yazım hatası değildir!

Bu biçimdeki bir URL'nin yalnızca, söz konusu blogun bu belirli etiketi kullanması ve site içerik takiplerinin etkin olması durumunda çalışacağını unutmayın. Ancak herhangi özel bir site içerik takibi gerekmez. Yazılara yönelik temel site içerik takibi etkinse (kısa veya tam açıklamalarla) etiket içerik takipleri de çalışacaktır.
Diyelim ki blogumdaki, 'müzik' etiketine sahip yazıları takip etmek istiyorsunuz;
blog üzerinden herhangi bir konudaki 'müzik etiketine tıklayarak, tüm müzik etiketli gönderileri görüntüleyebilirsiniz.
http://flynxs.blogspot.com/search/label/müzik

RSS Feedlerim Google searchlerinde normal içerikten önce listelendiği için FeedBurner kullanmaya başlamıştım, ama bu RSS ile sadece bir etiketi takip etmeyi engellemese gerek.

Evet, kontrol ettlim, 'müzik' etiketli yazıları takip için,
http://flynxs.blogspot.com/feeds/posts/default/-/m%C3%BCzik RSS yolu kullanıldığında, düzgün çalışıyor. (Sondaki o tuhaf şekiller Türkçe harflerden kaynaklanıyor, yoksa orda 'müzik' yazıyor, bir yanlışlık yok.)

Blog içindeki diğer tüm etiketler de, yine bu şekilde teker teker takip edilebilir...

Bitirirken dip not: e-posta iletilerine kısa sürede cevap veremesem de, makul mantıklı içeriğe sahip tüm iletilere zamanla yanıt vermeye çalışıyorum. Anlayışınız ve blogumu takip edip, gösterdiğiniz ilgi için teşşekkürler...

2 yorum:

  1. merhabalar bloğunuzu yeni gördüm ilginç geldi bana.elinize sağlık. ayrıca beni bloğunuza eklediğiniz için teşekkür ederim. izin verirseniz bende sizi eklemek isterim.iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  2. :) blogumu fark etmenize ve 'ilginç' bulmanıza sevindim. teşekkür ederim ilginiz için.
    içerik hoşunuza gittiyse ve arada takip etmeyi düşünüyorsanız, bağlantı vermeniz tabii ki hoşuma gider.

    Cartoonist | Ömer Çam blogunuzdan, başarılı çizimlerinizi ilgiyle takip ettiğimi, karikatürlerinizin görülesi olduğunu, buradan bir kez daha kendi ziyaretçilerim için belirtmiş olayım.

    sevgiler...

    (e-posta adresinizi blogunuzda göremedim)

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...