Tümüyle Türkçe Blogger Görünümüne Geçiş!

Yakın zamanda Blogger, resmi blogunda yaptığı açıklamayla, artık içersinde Türkçe’nin de bulunduğu, 19 farklı dil seçeneğine sahip olduğunu duyurdu.

Blogunuzun dil seçeneğini, ayarlardaki 'Settings' -> 'Formatting' sekmesinden değiştirebilirsiniz.

Blogger'da Dil Seçimi, yazımda; Blogger, beta'dan kurtulduktan sonra gelen yenilikler içersinde, dil görünümü için çalışmalar olduğunu, zaman zaman blog arayüzündeki tanımlayıcı ifadelerin Türkçe göründüğünü söylemiştim. O zamandan beri ayarlarımı Türkçe'de tutuyorum.

Blog ayarlarımda Türkçe seçmiş olmama rağmen, birkaç gündür blog görünümünde hiçbir değişiklik hissetmedim. Kontrol etmek için Firefox'tan farklı bir tarayıcıda görüntülemeyi denediğimde, İexplorer'da Türkçe görünümün aktif olduğunu gördüm?! Blogger browser mı seçiyor, nedir ki?

Firefox mu Blog ayarlarımı benimsemedi de göstermiyor acaba diye bakarken;
Blogger resmi blogundaki 'Choose a Language page' linkinden dil ayarlarını yeniden yaptım ve artık blog yönetim paneli ve arayüz görünümü Türkçe'ye döndü. İyi mi yaptım acaba diye düşünüyorum, çünkü nedense bu hâline pek alışamadım?!

Eğer Türkçeye geçişte benim gibi minik bir pürüz yaşarsanız;
'Choose a Language page' size de ayrdımcı olacaktır.

Blogger'la şimdi tek sorunum; müzik veya video eklemeye kalktığımda, karşıma çıkardığı her biri farklı mahiyete sahip 'error' modelleri...

Niçin Blogger'da resim ekleme özelliği gibi,
yazılara kolay bir müzik, video ekleme özelliği yok?

5 yorum:

  1. Bunun nedeni sanırım ses ve video dosyalarının resimlerden çok daha fazla yer kaplamaları. Yani "upload" edileceği öngörüsü üzerine böyle yapılıyor.

    Oysa en azından Google video ve Google'ın yeni üyesi YouTube için bu iş [video:video_adi] gibi bir syntax ile çok kolay hale getirilebilir.

    Google kullanıcının kolaylık ihtiyaçlarına ve tavsiyelere önem veren bir şirket. Bunu iletmek işe yarar belki de.

    YanıtlaSil
  2. Evet, Google kullanıcı dostu çözümler sunmaya açık. Fakat, YouTube'u aldıktan sonra az da olsa geliştirmemesinden, hatta Google Video'yu da ona benzetmesinden bunu anlayamıyoruz(!)

    Blogger, Google bünyesinde değil mi? Hani, başka playerları kullanmaya kalkınca, bir derece codeları algılayamamasını anlarım ama kendi servislerinden gelen codelar için de sorun buluyor.

    Player servisi veren yerler; Blogger veya nerede kullanılacaksa onunla uyumlu olacağını belirten farklı seçenekler bile sunarken; Google niçin tüm playerları kullandırabilecek bir sistem modifiyesine gidemesin?

    Google Pages arayüz olarak hiç de iç açıcı olmamasına rağmen; dosya upload etmeye izin veriyor. O da Google'ın.

    Gmail de Google'ın ki, sunduğu mailbox kapasitesi, öne çıkmasındaki en önemli faktörü.

    Peki bu şartlar altında, Google'ın Blogger'a eklenen görsellerin büyüklüğünü dert etmezken, videoların büyüklüğünü düşünmesi niye?

    Yakın zamana kadar, sadece 'error' verip, postun yayınlanamayacağını belirtiyordu ve tüm yazılanlar eğer kullanıcı akıllılık edip ayrı bir yerde yedeklenmemişse havaya gidiyordu. Sonrasında 'error'larının mahiyetini kısa açıklamalarla belirtmeye ve post alanını sıfırlamadan düzenlemeye devam etmeye izin vermeye başladı. Bu olanlar Beta'yı geride bırakma dönemlerinin başlarına denk geldiğinden, sancılı bir geçiş olduğu söylenebilir.

    Tabii kullanacağız, şikâyet edeceğiz, onlar da Blogger'ı geliştirecekler. Bu servisler böyle gelişir.

    Türkçe seçeneğinden sonra, Blogger'ın pastada kazandığı payı düşününce, çok da bir şey yapmadan bu haliyle devam etmeleri bile konumlarını pek etkilemez gibi gözüküyor.

    Google, 'Gmail'i daha nasıl geliştirelim istersiniz' için, anket yapabiliyorsa; Blogger için de benzer niyetlerle hareket edebilir?!

    Şimdilik, video/müzik player codelarını benimseyebilmesi bile yeterli, upload imkânı vermese de olur :)

    YanıtlaSil
  3. yahu komik olacak ama ben konuyu yeni anladım galiba.. ses ve video kodlarını koyarken hata vermesi durumu. ilk yorumu yapmadan önce biraz dikkatsiz okumuşum kimbilir aklım neredeydi.

    neyse, bu sorunun nedeni ve çözümü şöyle;

    yeni blogger, xhtml kurallarıyla işliyor. buna uymayan kodları da kabul etmiyor. ancak bir "bug" var editöründe. bu nedenle hata mesajı alınca editörün otomatik olarak yarattığı kodları elle temizlemek gerekiyor.

    dikkat edilmesi gereken kural ise şu, xhtml de açtığımız her tag'i uygun biçimde kapatmamız lazım. mesela:

    <osman> içerik </osman>

    veya kullandığımız tag image tag'i gibi tek başına kullanılan bir tag ise:

    <osman icerik="hen hede" />

    olmalı. ses ve video kodlarında ise bu kurala aykırı satırlar oluşuyor.

    ama tabi google'ın buna özen gösterip "insan yiyecek bunu" diyerek kolaylaştırması lazım. bir video eklemek için bug ayıklamak gibi bir egzersize gerek olmamalı.

    bu arada ben kod benzeri örnekler verdim bakalım eli yüzü düzgün görünecek mi...

    YanıtlaSil
  4. evet, durum bu ve öyle çözülebiliyor...
    :) Bug'lı Blogger, hıh!?

    sade bir anlatımla, durum bu diyen, code örnekler için de teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Tabii kullanacağız, şikâyet edeceğiz, onlar da Blogger'ı geliştirecekler. Bu servisler böyle gelişir.

    Türkçe seçeneğinden sonra, Blogger'ın pastada kazandığı payı düşününce, çok da bir şey yapmadan bu haliyle devam etmeleri bile konumlarını pek etkilemez gibi gözüküyor.

    YanıtlaSil

Merhaba! Flynxs | Lynist weblog yorum bırakma alanındasınız.
Ziyaretiniz, ve yorumlarınızda Türkçe Yazım Kuralları'na göstereceğiniz özen için teşekkür ederim!

İçerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuyla ilgili düşüncelerinizi, hissettiklerinizi, alttaki metin kutusuna yorumunuzu -isim, e-posta, varsa web site gibi detayları da belirterek- bırakarak paylaşabilirsiniz (yorumlarınızda bold, italik görünüm ve link vermek için < b>, < i>, < a> gibi bazı HTML etiketlerini de kullanabilirsiniz).

Saygı sınırlarını aşan ifadeler ve spam içerikli olası yorumlara yer vermemek için, bu blog'da yorumlar, onaylandıktan sonra yayımlanır. Yorumunuzu gönderdikten sonra burada eş zamanlı olarak görüntüleyemezseniz, endişelenmeyin, bu sebepledir.

Flynxs altındaki tüm yorumlardan anında haberdar olmak için yorumlara RSS ile abone olmayı unutmayın. (Bknz: RSS nedir?, Feedlerimi Nasıl Yönetirim?)

Olası soru, öneri ve görüşlerinizi bana, isterseniz 'gmail' adresim 'flynxs.blogspot' üzerinden de iletebilirsiniz...